Απεβίωσε σε ηλικία 92 ετών ο πρώην διοικητής της ΕΤΕ, Γιώργος Μίρκος

Απεβίωσε σε ηλικία 92 ετών ο πρώην διοικητής της ΕΤΕ, Γιώργος Μίρκος

Απεβίωσε σε ηλικία 92 ετών ο πρώην Διοικητής της Εθνικής Τράπεζας, Γιώργος Μίρκος. Η κηδεία του θα γίνει την Δευτέρα 12 Ιουνίου στις 12 το μεσημέρι από το Α'' Νεκροταφείο Αθηνών. 

Ο Γιώργος Μίρκος γεννήθηκε το 1925 και τελείωσε τις πανεπιστημιακές σπουδές του στην Αθήνα.

Προέρχεται από οικογένεια ρουμελιώτικη, που τα μέλη της υπηρέτησαν από πολύ παλιά στην Εθνική Τράπεζα. Καταγόταν από την Πελασγία και στην  Κατοχή, έλαβε μέρος στην Εθνική Αντίσταση. Το 1946 εισήλθε στην Εθνική Τράπεζα και σταδιακά ανήλθε όλη την υπαλληλική ιεραρχία, από τη θέση του απλού υπαλλήλου καταστήματος της Τράπεζας, μέχρι τις ανώτερες θέσεις του στελέχους της Διοίκησης της Τράπεζας. Ειδικεύθηκε στον τομέα Μελετών της Βιομηχανίας και Ανάπτυξης και έχει συντάξει πλήθος μελετών για τους τομείς αυτούς. Mελέτησε και συνέταξε σχέδια ανάπτυξης προβληματικών περιοχών και κατά καιρούς επόπτευσε τη λειτουργία κυρίως βιομηχανικών μονάδων.

Ως ειδικευμένος μελετητής αποσπάστηκε και εργάστηκε κατά καιρούς σε κρατικά αναπτυξιακά προγράμματα στο Υπουργείο Συντονισμού (1958), στην Αγροτική Τράπεζα (1961) κ.λπ. Υπηρέτησε στο νεοσύστατο (1963) Κέντρο Oικονομικών Ερευνών και στο Ανώτατο Γνωμοδοτικό Συμβούλιο της Χώρας (1963) (ως Διευθυντής-Συντονιστής τους). Tο 1964 έγινε Γενικός Γραμματέας στο Υπουργείο Προεδρίας στην Κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου. Στη δικτατορία, απολύθηκε από την Τράπεζα λόγω των δημοκρατικών φρονημάτων του. Μετά τη μεταπολίτευση, επανήλθε ως Σύμβουλος της Διοίκησης της Τράπεζας, ενώ παράλληλα ανέλαβε και τους τομείς Ανάπτυξης, Νέων Εργασιών κ.λπ.. Από το 1960 και επί 33 συνεχή χρόνια μέχρι την ονομασία του ως Διοικητής της Εθνικής εξέδιδε το μοναδικό στην Ελλάδα θεωρητικό όργανο στον τραπεζικό χώρο, την Τραπεζική Oικονομοτεχνική Επιθεώρηση, έκδοση τραπεζικού προβληματισμού. Το 1993 ανέλαβε τη Διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, ενώ ταυτόχρονα έγινε Πρόεδρος Δ.Σ. θυγατρικών εταιρειών της Εθνικής (ETEBA, AΞE, AΣTHP, Eθνική Kεφαλαίου κ.λπ.) αλλά και Πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών. Ως Διοικητής της Εθνικής, 1993-96, αντιμετώπισε την κατάσταση που παρέλαβε όχι ως απλός διαχειριστής της Τράπεζας, αλλά με στόχο την αναδιάρθρωση και ανατροπή του αναχρονιστικού δομήματος αυτής. Επιχείρησε οργανωτική και λειτουργική αναδιάρθρωση, ανασχεδιασμό της λειτουργίας της άσκησης της πίστης και αναδιοργάνωση των λειτουργιών του ανθρώπινου δυναμικού. Τα επιτευχθέντα στην περίοδο της Διοίκησής του κέρδη ήταν τα υψηλότερα που πέτυχε η Τράπεζα την μεταπολεμική περίοδο .

Ο Γιώργος Μίρκος απο το 2010 με αρθρο του στην ΄΄Ημερησία '''' είχε υποστηρίξει οτι υπήρχε και αλλος δρόμος εκτός μνημονίου . Αν η Εθνική ήταν κρατική, θα μπορούσε να προασπίσει καλύτερα την οικονομία, υπογράμμιζε στο αρθρο του  ο πρώην διοικητής της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος.