«Απογοητευμένος» από την ομιλία Trump δηλώνει ο αυστριακός πρόεδρος Van der Bellen

«Απογοητευμένος» από την ομιλία Trump δηλώνει ο αυστριακός πρόεδρος Van der Bellen

"Απογοητευμένος" από την ομιλία του προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, δήλωσε απόψε ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας Alexander Van der Bellen, τονίζοντας πως "αν θα ήθελε να το διατυπώσει με κάποια κακία, επρόκειτο για μία ομιλία στους ψηφοφόρους της αμερικάνικης επαρχίας".

Για παράδειγμα, ο Trump υποστήριξε την επανεθνοποίηση και αυτό συνιστά μία "πρόκληση" απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, παρατήρησε ο Αυστριακός πρόεδρος, ο οποίος επισήμανε ταυτόχρονα ότι δεν έχει καμία κατανόηση για τη στάση του Αμερικανού προέδρου σε σχέση με τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Ο Αμερικανός πρόεδρος θέτει υπό αμφισβήτηση τη συμφωνία, την οποία η Τεχεράνη τηρεί έως τώρα "λέξη προς λέξη", ενώ "ο Trump επίσης δεν μας έχει πει τι είναι εκείνο που δεν εκπληρώνει το Ιράν", επισήμανε στις δηλώσεις του ο Alexander Van der Bellen, προσθέτοντας πως μπορεί ωστόσο να συμμεριστεί την σκληρή στάση του Trump στη διαμάχη με την Βόρεια Κορέα.

Κατά την χθεσινοβραδινή παραδοσιακή δεξίωση του Αμερικανού προέδρου για τους αρχηγούς κρατών, ο Αυστριακός ομοσπονδιακός πρόεδρος, που ως γνωστός ένθερμος οικολόγος θεωρείται "πρεσβευτής των θεμάτων προστασίας του περιβάλλοντος", επέδωσε στον Donald Trump επιστολή ενός ενδεκάχρονου κοριτσιού με το όνομα Πάουλα, στην οποία εκφράζει τις ανησυχίες της για την κλιματική αλλαγή.

Ο 73 χρονος οικολόγος, πρώην καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου της Βιέννης και πρώην αρχηγός επί ένδεκα χρόνια του κόμματος των Πράσινων, Alexander Van der Bellen, ως ανεξάρτητος υποψήφιος που υποστηριζόταν από τους Πράσινους, υπήρξε ο νικητής του επαναληπτικού γύρου των αυστριακών προεδρικών εκλογών στις 4 Δεκεμβρίου του 2016.

Ο Van der Bellen είχε συγκεντρώσει ποσοστό 53,8%, έναντι 46,2% του αντιπάλου του και υποψήφιου του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, του υπαρχηγού του κόμματος και έως τώρα δεύτερου αντιπροέδρου της αυστριακής Βουλής, Νόρμπερτ Χόφερ.

Με την ορκωμοσία του στις 26 Ιανουαρίου, ο νέος ομοσπονδιακός πρόεδρος - ο οποίος είναι ο ένατος στη σειρά στη μεταπολεμική Αυστρία και ο πρώτος οικολόγος στο ύπατο αξίωμα σε χώρα της Ευρώπης - ανέλαβε για τα επόμενα έξι χρόνια τα νέα καθήκοντά του ως διάδοχος του εδώ και δώδεκα χρόνια ομοσπονδιακού προέδρου της χώρας, Heinz Fischer.

Κανονικά η ορκωμοσία του νέου προέδρου ήταν προγραμματισμένη για τις 8 Ιουλίου πέρυσι, όταν ολοκληρώθηκε η δεύτερη εξαετής θητεία του Φίσερ, αναβλήθηκε όμως και το αξίωμα παρέμεινε για έξι μήνες κενό, εξαιτίας της αμφιλεγόμενης ακύρωσης από το Αυστριακό Συνταγματικό Δικαστήριο την 1η Ιουλίου του 2016 - ελέω Ακροδεξιάς - του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών της 22ας Μαίου της ίδιας χρονιάς, του οποίου νικητής ήταν επίσης ο Alexander Van der Bellen.

Με την ορκωμοσία του νέου Αυστριακού ομοσπονδιακού προέδρου τον περασμένο Ιανουάριο έκλεισε ο κύκλος των πλέον παράδοξων εκλογών που έχουν διεξαχθεί στην Αυστρία μετά το 1945 και που σημαδεύτηκαν με τις αναβολές τους και τις συνολικά τρεις εκλογικές αναμετρήσεις, για την εκλογή προέδρου.

Για τις εκλογές αυτές υπήρξε επίσης και ο μεγαλύτερος σε διάρκεια στην ιστορία προεκλογικός αγώνας, συνολικά δώδεκα μηνών, τον οποίο η αυστριακή Ακροδεξιά, χρησιμοποιώντας κάθε θεμιτό και αθέμιτο μέσο, προσπάθησε να μετατρέψει σε μία άγρια αρένα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ