Απέτυχε ληστεία δισεκατομμυρίων δολαρίων λόγω ορθογραφικού λάθους

Απέτυχε ληστεία δισεκατομμυρίων δολαρίων λόγω ορθογραφικού λάθους

Ένα τυπογραφικό λάθος σε μια διαδικτυακή τραπεζική μεταφορά βοήθησε στην αποτροπή ληστείας ενός δισ. δολαρίων από την κεντρική τράπεζα του Μπαγκλαντές και τη Fed, σύμφωνα με τραπεζικούς αξιωματούχους.

Οι χάκερ ωστόσο κατάφεραν να κλέψουν 80 εκατ. δολάρια σε μια απ' τις μεγαλύτερες τραπεζικές ληστείες της ιστορίας.

Τον περασμένο μήνα, οι χάκερ παραβίασαν τα συστήματα της Τράπεζας του Μπαγκλαντές και υπέκλεψαν τα διαπιστευτήρια για μεταφορές πληρωμών, σύμφωνα με τραπεζικούς αξιωματούχους. Στη συνέχεια «βομβάρδιζαν» με αιτήματα μεταφοράς κεφαλαίων τη Fed ώστε ΄να ολοκληρώσει τη μεταφορά σε λογαριασμούς στις Φιλιππίνες και στη Σρι Λάνκα.

Τέσσερις συναλλαγές των 81 εκατ. δολαρίων πραγματοποιήθηκαν αλλά η πέμπτη, ύψους 20 εκατ., προς μια μη κερδοσκοπική οργάνωση στη Σρι Λάνκα «πάγωσε» επειδή οι χάκερ έκαναν ορθογραφικό λάθος στο όνομα της οργάνωσης, Shalika Foundation.

Αντί για «foundation» έγραψαν «fandation», προκαλώντας την αντίδραση της Deutsche Bank, η οποία ζήτησε διευκρινίσεις από την τράπεζα του Μπαγκλαντές. Έτσι, η τράπεζα διέκοψε  τη συναλλαγή, όπως δήλωσαν οι αξιωματούχοι.

Η συναλλαγή προς τη Σρι Λάνκα πέρασε από την Pan Asia Banking Corp, η οποία στη συνέχεια ζήτησε διευκρινίσεις από την Deutsche Bank, καθώς το ποσό ήταν ασυνήθιστα μεγάλο για τα δεδομένα της χώρας. Μετά απ' αυτό, η Deutsche Bank ανέφερε τη συναλλαγή ως «ύποπτη».

Η Deutsche Bank αρνήθηκε να σχολιάσει το περιστατικό.

Οι  αξιωματούχοι της τράπεζας σημείωσαν πως οι συναλλαγές που «πάγωσαν» έφταναν τα 850-870 εκατ. δολάρια.

Η Τράπεζα του Μπαγκλαντές ανακοίνωσε πως έχει ανακτήσει κάποια από τα χρήματα και συνεργάζεται με τις αρχές των Φιλιππίνων για την ανάκτηση των υπολοίπων.