Μια απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που αφορά κατειλημμένο κτίριο στη Ρώμη, δείχνει το σκεπτικό της Ευρώπης για τις καταλήψεις κτιρίων που ανήκουν σε ξένη ιδιοκτησία, φαινόμενο που δεν είναι άγνωστο στην Ελλάδα.
Όπως αποκαλύπτει το dikastiko.gr η υπόθεση αφορά καταδίκη της Ιταλίας και έχει να κάνει με κτίριο το οποίο ανήκε σε εταιρία και καταλήφθηκε το 2012 από ομάδα 100 ατόμων, οι οποίοι είχαν εγκατασταθεί στην ιδιοκτησία της προσφεύγουσας εταιρίας.
Μετά από αλλεπάλληλες μηνύσεις που δεν είχαν αποτέλεσμα, η ιδιοκτήτρια εταιρία κατάφερε και εκδόθηκε το 2013 δικαστική απόφαση για έξωση των καταληψιών. Ο Νομάρχης της Ρώμης αρνιόταν να εκτελέσει τη δικαστική απόφαση κυρίως λόγω έλλειψης εναλλακτικής στέγασης των καταληψιών και ζητούσε την διασφάλιση της εύρεσης καταλύματος για τους καταληψίες.
Η ιδιοκτήτρια εταιρία όμως κατέβαλε 30.000 ευρώ για ρεύμα του καταληφθέντος και πλήρωσε και όλους τους φόρους για το ακίνητο αυτό.
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο διαπίστωσε δύο παραβιάσεις: α) της δίκαιης δίκης, αφού οι εθνικές αρχές δεν μπόρεσαν να εκτελέσουν τη δικαστική απόφαση για πάνω από πέντε χρόνια, παραβιάζοντας την αρχή της νομιμότητας του κράτους δικαίου και την αρχή της ασφάλειας δικαίου και β) του δικαιώματος στην ιδιοκτησία, αφού οι αρχές θα έπρεπε να είχαν λάβει έγκαιρα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να εφαρμοστεί η δικαστική απόφαση που αφορούσε την λήξη της παράνομης κατοχής της ιδιοκτησίας της προσφεύγουσας εταιρίας.
Παρ' όλα αυτά, δεν εντόπισε καμία αιτιολόγηση της πλήρους και παρατεταμένης παράλειψης των ιταλικών αρχών να αναλάβουν δράση. Επανέλαβε δε, ότι η έλλειψη πόρων δεν μπορεί από μόνη της να αποτελέσει αποδεκτό λόγο για την αποτυχία της επιβολής της δικαστικής απόφασης.