Απάντηση P. Moscovici σε ερώτηση Δ. Παπαδημούλη για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις

Απάντηση P. Moscovici σε ερώτηση Δ. Παπαδημούλη για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις

Σε ερώτηση του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη, αναφορικά με την διαδικασία εκσυγχρονισμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων, απάντησε ο Αρμόδιος Επίτροπος Pierre Moscovici.

Ωστόσο, ο κ. Moscovici δεν έδωσε ιδιαίτερες λεπτομέρειες για τον τρόπο με τον οποίο η Κομισιόν "θα εγγυηθεί ότι θα γίνουν απόλυτα σεβαστές οι δεσμεύσεις της κοινοτικής νομοθεσίας" στο ζήτημα των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Η Κομισιόν στην απάντησή της σημειώνει πως η διαδικασία επανεξέτασης των συλλογικών συμβάσεων, των απεργιακών κινητοποιήσεων και των συλλογικών απολύσεων, "θα επωφεληθεί από διδάγματα άλλων χωρών και θα πραγματοποιηθεί με σκοπό την επίτευξη βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης για την επίτευξη των στόχων ανταγωνιστικότητας, απασχόλησης και κατανομής του εισοδήματος."

Ο κ. Moscovici συνεχίζει λέγοντας πως είναι σημαντική η "επίτευξη συναντίληψης σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική αγορά εργασίας και συντονισμού των προσπαθειών προσαρμογής σε ολόκληρη την οικονομία" ενώ επιπλέον δηλώνει πως η Κομισιόν "είναι δεκτική σε προσπάθειες που θα μπορούσαν να αυξήσουν την αντιπροσωπευτικότητα των κοινωνικών εταίρων και να δημιουργήσουν υποστηρικτικούς θεσμούς κοινωνικού διαλόγου σε διάφορα επίπεδα".

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είχε θέσει με ερώτησή του προς την Κομισιόν το ζήτημα των συλλογικών διαπραγματεύσεων στα πλαίσια του Ελληνικού Προγράμματος καθώς και το θέμα της εφαρμογής των βέλτιστων διεθνών και ευρωπαϊκών πρακτικών.

Επικαλούμενος τις δεσμεύσεις των ευρωπαϊκών συνθηκών καθώς και την Χάρτα Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ, ο κ. Παπαδημούλης ρωτάει την Κομισιόν για το ποια είναι η επίσημη θέση της αναφορικά με το καθεστώς των συλλογικών συμβάσεων στην Ελλάδα καθώς και ζητάει πληροφορίες για τις βέλτιστες πρακτικές συλλογικών διαπραγματεύσεων σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο Έλληνας Ευρωβουλευτής καταλήγει ρωτώντας τον Αρμόδιο Επίτροπο, "με ποιο τρόπο θα συμμετέχουν οι κοινωνικοί εταίροι στις διαδικασίες ανάλυσης και εκσυγχρονισμού της ελληνικής αγοράς εργασίας και των συλλογικών διαπραγματεύσεων".

Η πλήρης ερώτηση και απάντηση:

Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης προς την Επιτροπή

Θέμα: Νέο ελληνικό πρόγραμμα και συλλογικές διαπραγματεύσεις

Στο πλαίσιο της συμφωνίας της συνόδου για το ευρώ του Ιουλίου 2015 και της νέας χρηματοδοτικής στήριξης της Ελλάδας, οι ελληνικές αρχές, σε συνεργασία με τους αρμόδιους θεσμούς, θα εξετάσουν μέτρα για τον εκσυγχρονισμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων, που θα είναι σύμφωνα με τις διεθνείς και ευρωπαϊκές βέλτιστες πρακτικές.

Με δεδομένες τις δεσμεύσεις των ευρωπαϊκών συνθηκών, και λαμβάνοντας υπόψη το άρθρο 7 του κανονισμού 472/2013 που δεσμεύει, τόσο την Επιτροπή και την ΕΚΤ, όσο και την Ελλάδα, κατά τη σύνταξη του προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής, να σέβονται απόλυτα το άρθρο 152 της ΣλΕΕ για το ρόλο των κοινωνικών εταίρων και του κοινωνικού διαλόγου και το άρθρο 28 της Χάρτας Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ, για το δικαίωμα της διαπραγμάτευσης και των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ερωτάται η Επιτροπή:

– Ποια είναι η επίσημη θέση της Επιτροπής αναφορικά με το καθεστώς των συλλογικών διαπραγματεύσεων στην Ελλάδα και με ποιο τρόπο θα εγγυηθεί ότι θα γίνουν απόλυτα σεβαστές οι δεσμεύσεις της κοινοτικής νομοθεσίας;

– Μπορεί να περιγράψει τις διεθνείς και ευρωπαϊκές βέλτιστες πρακτικές συλλογικών διαπραγματεύσεων που θα μπορούσαν να υιοθετηθούν στην περίπτωση της Ελλάδας;

– Με ποιο τρόπο θα συμμετέχουν οι κοινωνικοί εταίροι στις διαδικασίες ανάλυσης και εκσυγχρονισμού της ελληνικής αγοράς εργασίας και των συλλογικών διαπραγματεύσεων;

Απάντηση του κ. Moscovici εξ ονόματος της Επιτροπής

Το Μνημόνιο Συνεννόησης του Αυγούστου 2015 προβλέπει μια διαδικασία διαβούλευσης για την επανεξέταση ορισμένων από τα πλαίσια της αγοράς εργασίας, συμπεριλαμβανομένων των συλλογικών απολύσεων, των απεργιακών κινητοποιήσεων και των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Η επανεξέταση θα διεξαχθεί από ομάδα ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων και θα λάβει υπόψη τις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας και της αγοράς εργασίας στο μέλλον. Θα επωφεληθεί από διδάγματα άλλων χωρών και θα πραγματοποιηθεί με σκοπό την επίτευξη βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης για την επίτευξη των στόχων ανταγωνιστικότητας, απασχόλησης και κατανομής του εισοδήματος. Στη διαδικασία διαβούλευσης θα συμμετάσχουν τόσο ελληνικές και ευρωπαϊκές οργανώσεις κοινωνικών εταίρων, όσο και σχετικοί διεθνείς οργανισμοί, όπως η ΔΟΕ1 και ο ΟΟΣΑ2.

Η επανεξέταση μπορεί επίσης να συμβάλει στην τροφοδότηση ενός πλαισίου για πιο εποικοδομητικές σχέσεις μεταξύ των κοινωνικών εταίρων. Η εύρυθμη λειτουργία των σχέσεων των κοινωνικών εταίρων είναι σημαντική για τη δημιουργία πνεύματος ευθύνης όσον αφορά την εν γένει λειτουργία της αγοράς εργασίας. Προσφέρει επίσης δυνατότητες για την επίτευξη συναντίληψης σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική αγορά εργασίας και συντονισμού των προσπαθειών προσαρμογής σε ολόκληρη την οικονομία. Η Επιτροπή είναι δεκτική σε προσπάθειες που θα μπορούσαν να αυξήσουν την αντιπροσωπευτικότητα των κοινωνικών εταίρων και να δημιουργήσουν υποστηρικτικούς θεσμούς κοινωνικού διαλόγου σε διάφορα επίπεδα.

1. Διεθνής Οργάνωση Εργασίας

2. Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ