Συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο RaiΝews 24 παραχώρησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Σε αποσπάσματα της συνέντευξης, η οποία θα μεταδοθεί στη συνολική της μορφή απόψε, ο Τούρκος Πρόεδρος αναφέρει, μεταξύ των άλλων, ότι αν δεν ελευθερωθεί το καθεστώς χορήγησης βίζας για τους Τούρκους πολίτες που θέλουν να μεταβούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Άγκυρα δεν θα σεβαστεί τη συμφωνία για το προσφυγικό που υπέγραψε με την Ευρώπη.
Παράλληλα, αναφέρει ότι αν του το ζητήσει ο λαός του, είναι διατεθειμένος να θέσει και πάλι σε ισχύ τη θανατική ποινή, «η οποία υπάρχει και σε τόσες άλλες χώρες».
Μέσω της RaiΝews ζήτησε, επίσης, από την ιταλική δικαιοσύνη και την εισαγγελία της Μπολόνια να ασχοληθεί με την καταπολέμηση της μαφίας και όχι με έρευνες σε βάρος του γιου του, σχετικά με την στοιχειοθέτηση αδικήματος που αφορά ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.
Τέλος, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καταφέρεται ενάντια στην Υπάτη εκπρόσωπο της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική, Φεντερίκα Μογκερίνι, και διερωτάται αν θα έκανε τις ίδιες δηλώσεις σχετικά με τις πρόσφατες εξελίξεις στην Τουρκία, αν είχε δει να καταστρέφεται το Κοινοβούλιό της.
Κατηγορεί τη Δύση ότι υποστηρίζει την "τρομοκρατία" και τους πραξικοπηματίες
To σενάριο του αποτυχημένου πραξικοπήματος στην Τουρκία «γράφτηκε από το εξωτερικό», κατήγγειλε σήμερα ο πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε μια ομιλία που εκφώνησε στην Άγκυρα κατά τη διάρκεια της οποίας κατηγόρησε τις χώρες της Δύσης ότι υποστηρίζουν τους πραξικοπηματίες.
«Αυτό το πραξικόπημα δεν είναι μονάχα ένα γεγονός που σχεδιάστηκε εκ των έσω. Οι δράστες ενήργησαν στη χώρα βάσει ενός σεναρίου που είχε γραφτεί από το εξωτερικό» δήλωσε ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους, που κατηγορεί τον ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ, ότι υπήρξε ο εγκέφαλος του πραξικοπήματος.
Επιπλέον ο Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε σήμερα τους Δυτικούς ότι «υποστηρίζουν την τρομοκρατία» και τους πραξικοπηματίες, στη σφοδρότερη λεκτική επίθεση που έχει εξαπολύσει μετά την απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης και του ιδίου τη 15η Ιουλίου.
«Δυστυχώς, η Δύση υποστηρίζει την τρομοκρατία και τάσσεται στο πλευρό των πραξικοπηματιών» τόνισε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην ομιλία του, απαντώντας με αυτόν τον τρόπο στις επικρίσεις των ΗΠΑ και των ευρωπαϊκών χωρών σχετικά με το εύρος των εκκαθαρίσεων που ακολούθησαν την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος.
«Αυτοί που φανταζόμασταν ότι ήταν οι φίλοι μας παίρνουν το μέρος των πραξικοπηματιών και των τρομοκρατών» επανέλαβε, κατά τη διάρκεια ενός οικονομικού φόρουμ που οργανώθηκε στο προεδρικό μέγαρο.
Εξάλλου, ο πρόεδρος της Τουρκίας υποστήριξε ότι οι υποστηρικτές του Γκιουλέν θα επιχειρήσουν να θέσουν εκ νέου υπό τον έλεγχό τους τις ένοπλες δυνάμεις εάν δεν υπάρξει ριζική αναδιάρθρωσή τους. Διατύπωσε άλλωστε αμφιβολίες σχετικά με το είδος της στρατηγικής συνεργασίας που θα έχει η Τουρκία με τις ΗΠΑ στην περίπτωση που η Ουάσιγκτον αρνηθεί να εκδώσει τον ιεροκήρυκα.
Η Τουρκία επιπλέον θα προχωρήσει και στην αναδιάρθρωση των υπηρεσιών πληροφοριών, πρόσθεσε ο ίδιος.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Άγκυρα, που αναμεταδόθηκε απευθείας, ο Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε επίσης την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι αθέτησε τις υποσχέσεις που είχε δώσει βάσει της συμφωνίας για την προσφυγική κρίση που είχε συνάψει με την Τουρκία και παρά τις επιτυχίες της Άγκυρας στην αναχαίτιση των ροών παράτυπων μεταναστών.
Σκληρή στάση απέναντι στην Τουρκία ζητά ο Αυστριακός Καγκελάριος
Υπέρ μιας σκληρής στάσης απέναντι στην Τουρκία τάσσεται σε σημερινή συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα "Έστεραϊχ" ο ομοσπονδιακός Καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών, Κρίστιαν Κερν, ο οποίος, σχολιάζοντας το τελεσίγραφο της Άγκυρας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση σε σχέση με το προσφυγικό ζήτημα, επισημαίνει πως "δεν είμαστε ικέτες, η ΕΕ βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση", ενώ αναφερόμενος στις απειλές οπαδών του Ερντογάν τονίζει πως "σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να αφήσουμε να μας εκφοβίζουν".
Ο ίδιος προτίθεται να συνεχίσει "με συνέπεια" την κριτική του απέναντι στον Ερντογάν, ενώ "βλέπει" με ψυχραιμία τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος απειλεί με καταγγελία της συμφωνίας για το προσφυγικό ανάμεσα σε ΕΕ και Τουρκία, εάν δεν υπάρξει μέχρι τέλους του χρόνου η απελευθέρωση της βίζας για τη χώρα του.
"Χρειαζόμαστε μεν την Τουρκία, αλλά αυτή, οικονομικά, μας χρειάζεται περισσότερο", τονίζει ο καγκελάριος στη συνέντευξή του, προσθέτοντας πως "χωρίς την ΕΕ η Τουρκία κατευθύνεται σε κρατική πτώχευση".
Ήδη, σε δηλώσεις του την Κυριακή ο Αυστριακός Καγκελάριος είχε απορρίψει κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς που διατύπωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ότι δήθεν η Αυστρία δεν σέβεται την ελευθερία γνώμης των οπαδών του.
"Ακριβώς ο σεβασμός από την Αυστρία των ανθρωπίνων και των πολιτικών δικαιωμάτων είναι που συνιστά τη διαφορά με την κατάσταση στην Τουρκία", τόνισε ο Κρίστιαν Κερν, προσθέτοντας πως η δικαιολόγηση αυταρχικής πολιτικής με τη θρησκεία, είναι για την Αυστρία όχι μόνον ασυνήθιστη αλλά και "απολύτως απαράδεκτη".
Είναι αυτονόητο ότι στην Αυστρία το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης της γνώμης, το δικαίωμα των συναθροίσεων και διαδηλώσεων ισχύει και για τις μειονότητες και για τις διαφορετικές πολιτικές απόψεις, ανέφερε, επισημαίνοντας πως ο ίδιος θα υπερασπιστεί αυτά τα δικαιώματα και για εκείνους των οποίων την πολιτική άποψη δεν συμμερίζεται.
Το τουρκικό τελεσίγραφο στο προσφυγικό ζήτημα απορρίπτει και ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς -του συγκυβερνώντος, με τους Σοσιαλδημοκράτες, συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος- σε σημερινές δηλώσεις του στην δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία, τονίζοντας πως η Άγκυρα πρέπει να εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις σε σχέση με την απελευθέρωση της βίζας.
Ταυτόχρονα, ο ίδιος, προειδοποιεί πως η Ευρώπη δεν επιτρέπεται να βρεθεί σε εξάρτηση από την Τουρκία, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: "για εμένα είναι σαφές ότι δεν επιτρέπεται να υποχωρήσουμε ούτε ένα χιλιοστό του μέτρου".
Από την πλευρά τους, τα κόμματα της αυστριακής αντιπολίτευσης ζητούν τη διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, με τον ευρωβουλευτή του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων -του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης- Χάραλντ Βιλίμσκι, να διαμηνύει σε συνέντευξή του στη δημόσια Αυστριακή Τηλεόραση πως "έφτασε η στιγμή που κανείς πρέπει να πει: έως εδώ", και τον βουλευτή των Πράσινων Βέρνερ Κόγκλερ να εκτιμά ως "σκανδαλώδες το ό,τι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις δεν έχουν ήδη διακοπεί και η ΕΕ να συνεχίζει να εμβάζει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ ετησίως στην Τουρκία".
Το άμεσο πάγωμα των διαπραγματεύσεων με την Άγκυρα, ζητά ο αρχηγός του κόμματος ΝΕΟΣ Ματίας Στρολτς, ενώ από την πλευρά του, ο αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος "Ομάδα Στρόναχ", Ρόμπερτ Λούγκαρ, εκτιμά "πως με τον Ερντογάν δεν μπορεί κανείς να συνάπτει συμφωνίες".
Οι Ευρωπαίοι εταίροι δεν έχουν τηρήσει τις δεσμεύσεις τους έναντι της Ελλάδας
Δεν έχουν τηρήσει τις αρχικές τους υποσχέσεις για στήριξη της Ελλάδας με εξειδικευμένο προσωπικό στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως αποδεικνύεται από έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την οποία επικαλείται η εφημερίδα «BILD».
Συγκεκριμένα, έχουν σταλεί στην Ελλάδα μόνο 66 από τους 1580 υπαλλήλους της FRONTEX που είχαν προβλεφθεί, μόνο δύο από τους 60 ειδικούς για την επαναπροώθηση, 92 από τους 475 ειδικούς ασύλου και 61 από τους 400 διερμηνείς. Από τους 30 νομικούς, ούτε ένας δεν έχει φθάσει ακόμη στην Ελλάδα, αναφέρει η εφημερίδα και επισημαίνει ότι ως αποτέλεσμα, οι διαδικασίες ασύλου ολοκληρώνονται αργά, ενώ από τη χώρα έχει καταστεί δυνατό να επαναπροωθηθούν και να μετεγκατασταθούν ως τώρα πολύ λίγοι πρόσφυγες. Είναι ενδεικτικό ότι από τότε που τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας (18 Μαρτίου), μόλις 849 πρόσφυγες μετεγκαταστάθηκαν από την Ελλάδα σε άλλες χώρες της ΕΕ και 468 εστάλησαν πίσω στην Τουρκία, στο πλαίσιο της διαδικασίας «ένας προς έναν».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ