Περιορισμός του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων στις 11 ή τις 12 το βράδυ, διακοπή της μουσικής στις 11 και χρήση μάσκας υψηλής προστασίας από τους εργαζόμενους σε όλους τους χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος, είναι μερικά από τα μέτρα που εισηγείται, σύμφωνα, με πληροφορίες, η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων προκειμένου να αναχαιτιστεί η διασπορά της μετάλλαξης Όμικρον.
Στο ίδιο πλαίσιο η πρόταση των ειδικών για τα μέτρα - ανάχωμα περιλαμβάνει και τα γήπεδα, για τα οποία προτείνεται η πληρότητα θεατών έως το 10% της χωρητικότητας τους.
Ακόμη, οι ειδικοί συζήτησαν και το θέμα των επισκεπτηρίων στα νοσοκομεία, για το οποίο ζήτησαν να εφαρμοστούν οι μέγιστοι έλεγχοι και η ελάχιστη δυνατή διάρκεια παραμονής των επισκεπτών μέσα στα νοσηλευτικά ιδρύματα για να αποτραπεί η δημιουργία αλυσίδας μετάδοσης.
Επίσης, προτείνεται έλεγχος επισκεπτηρίου και χρήση μάσκας υψηλής προστασίας μέσα στις δομές υγείας, κάτι που πρότεινε ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος.
Αν οι παραπάνω πληροφορίες επιβεβαιωθούν, καθώς ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης θα κάνει ανακοινώσεις το απόγευμα, καθίσταται σαφές ότι τα μέτρα θα είναι στοχευμένα, ώστε αφενός να υψηωθεί τείχος άμυνας απέναντι στη μετάλλαξη Όμικρον, αφετέρου να μην δοθεί η εντύπωση ότι «κλείνει» η οικονομία και η κοινωνία, κάτι άλλωστε που πολλές φορές η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει πως δεν βρίσκεται στις προθέσεις της.
Νωρίτερα, κατά τη συνάντηση του με την πρόεδρο της Δημοκρατίας ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι οιι ειδικοί είναι αυτοί που θα υποδείξουν ποια μέτρα είναι απαραίτητα καθώς και τον χρόνο λήψης τους. Ωστόσο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι αν και η αρχική εκτίμηση ήταν ότι τα μέτρα θα χρειαστεί ληφθούν μετά την Πρωτοχρονιά, η κυβέρνηση αναμένει τις υποδείξεις, έτσι ώστε να φρενάρει την εξάπλωση της Όμικρον και να δοθούν δυνατότητες στο σύστημα Υγείας να πάρει κάποιες ανάσες. Παράλληλα, επισήμανε για μια ακόμα φορά ότι τα εμβόλια και για την Ο είναι απαραίτητα.
Συγκεκριμένα ανέφερε πως «η κυβέρνηση θα πάρει τα μέτρα που είναι απαραίτητα και τα οποία θα υποδείξουν οι ειδικοί ώστε να μπει φρένο στην εξάπλωση του μεταλλαγμένου στελέχους Όμικρον».
«Βγαίνουμε από το τέταρτο κύμα θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να πάρουμε τα μέτρα που είναι απαραίτητα και θα μας υποδείξουν οι ειδικοί» επεσήμανε ο πρωθυπουργός, ενώ ως προς την έναρξη εφαρμογής των μέτρων είπε: «Ο χρόνος θα καθοριστεί από αυτούς. Η αρχική εκτίμηση ήταν ότι τα μέτρα θα χρειαστεί να τα πάρουμε μετά την Πρωτοχρονιά, αλλά αναμένουμε δικές τους υποδείξεις έτσι ώστε για να φρενάρουμε – όσο είναι εφικτό την εξάπλωση της Όμικρον και να μπορέσει να πάρει το ΕΣΥ κάποιες ανάσες».
Τη συνεδρίαση της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων και την εισήγηση της θα περιμένει η κυβέρνηση για την όποια απόφαση χρειασθεί να πάρει σχετικά με τη λήψη νέων μέτρων, υπογράμμισε και ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ενώ τόνισε πως ο βασικός σχεδιασμός είναι τα μέτρα να ληφθούν μετά την Πρωτοχρονία, ωστόσο αν χρειασθεί θα ληφθούν και νωρίτερα.
Όπως ανέφερε μιλώντας στον ΑΝΤ1, βασικός γνώμονας για τη λήψη των αποφάσεων είναι η κατάσταση στο σύστημα υγείας. Αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο πρόβλημα εστιάζεται στην Αττική, όπου όμως η πληρότητα στις κλίνες απλής νοσηλείας είναι στο 53%, ενώ εξακολουθεί να είναι θετικό το ισοζύγιο στα εισιτήρια – εξιτήρια από τα νοσοκομεία.
Ο κ. Πλεύρης, είπε ότι πως σε ό,τι αφορά τα κρούσματα των τελευταίων ημερών, το 50% ανήκει σε νέους 18-39 ετών και μόλις το 6% σε πολίτες άνω των 60 ετών που έχουν και μεγαλύτερες πιθανότητες για βαριά νόσηση. Για το λόγο αυτό, απηύθυνε έκκληση στους νέους εν όψει των εορτών να είναι πολύ προσεκτικοί στις επαφές τους με τους γονείς και τους παππούδες τους.
Διευκρίνισε επίσης πως στην παρούσα φάση δεν υπάρχει καμιά σκέψη και καμία συζήτηση για να αλλάξει κάτι σε ό,τι αφορά τον προγραμματισμό για τα σχολεία.
Όπως επισήμανε πως σε ό,τι έχει να κάνει με τα μέτρα που θα ισχύσουν μετά την Πρωτοχρονιά, αν και δεν έχουν οριστικοποιηθεί ακόμη θα κινούνται σε 3 πυλώνες. Σε ό,τι αφορά τη διασκέδαση το πρόβλημα φαίνεται πως δεν αφορά την εστίαση, αλλά τη νυχτερινή διασκέδαση. Εκεί τα μέτρα που θα ληφθούν θα έχουν πιθανότατα σχέση με το ωράριο τη μουσική και τους όρθιους ή καθήμενους.
Πρόβλημα υπάρχει επίσης και στα γήπεδα όπου όπως φαίνεται οι φίλαθλοι δεν πειθαρχούν στα μέτρα και θα αποτελέσουν τον δεύτερο πυλώνα των μέτρων, ενώ ο τρίτος πυλώνας αφορά την τηλεργασία σε Δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.