Απόφαση ΕΟΦ για τη χορήγηση του Plaquenil

Απόφαση ΕΟΦ για τη χορήγηση του Plaquenil

Μετά και από σχετικά αιτήματα του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) και άλλων φορέων όπως η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα, ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) προχώρησε σε απόφαση για τον τρόπο χορήγησης του φαρμάκου Plaquenil.

«Κατόπιν σημερινής γνωμάτευσης του Επιστημονικού Συμβουλίου Εγκρίσεων (Ε.Σ.Ε.) του ΕΟΦ, η οποία έγινε αποδεκτή από τον Πρόεδρο του Οργανισμού, ο τρόπος διάθεσης του προϊόντος  Plaquenil ορίζεται με ‘’Περιορισμένη ιατρική συνταγή από ειδικό ιατρό. Ιατρική συνταγή φυλασσόμενη επί διετία’’.

 Όπως είχε αναφέρει ο ΠΦΣ το τελευταίο διάστημα τα συγκεκριμένο φάρμακο με τη δραστική ουσία υδροχλωροκίνη είχε παρουσιάσει αυξημένη ζήτηση μετά από διάφορα δημοσιεύματα ότι ίσως βοηθά στην θεραπεία του κορονοϊού. «Χωρίς όμως αυτό να έχει επιβεβαιωθεί επιστημονικά» όπως σημείωνε ο ΠΦΣ και για το λόγο αυτό με επιστολή του είχε ζητήσει «την χορήγηση με συνταγή φυλασσομένη επί διετία, όπως έχει γίνει για το TAMIFLU και για τα άλλα αντιϊκα φάρμακα».

Κάτι που προβλέπει η απόφαση του ΕΟΦ, καθώς σε διαφορετική περίπτωση μπορεί να υπήρχε έλλειψη το επόμενο διάστημα του σκευάσματος και να μην μπορούσαν να το προμηθευτούν ασθενείς που το έχουν πραγματική ανάγκη.