Το απόγευμα η κατάθεση χαρτών στη Γενεύη

Το απόγευμα η κατάθεση χαρτών στη Γενεύη

Photo by Mustafa Yalcin/Anadolu Agency/Getty Images/Ideal Images

Ολοκληρώθηκε γύρω στις 14:30 η συνάντηση του Ν. Αναστασιάδη με τον M. Akinci. Το απόγευμα θα γίνει η κατάθεση των χαρτών, ενώ η αυριανή διάσκεψη θα είναι αποκλειστικά για ασφάλεια και εγγυήσεις.

Τουρκοκυπριακές δημοσιογραφικές πηγές, που επικαλείται η Καθημερινή της Κύπρου, επιμένουν ότι η αρχή της εκ περιτροπής προεδρίας αποτελεί ύψιστης σημασίας για την τ/κ ηγεσία. Μάλιστα, ο λεγόμενος «πρωθυπουργός» του παράνομου τουρκοκυπριακού καθεστώτος, Huseyin Ozgurgun, απέστειλε επιστολή στον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Mustafa Akinci, με την οποία τον καλεί να μην παραδώσει χάρτη εάν δεν εξασφαλίσει την εκ περιτροπής προεδρία.

Παράλληλα, κύκλοι της τουρκικής κυβέρνησης ισχυρίζονται ότι η οικονομία δέχεται ισχυρή επίθεση από ξένους «σκοτεινούς κύκλους». Σημειώνουν ότι οι ξένοι κύκλοι χρησιμοποιούν την οικονομία για να επιβάλλουν «όρους» στην Τουρκία σε διάφορα πεδία. Στην Άγκυρα διαρρέει η πληροφορία ότι στην κοινοβουλευτική ομάδα του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) και στους Γκρίζους Λύκους επικρατεί κλίμα «ανταρσίας» με πολλούς βουλευτές να γυρνούν την πλάτη τους στην συνταγματική αναθεώρηση του Προέδρου Erdogan.

Πληροφορίες λένε πως σε περίπτωση που δεν δώσει χάρτη ο Akinci, αναφερόμενες στην πίεση που δέχεται από το εσωτερικό του, τότε δεν θα υπάρξει διάσκεψη αύριο. Το ίδιο κι αν ο χάρτης που θα δώσει είναι πάνω από 29,2%. Ωστόσο από ελληνοκυπριακές πηγές υπάρχει η εκτίμηση πως θα σταθεί στο ύψος της δέσμευσής του και θα προχωρήσει.

Έκκληση για τα δημοσιεύματα του Τύπου έκανε ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ν. Χριστοδουλίδης. Όπως δήλωσε αναλυτικά: «Επειδή κάποιοι συμπεριφέρονται ανεύθυνα και προβαίνουν σε ενέργειες που δημιουργούν προβλήματα σε επίτευξη εθνικών στόχων, και δεν υπάρχει λογική εξήγηση για τέτοιες ενέργειες κάνω έκκληση στους λειτουργούς του Τύπου όπως είστε είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί σε όσους επιχειρούν να εκμεταλλευτούν σε ότι γίνεται στη Γενεύη, ώστε να δημιουργήσουν προβλήματα στο στόχο για επανένωση της πατρίδας μας».

Όσον αφορά τη σημερινή συνάντηση των δύο ηγετών ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι έγινε ανασκόπηση και διάλογος σε διακυβέρνηση και περιουσιακό. Σημείωσε ότι υπάρχει πρόοδος στο θέμα αλλαγής συντάγματος, σε άλλα θέματα και έχουν δοθεί συγκεκριμένες οδηγίες στους εμπειρογνώμονες ώστε το απόγευμα να υπάρξει περισσότερη πρόοδος.

«Θα αρχίσει συζήτηση στο εδαφικό και ανταλλαγή χαρτών. Θα γίνει πρώτα συζήτηση επί του εδαφικού και ακολούθως κατάθεση χαρτών που θα εξεταστούν από εμπειρογνώμονες αν ανταποκρίνονται στα όσα έχουν συμφωνηθεί μεταξύ των δύο ηγετών. Η κρισιμότητα των στιγμών δεν μου επιτρέπει να απαντήσω για τα ποσοστά. Έχουμε εναλλακτικές επιλογές για το πως θα συμπεριφερθούμε. 29,2-28,2 πότε θα γίνει η διαπραγμάτευση για να βρεθεί η χρυσή τομή ζητήσαμε υπευθυνότητα από κάποιους», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σημειώνεται πως το απόγευμα φθάνουν στη Γενεύη και οι κ.κ. Νίκος Κοτζιάς, Mevlut Cavusoglu και Boris Johnson. Ο Νίκος Κοτζιάς θα συνοδεύεται από ομάδα εμπειρογνωμόνων, μέλη του διπλωματικού γραφείου αλλά και ακαδημαϊκούς του διεθνούς δικαίου. Τον B. Johnson συνοδεύει επίσης μία μεγάλη ομάδα εμπειρογνωμόνων, τόσο στο κυπριακό, όσο και στο διεθνές δίκαιο.

Eide: Ιστορική ημέρα η Πέμπτη

Ιστορική μέρα χαρακτηρίζει ο Espen Barth Eide την αυριανή μέρα καθώς πρώτη φορά κατατίθεται χάρτης γραμμένος από τους δύο ηγέτες, όπως ανέφερε. Ο ίδιος δήλωσε ευτυχής με την παρουσία των τριών ΥΠΕΞ στην αυριανή διάσκεψη χαρακτηρίζοντας ως λογική διαδικασία την εκπροσώπηση σε δεύτερο και όχι ανώτατο επίπεδο. Παράλληλα, χαρακτήρισε λανθασμένους τους χάρτες που είδαν το φως της δημοσιότητας και επεσήμανε ότι υπάρχει πολλή πρόοδος και οφείλεται στη βούληση των δύο ηγετών.

Επίσης, διευκρίνισε ότι τα Ηνωμένα Έθνη συγκαλούν τη διάσκεψη. Οι ιστορικοί θα απαντήσουν αν αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία επεσήμανε ο κ. Eide σημειώνοντας ωστόσο πως αυτή είναι η καλύτερη ευκαιρία. Ο ίδιος σημείωσε πως δεν θα υπάρχουν χάρτες στη διάσκεψη.

Σημείωσε πως υπήρξε αρκετή πρόοδος στο ζήτημα των οικονομικών, τονίζοντας πως ο ρόλος της Ε.Ε. θα είναι σημαντικός στη διαδικασία. 

Παράλληλα, ο ειδικός απεστελμένος των Ηνωμένων Εθνών τόνισε ότι «δεν είναι απαραίτητο να φύγουμε από εδώ με μία συνολική λύση, με μία ημερομηνία δημοψηφίσματος, ώστε να είμαστε ικανοποιημένοι», στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε το απόγευμα, ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους για την πορεία των συνομιλιών που είχαν το τελευταίο διήμερο, ο Νίκος Αναστασιάδης και ο Mustafa Akinci, καθώς και για την αυριανή Διεθνή Διάσκεψη.

Ο κ. Eide δήλωσε «απόλυτα πεπεισμένος ότι αυτή στη Γενεύη είναι η καλύτερη ευκαιρία» η οποία πρέπει να αξιοποιηθεί για την επίλυση του Κυπριακού και επισήμανε ότι το τελευταίο 48ωρο έχει επιτευχθεί πρόοδος, μολονότι δεν έχουν επιλυθεί όλα τα ζητήματα, έχουν διευθετηθεί ορισμένα από τα δυσκολότερα, εξηγώντας ότι οι δύο πλευρές είναι πολύ κοντά στο να επιλύσουν και ορισμένα άλλα. Υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει, είπε, και πρόσθεσε ότι οι εμπειρογνώμονες συναντώνται συνεχώς, ενώ οι δύο ηγέτες αυτή τη στιγμή κάνουν ένα μικρό διάλειμμα, αν και διαβουλεύονται με τις ομάδες τους, για να ξανασυναντηθούν σήμερα το απόγευμα.

Οι δύο πλευρές, όπως είπε ο κ. Eide, θα συνεχίσουν τις συνομιλίες μέχρι τα μεσάνυχτα, ώστε να είναι προετοιμασμένες για την αυριανή Διάσκεψη, που θα είναι «ιστορική», γιατί είναι η πρώτη φορά που οι εγγυήτριες δυνάμεις θα συναντηθούν με τις δύο πλευρές για αυτά τα δύο πολύ δύσκολα ζητήματα, την ασφάλεια και τις εγγυήσεις. Βεβαίως, η συζήτηση δεν θα τελειώσει αύριο, αλλά είναι πολύ σημαντικό ότι θα ξεκινήσει αύριο, τόνισε. Παράλληλα, επαίνεσε τους δύο ηγέτες για το ότι, παρά τα πολλά εμπόδια με τα οποία είναι αντιμέτωποι, είναι αποφασισμένοι να επιλύσουν από κοινού τα προβλήματα.

Επίσης, ανέφερε ότι οι εγγυήτριες δυνάμεις αποφάσισαν να παραστούν στην έναρξη της Διάσκεψης στο ίδιο επίπεδο, αυτό των υπουργών Εξωτερικών, ενώ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να μεταβούν στη Γενεύη οι ηγέτες των εγγυητριών δυνάμεων.

Εδαφικό, κατάθεση χαρτών και εκκρεμότητες στη σημερινή ατζέντα Ν. Αναστασιάδη - M. Akinci

Νωρίτερα, το liberal.gr μετέδιδε: Το εδαφικό και η παρουσίαση χάρτη από την κάθε πλευρά βρίσκονται, μεταξύ άλλων, στην ατζέντα των συνομιλιών για το Κυπριακό μεταξύ του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Mustafa Ak?nc?, που συνεχίζονται σήμερα Τετάρτη για τρίτη ημέρα στη Γενεύη, ενώ αύριο Πέμπτη είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσει στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, στην ελβετική πόλη, η διεθνής Διάσκεψη για την Κύπρο.

Οι κ.κ. Αναστασιάδης και Ak?nc?, σύμφωνα με το πρόγραμμα, συναντώνται στις 10:00-14:00, ενώ το απόγευμα στις 19:00-21:30, αναμένεται να συζητήσουν τις εκκρεμότητες στη διακυβέρνηση, την ΕΕ, την οικονομία, το περιουσιακό, τη χρηματοδότηση και την εφαρμογή της λύσης.

Φθάνοντας στο Παλάτι των Εθνών, ο Νίκος Αναστασιάδης εξέφρασε την πεποίθησή του ότι θα παρουσιαστούν χάρτες. Συγκεκριμένα, σε ερώτηση κατά την άφιξή του, αν θα έχουμε όντως χάρτες σήμερα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε: «αυτό λέει η συμφωνία, πιστεύω ναι».

Σε ό,τι αφορά τη διακυβέρνηση, το μόνο θέμα στην ατζέντα τους που δεν έχει συζητηθεί αφορά τη μεταχείριση ξένων υπηκόων στην Κύπρο. 

Ως προς τα οικονομικά της λύσης, υπάρχουν αυτοί που είναι έτοιμοι να επενδύσουν επανέλαβε σε ενημέρωσή του προς τους δημοσιογράφους ο Espen Barth Eide.

«Το City του Λονδίνου, είναι ένα από εκείνα που δεν θα έλεγαν όχι σε μια τέτοιου είδους επένδυση» ήταν η απάντηση που δόθηκε από αρμόδια πηγή, χωρίς να δοθούν περισσότερες λεπτομέρειες.

Σημειώνεται πως κατά τη χθεσινή συνάντηση συζητήθηκαν μόνο ζητήματα για το κεφάλαιο της διακυβέρνησης καθώς και οι αρμοδιότητες της κεντρικής κυβέρνησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε κάποια θέματα, όπως οι αρμοδιότητες, υπήρξε κάποια πρόοδος, ενώ σε άλλα όχι.

Νέα τηλεφωνική επικοινωνία αναμένεται να έχουν γύρω στο μεσημέρι Αλέξης Τσίπρας και Tayyip Erdogan. 

Τα δεδομένα για τους χάρτες

• Η ε/κ πλευρά στα πλαίσια της προετοιμασίας της έχει 14 εναλλακτικά σενάρια με χάρτες. Δεν έχει γίνει γνωστό αν και ποια από αυτά είχαν ετοιμαστεί και στο Mont Pelerin ή αν υπήρξαν αλλαγές μετέπειτα.

• Σκοπός της ε/κ πλευράς είναι να υπάρξει χάρτης χωρίς ευθεία γραμμή. Αρμόδιες πηγές τόνιζαν επί του θέματος πως για την παραμικρή διαφοροποίηση υπονοείται επηρεασμός χιλιάδων ανθρώπων και μόνο αυτό μπορεί να γίνει κατανοητό πόσο σημαντικές είναι οι αλλαγές.

• Η κατάληξη στο 28,2-29,2% από διαφορετική αφετηρία. Για να φτάσουν σε αυτό το ποσοστό οι δυο πλευρές, σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα ξεκινήσουν από πιο ψηλά και στην πορεία θα γίνονται προϊούσας και της συζήτησης, προσαρμογές.

• Οι χάρτες, πριν παραδοθούν στον ειδικό απεσταλμένο για το κυπριακό, θα μελετηθούν από τους εμπειρογνώμονες. Αυτά τα τέσσερα σημεία αποτελούν τη ραχοκοκαλιά των όσων αναμένεται να συζητηθούν την Τετάρτη.

Anadolu: Σε ειδική κρύπτη του ΟΗΕ θα κλειδωθούν οι χάρτες για το εδαφικό

Στην ειδική κρύπτη των Ηνωμένων Εθνών θα κλειδωθούν οι χάρτες που θα καταθέσουν οι δύο πλευρές για το Κυπριακό στην Ελβετία σήμερα, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu.

Διπλωματικές πηγές, τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο, αναφέρουν ότι μόνο πέντε άτομα θα δουν τους χάρτες που θα καταθέσουν ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι στην αίθουσα θα είναι μόνο οι δύο ηγέτες, οι δύο ειδικοί για θέματα χάρτη και ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Espen Barth Eide.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ, Καθημερινή της Κύπρου

Διαβάστε ακόμα:
- Κυπριακό: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εκπροσωπηθεί στη Γενεύη στο ανώτερο δυνατό επίπεδο

-
Οι διαπραγματεύσεις στη Γενεύη στο επίκεντρο του κυπριακού Τύπου