Με αμείωτη ένταση η Τουρκία συνεχίζει τις απειλές κατά της Ελλάδας για την απόφαση του Αρείου Πάγου να μην εκδοθούν οι οκτώ τούρκοι στρατιωτικοί και μετά τον υπουργό Δικαιοσύνης τη σκυτάλη πήρε ο υπουργός Άμυνας Φικρί Ισίκ καλώντας την Ελλάδα να τους επιστρέψει το ταχύτερο δυνατόν.
Όπως γράφει η τουρκική ηλεκτρονική εφημερίδα "Haber Turk" ο Ισίκ δήλωσε σήμερα από την Κωνσταντινούπολη ότι «η Ελλάδα με την απόφαση αυτή έδειξε σε πόσο λάθος δρόμο βρίσκεται για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας».
Ο Τούρκος υπουργός ανέφερε πως, «η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Ελλάδας είναι μία απόλυτη απογοήτευση. Μιλώ ξεκάθαρα, δεν ήταν δικαστική απόφαση, αλλά πολιτική».
Πρόσθεσε δε πως, «περιμένουμε ότι η γειτονική μας χώρα Ελλάδα θα τους επιστρέψει στην Τουρκία το ταχύτερο δυνατό», πρέπει να βρεθούν ενώπιον της τουρκικής δικαιοσύνης. Αν είναι αθώοι, θα απαλλαγούν. Αν είναι ένοχοι, θα λάβουν την τιμωρία τους.
Ανέφερε ακόμη ότι με αυτή την απόφαση, η Ελλάδα αποκάλυψε πόσο λανθασμένη είναι στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και κάλεσε την Ελλάδα να τη διορθώσει το ταχύτερο.
Καμμένος: Στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ να απευθύνει τις απειλές η Τουρκία
Τις αντιδράσεις της Άγκυρας σχολίασε σήμερα ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος. Μιλώντας στον ΣΚΑΙ είπε ότι, «στο προσφυγικό η Τουρκία έχει τρεις ενεργές συμφωνία. Μία με την Ελλάδα, για την επαναπροώθηση όσων δεν είναι πρόσφυγες, μία με την ΕΕ και μία με το ΝΑΤΟ, που προβλέπει ξεκάθαρα ότι όποιος διασώζεται εντός ελληνικών ή τουρκικών υδάτων επιστρέφει Τουρκία. Όταν η Τουρκία απειλεί την Ελλάδα, πρέπει πρώτα να απευθυνθεί στην ΕΕ, με την οποία έχει υπογράψει και έχει πάρει το ''''χαρτζιλίκι'''' της, 3 δισ. ευρώ, αλλά και στο ΝΑΤΟ».
«Οι απειλές του Ερντογάν θα πρέπει να απευθυνθούν σε εκείνους που έχει συμφωνήσει πέραν της Ελλάδος», επανέλαβε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και πρόσθεσε: «Θα πρέπει να καταλάβει η Τουρκία ότι στις δημοκρατικές και ευρωπαϊκές χώρες, στις οποίες θέλει να συμμετέχει, η δικαιοσύνη δεν παίρνει κατευθυντήρια γραμμή από την εκάστοτε κυβέρνηση. Είναι ανεξάρτητη. Δεν μπορεί η Τουρκία, από τη στιγμή που αιτείται να γίνει μέλος της ΕΕ να μιλά για επαναφορά θανατικής ποινής, δεν μπορεί το 2017 να έχουμε βασανιστήρια και καταπάτηση όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και διωγμούς με την πρόφαση για συμμετοχή στο πραξικόπημα ανθρώπων που δεν είχαν καμία σχέση».
Ο κ. Καμμένος αναφέρθηκε ακόμη σε Τούρκους αξιωματικούς στις Βρυξέλλες, οι οποίοι υπηρετούν στο ΝΑΤΟ, που κάποια στιγμή βρέθηκαν χωρίς μισθό, με τα χρήματά τους να έχουν κατασχεθεί και τις οικογένειές τους να διώκονται στην Τουρκία, ενώ δεν είχαν εμπλοκή στο πραξικόπημα.
«Η απόφαση δεν μπαίνει στο αν οι Τούρκοι αξιωματικοί είχαν πάρει μέρος στο πραξικόπημα, αλλά στο αν σε περίπτωση που σταλούν πίσω θα έχουν την αντιμετώπιση που προβλέπεται από τη Χάρτα της ΕΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Δεν έχουμε να κάνουμε με μία κυβέρνηση που τριτοκοσμικά ελέγχει τους δικαστές, αλλά με μία δημοκρατική κυβέρνηση», υπογράμμισε ο υπουργός Αμυνας.
Σε ό,τι αφορά τις δηλώσεις Ερντογάν, ότι ο Αλέξης Τσίπρας του είχε υποσχεθεί κάτι διαφορετικό από αυτό που έγινε τελικά, ο κ. Καμμένος δήλωσε:
«Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση, όπως και όλες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, είπε ότι καταδικάζουμε το πραξικόπημα και οποιαδήποτε κίνηση εναντίον εκλεγμένης κυβέρνησης. Αλλά είναι διαφορετικό αυτό και άλλο το να ζητάς από μία κυβέρνηση, προκειμένου να εκδώσεις κατηγορούμενους, να εφαρμόζει τη Χάρτα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να έχουν δίκαιη δίκη».
Σε ερώτηση για το τι θα συμβεί αν ο Ταγίπ Ερντογάν στείλει βάρκες με μετανάστες στα νησιά του Αιγαίου, απάντησε: «Τότε το ΝΑΤΟ, όπως προβλέπεται, ζητά μέσω της Frontex να σταλούν πίσω στην Τουρκία και η ΕΕ ζητά από την Τουρκία να εφαρμόσει τη συνθήκη που έχει υπογράψει. Δεν είναι ελληνικό θέμα, αφορά την ΕΕ και το ΝΑΤΟ».
Τέτοιου είδους απειλές είπε, έχουν διατυπωθεί από την Αγκυρα και στο παρελθόν. «Ο Ερντογάν απείλησε τη Γερμανία. Σε λίγες ημέρες θα πάει η Μέρκελ εκεί, να δούμε τι θα της πει. Όπως πρέπει να δούμε τι θα πει και στις ΗΠΑ, που είναι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ».