Αποφυλακίστηκε ο Επ. Κορκονέας

Αποφυλακίστηκε ο Επ. Κορκονέας

Ελεύθερος αφέθηκε ο πρώην ειδικός φρουρός Επαμεινώνδας Κορκονέας, ο οποίος είχε καταδικαστεί για την δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Συνυπολογίζοντας την ποινή που έχει εκτίσει ήδη και τα μεροκάματα που έκανε στις Φυλακές, ο Κορκονέας απέκτησε μετά τη χτεσινή απόφαση του Εφετείου δικαίωμα αποφυλάκισης. Σημειώνεται ότι με την απόφαση του Εφετείου χθες, Δευτέρα, «έσπασαν» τα ισόβια με τα οποία είχε τιμωρηθεί πρωτοδίκως και, βάσει του νέου Ποινικού Κώδικα, του επιβλήθηκε ποινή καθείρξεως 13 ετών.

Μια απόφαση που ελήφθη με βάση τα δεδομένα που δημιουργεί ο νέος Ποινικός Κώδικας τον οποίο ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ λίγο πριν την επίσημη προκήρυξη των εκλογών, προκαλώντας αντιδράσεις για επιμέρους διατάξεις που επι της ουσίας ανοίγουν τις φυλακές για βαρυποινίτες, ακόμη και για πολυισοβίτες όπως οι περιπτώσεις των καταδικασμένων για τρομοκρατία

Σύμφωνα με πληροφορίες που επιβεβαιώνοντας από το υπουργείο Δικαιοσύνης, ο Επαμεινώνδας Κορκονέας πέρασε γύρω στις 14:30 το κατώφλι των Φυλακών Δομοκού, όπου εκρατείτο. Νωρίς το πρωί είχε φτάσει στο Σωφρονιστικό Κατάστημα το απόσπασμα της απόφασης του Εφετείου και λίγο αργότερα το «πράσινο φως» από τον Κορυδαλλό – όπου τηρείται ο φάκελος του, ως κρατούμενου – αναφορικά με την μέχρι σήμερα ποινή που έχει εκτίσει. Δεδομένου ότι είχε καλυφθεί το διάστημα που απαιτείτο να μείνει έγκλειστος, βάσει της απόφασης του Εφετείου, ο Κορκονέας απέκτησε άμεσα εκτελεστό δικαίωμα αποφυλάκισης.

Κινητοποίηση της ΕΛ.ΑΣ. μετά την αποφυλάκιση

Από την πλευρά της ΕΛ.ΑΣ έχουν εκδοθεί διαταγές προς το αστυνομικό προσωπικό, οι οποίες εφιστούν προσοχή και εγρήγορση, για την αποτροπή ενδεχόμενων καταδρομικών, ή και και τρομοκρατικών επιθέσεων, σε αστυνομικά τμήματα, μετά την αποφυλάκιση του Κορκονέα. Επιπλέον, έχουν δοθεί διαταγές για περιπολίες και στατικές αστυνομικές δυνάμεις φύλαξης στόχων.

Στ. Πέτσας: Βάσει του νέου ποινικού κώδικα η αποφυλάκιση Κορκονέα

Σημειώνεται ότι κατά την τακτική ενημέρωση Τύπου σήμερα, ερωτηθείς σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας υπογράμμισε ότι «οι αιτίες που οδηγούν στην αποφυλάκιση Κορκονέα είναι δύο και αφορούν στο νέο ποινικό κώδικα που ψήφισε μόνος του και εσπευσμένα ο ΣΥΡΙΖΑ πριν από τις εθνικές εκλογές».

Όπως εξήγησε ο κ. Πέτσας, «η πρώτη είναι η αλλαγή των προϋποθέσεων για την αναγνώριση της ελαφρυντικής περιστάσεως του προτέρου εντίμου βίου, που ανοίγει το δρόμο για να την αξιοποιήσουν ακόμη και δράστες ειδεχθών εγκλημάτων. Η δεύτερη είναι η αλλαγή του ανώτατου ορίου της ποινής που θα μπορούσε να επιβληθεί μετά την αναγνώριση της ελαφρυντικής περιστάσεως, το οποίο περιορίζεται πλέον από τα 20 στα 15 έτη».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε πάντως ότι η κυβέρνηση παγίως δεν σχολιάζει τις αποφάσεις της δικαιοσύνης, καθώς και πως «είναι αλήθεια ότι ο νέος ποινικός κώδικας και ο νέος κώδικας ποινικής δικονομίας είναι συνολικά προς την ορθή κατεύθυνση», ωστόσο εξήγησε ότι «υπάρχουν όμως αστοχίες σε ορισμένες διατάξεις του που ήδη εξετάζονται από την κυβέρνηση της ΝΔ προκειμένου να τροποποιηθούν. Έτσι ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον ανάλογα περιστατικά που βρίσκονται σε προφανή αναντιστοιχία με το κοινό περί δικαίου αίσθημα» πρόσθεσε ο κ. Πέτσας.