Απαισιόδοξοι παραμένουν οι Έλληνες για το μέλλον της Ευρώπης, σύμφωνα με έρευνα του Ευρωβαρόμετρου που δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα, σε αντίθεση με την πλειονότητα των Ευρωπαίων που αισιοδοξεί για το μέλλον της ΕΕ (61%, +3 ποσοστιαίες μονάδες).
Συγκεκριμένα, αν και η αισιοδοξία για το μέλλον από το περασμένο φθινόπωρο ενισχύθηκε στην Ελλάδα κατά 8%, είναι η μοναδική χώρα στην οποία οι απαισιόδοξες γνώμες είναι περισσότερες από τις αισιόδοξες (51% έναντι 45%).
Η αισιοδοξία είναι μεγαλύτερη στην Ιρλανδία (85%), τη Δανία (79%), τη Λιθουανία (76%) και την Πολωνία (74%). Λιγότερο έντονη είναι η αισιοδοξία στο Ηνωμένο Βασίλειο (47% έναντι 46%) και στη Γαλλία (50% έναντι 45%).
Σε ό,τι αφορά, την εικόνα της ΕΕ, η αναλογία των ερωτηθέντων που έχουν θετική εικόνα για την ΕΕ (45%) αυξήθηκε σημαντικά, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από την άνοιξη του 2009 (48%). Σημαντική ήταν η αύξηση και στην Ελλάδα (33%, +8%). Εξάλλου, κατά 6% αυξήθηκε και η εμπιστοσύνη των Ελλήνων στην ΕΕ φτάνοντας στο 33% σε σχέση με 44% ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Σε νέο ρεκόρ έφτασε, επίσης, η υποστήριξη των Ευρωπαίων στο ευρώ, με πάνω από τρία τέταρτα των ερωτηθέντων (76%, +1 ποσοστιαία μονάδα, +9 από την άνοιξη του 2014) στην ευρωζώνη να είναι υπέρ του ενιαίου νομίσματος της ΕΕ. Στην ΕΕ συνολικά, η στήριξη για το ευρώ είναι σταθερή στο 62%, καθώς στις χώρες εκτός ευρωζώνης, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων τάσσεται κατά του ενιαίου νομίσματος. Στην Ελλάδα, το ποσοστό υποστήριξης του ευρώ έφτασε το 70% (+3% από το φθινόπωρο).
Την ίδια στιγμή, στην Ελλάδα παρατηρείται το χαμηλότερο ποσοστό θετικών γνωμών για την οικονομική κατάσταση της χώρας. Μόλις 7% δηλώνει ότι η οικονομική κατάσταση είναι καλή, σε σχέση με 49% στην ΕΕ. Τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφονται στο Λουξεμβούργο (94%), στη Δανία (91%) και στις Κάτω Χώρες (90%). Ωστόσο, βελτιωμένη κατά 5% παρουσιάζεται η άποψη των Ελλήνων για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, φτάνοντας το 23%. Το 48% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι πιστεύει πως θα παραμείνει σταθερή και το 27% ότι θα επιδεινωθεί.
Τα πιο σημαντικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η χώρα, είναι η ανεργία (49%), η οικονομική κατάσταση (45%), το δημόσιο χρέος (22%) και η φορολογία (16%).
Σε ό,τι αφορά την πιο σημαντική πηγή ανησυχίας στην ΕΕ, οι Έλληνες ανέδειξαν κατά 37% τη μετανάστευση (34% ο ευρωπαϊκός μέσος όρος) και στη δεύτερη θέση οι Ευρωπαίοι ανέδειξαν την κλιματική αλλαγή (22%, +6%), την ώρα που τα ελληνικά ποσοστά ήταν καθηλωμένα στο 6%.