Σε ισχύ τίθενται από μεθαύριο τα αυστηροποιημένα μέτρα για τις μετακινήσεις σε ολόκληρη τη χώρα με στόχο τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού. Από την Παρασκευή στις 21:00 έως και τις 05:00 θα επιτρέπεται μόνο με SMS η μετακίνηση για ιατρικούς λόγους, η έξοδος με κατοικίδιο κοντά στο σπίτι, καθώς και για λόγους εργασίας με σχετική βεβαίωση.
Όπως εξήγησε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, η εφαρμογή του μέτρου ξεκινά από την ερχόμενη Παρασκευή 13/11 και η λήψη της σχετικής απόφασης κρίθηκε απαραίτητη καθώς παρατηρήθηκε κατάχρηση των SMS τη νύχτα με περιττές μετακινήσεις κυρίως σε οικίες πολιτών και άρα διευκολύνουν τη μετάδοση του ιού.
Αναλυτικά τι θα ισχύει:
- Μετακινήσεις: Κατά το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα επιτρέπονται οι μετακινήσεις αποκλειστικά και μόνο για λόγους εργασίας, εξαιρετικές περιπτώσεις υγείας και μικρή βόλτα κατοικιδίου ζώου σε απόσταση κοντινή από την κατοικία.
Σημειώνεται ότι εξακολουθεί να απαιτείται η αποστολή SMS προς το 13033 σε περίπτωση μετακίνησης για λόγους υγείας (sms με κωδικό 1) ή συνοδείας κατοικίδιου ζώου (sms με κωδικό 6), καθώς και η βεβαίωση εργαζομένου σε περίπτωση μετακίνησης για λόγους εργασίας.
«Άρα μετά τις 9 το βράδυ και μέχρι τις 5 το πρωί, μετακίνηση μόνο για εργασία, εξαιρετικές περιπτώσεις υγείας δηλαδή sms με κωδικό 1 και μικρή βόλτα κατοικιδίου πλησίον της οικίας μας με sms με κωδικό 6», τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς.
-Ατομική άθληση: ο κ. Χαρδαλιάς διευκρίνισε ότι αυτή δεν αφορά την προπόνηση στο πλαίσιο των αθλητικών σωματείων, αλλά αυστηρά και μόνο στην ατομική άθληση σε συνθέσεις έως τρία άτομα και με ισχυρή σύσταση αυτή να πραγματοποιείται κατά προτίμηση κοντά στην οικία των πολιτών.
Επανέλαβε πως το κυνήγι και το ψάρεμα δεν επιτρέπονται, καθώς η Επιτροπή των Επιδημιολόγων ομόφωνα απέρριψε το σχετικό αίτημα, βασισμένη τόσο σε επιδημιολογικά αλλά κυρίως σε κριτήρια αποφυγής περιττών μετακινήσεων.
- Τηλεργασία: O υφυπουργός ανακοίνωσε πως κάθε οργανισμός του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα υποχρεούται από την Παρασκευή να διαθέτει ανά πάσα στιγμή έκθεση που να τεκμηριώνει τη λειτουργία με το απολύτως αναγκαίο προσωπικό και τους εργαζομένους που έχουν τεθεί σε καθεστώς τηλεργασίας.
«Οι έλεγχοι για την εφαρμογή της τηλεργασίας και των υπολοίπων μέτρων προστασίας στους χώρους εργασίας ήδη έχουν ενταθεί σημαντικά από μικτά κλιμάκια του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας και της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας και θα συνεχιστούν με αμείωτους ρυθμούς το επόμενο διάστημα», σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς.
Συνεχίζεται κανονικά το delivery και το take away
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας διευκρίνισε σε ανακοίνωσή της πως δεν τίθεται ζήτημα απαγόρευσης των υπηρεσιών παράδοσης κατ’ οίκον (delivery) κατά τις ώρες αυτές, δηλαδή από τις 21:00 έως και τις 05:00 το πρωί.
Όσον αφορά στην παραλαβή από εν λειτουργία καταστήματα (take away) ωστόσο, συνεχίζεται μετά τις 21.00 και καθ’ όλη τη διάρκεια του ωραρίου λειτουργίας τους, όχι όμως ως αυτοτελής λόγος μετακίνησης, αλλά στο πλαίσιο των επιτρεπόμενων μετακινήσεων κατά τις ώρες αυτές.
Στο τραπέζι κλείσιμο σχολείων και περαιτέρω περιορισμοί μετακινήσεων
Για τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης, σε περίπτωση που συνεχιστεί η αύξηση των κρουσμάτων, μίλησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας σημειώνοντας πως «θα μπορούσαν να είναι περαιτέρω περιορισμός στις μετακινήσεις, ή περιορισμό κάποιων δραστηριοτήτων που είναι μέχρι σήμερα ελεύθερες, όπως τα σχολεία και επαγγελματικές δραστηριότητες που τώρα λειτουργούν», ενώ δεν απέκλεισε και το ενδεχόμενο παράτασης του lockdown τον Δεκέμβριο.
Όπως τόνισε ο κ. Πέτσας, σχετικά με περαιτέρω σκληρότερα μέτρα που θα εξετάσει η κυβέρνηση αν χρειαστεί, «σκοπός μας είναι να μπορέσουμε να υπάρξει γρήγορα κάμψη των κρουσμάτων, να έχουμε τζίρο στην αγορά τον Δεκέμβριο και τα Χριστούγεννα», προσθέτοντας πως «δεν μπορώ να αποκλείσω την επέκταση των μέτρων και τον Δεκέμβριο».
«Είμαστε εδώ και αρκετές ημέρες και στη Βόρεια Ελλάδα και σε άλλες περιοχές της χώρας, με αυξημένα μέτρα επιτήρησης και προστασίας, αλλά τα κρούσματα παραμένουν υψηλά και ιδίως στη Βόρεια Ελλάδα παρά ότι έχουν τα μέτρα 14 ημέρες. Για να προλάβουμε περαιτέρω πίεση στο σύστημα υγείας αποφασίσαμε να σκληρύνουμε τα μέτρα», είπε ο κ. Πέτσας.
Αναφορικά με το τι φταίει για την αύξηση των κρουσμάτων παρά τα μέτρα, ο ίδιος σημείωσε ότι «Τα στοιχεία που έχουμε δείχνουν υψηλότερη κινητικότητα, από ό,τι θα δικαιολογούσε η εφαρμογή των μέτρων. Κανείς δεν φταίει όταν είναι μετά από τόσους μήνες σε ένα πρωτοφανές καθεστώς όπως αυτό που ζούμε. Υπάρχει μια κόπωση που πρέπει να την λαμβάνουμε υπόψιν και αυτό κάνουμε».
«Το βασικό ζήτημα που μας απασχολεί είναι να αντέξει το σύστημα υγείας γιατί η πίεση σε αυτό θα κορυφώνεται τις επόμενες 7-10 μέρες. Τα κρούσματα περιμένουμε ότι θα επιπεδοποιηθούν στην καμπύλη τους και θα αρχίσει να πέφτει», συνέχισε ο ίδιος.
Οι επόμενες εβδομάδες παραμένουν ιδιαίτερα κρίσιμες, είχε δηλώσει νωρίτερα ο Ν. Χαρδαλιάς, τονίζοντας πως «αναγνωρίζουμε την κόπωση όλων μας. Ωστόσο είμαστε σε ένα κομβικό σημείο, που χρειάζεται να οπλιστούμε με υπομονή και επιμονή για να μπορέσουμε να προστατεύσουμε ο ένας τον άλλο και να αντιμετωπίσουμε το δεύτερο κύμα της πανδημίας.
Περιορίζοντας την περιττή κινητικότητα σε όλη τη χώρα, περιορίζουμε τη μεταφορά, τη μετάδοση του ιού, περιορίζουμε τις πιθανότητες για νέα clusters, νέες συρροές, νέους επιδημιολογικούς πολλαπλασιαστές», υπογράμμισε.