Παρακαταθήκη την περίφημη μελέτη των 7 χωρών, η οποία μέχρι σήμερα αποτελεί «ευαγγέλιο» στα ζητήματα που αφορούν το ρόλο της διατροφής στην καρδιαγγειακή υγεία, άφησε πίσω του ο 97χρονος καθηγητής καρδιολογίας Χρίστος Αραβανής, που έχασε χθες στο Σικάγο τη μάχη με τη ζωή.
Ο πρωτοπόρος καθηγητής, που γεννήθηκε στην Καρυά Λευκάδας, ήταν αυτός που ενέταξε την Ελλάδα στην μελέτη των 7 χωρών. Μετά τις σπουδές του στην Ιατρική Αθηνών και αφού ολοκλήρωσε έναν κύκλο μεταπτυχιακών σπουδών στην Αθήνα, βρέθηκε με υποτροφία στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου και τελειοποίησε την εξειδίκευσή του στην Κλινική Καρδιολογία και την έρευνα.
Στη διάρκεια της σταδιοδρομίας του, αποκηρύσσοντας το Απαρτχάιντ και για καθαρά ανθρωπιστικούς λόγους, σε απευθείας τηλεφωνική συνεννόηση με τον καθηγητή Μπάρναρντ έφεραν εις πέρας επιτυχώς την πρώτη μεταμόσχευση καρδιάς στον κόσμο. Επίσης στο πλαίσιο της κατάρτισής του, γνώρισε τον διάσημο καθηγητή Ancel Keys, τον εμπνευστή της μελέτης των 7 χωρών. Ο καθηγητής Keys ήταν ο πρώτος που συνέδεσε την υψηλή χοληστερόλη με τη στεφανιαία νόσο.
Ο νεαρός τότε γιατρός Χρίστος Αραβανής ήταν εκείνος που πρότεινε να περιληφθεί η Ελλάδα στη μελέτη. Η πρότασή του βασίστηκε σε επιδημιολογικά δεδομένα που έδειχναν διαχρονικά ελάχιστη νοσηρότητα και θνησιμότητα από καρδιακά νοσήματα σε μια περιοχή του Ηρακλείου Κρήτης.
«Όταν έφυγα από την Ελλάδα για τις ΗΠΑ, δεν είχα ακόμη δει περίπτωση εμφράγματος. Στις ΗΠΑ κατάλαβα μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα την τρομερή διαφορά στη συχνότητα εμφάνισης των νοσημάτων της καρδιάς. Είπα μέσα μου ότι στην Ελλάδα –και κυρίως στην επαρχιακή Ελλάδα– πρέπει να υπάρχει ένας διαφορετικός Θεός που προστατεύει από τις ασθένειες της καρδιάς», δήλωνε ο καθηγητής Αραβανής αρκετά χρόνια αργότερα.
Ο καθηγητής θήτευσε σε μια σειρά από μεγάλα καρδιολογικά κέντρα των Ηνωμένων Πολιτειών, παράλληλα με το πλούσιο ερευνητικό και συγγραφικό του έργο. Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1974. Μέχρι το 1986 ήταν διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του Ευαγγελισμού ενώ αργότερα υπηρέτησε σε ανάλογες θέσεις και στον ιδιωτικό τομέα.
Στη διάρκεια της σταδιοδρομίας του, συμμετείχε ενεργά στην ιατρική εκπαίδευση, αλλά και σε επιστημονικές εταιρείες και διεθνείς φορείς. Επί σειρά ετών ήταν συνεργάτης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, σε θέματα καρδιαγγειακών παθήσεων.
Ο καθηγητής νοσηλευόταν το τελευταίο διάστημα στο Σικάγο των Ηνωμένων Πολιτειών όπου και άφησε την τελευταία του πνοή. Λόγω κορονοϊού είναι αδύνατον να μεταφερθεί η σορός του στην γενέτειρά του, κάτι που θα συμβεί όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες. Η βιβλιοθήκη του και τα σπάνια συγγράμματά του παραχωρούνται στο Πανεπιστήμιο Αθηνών ως παρακαταθήκη της σπουδαίας πορείας του στην επιστήμη της Ιατρικής.