Αντίδραση αυτοσυντήρησης και μερικής τακτοποίησης στο ΧΑ

Αντίδραση αυτοσυντήρησης και μερικής τακτοποίησης στο ΧΑ

Χωρίς να υπάρχει αξιοσημείωτη δυναμική και momentum με ποιοτικά στοιχεία που θα άλλαζαν τα δεδομένα, το ελληνικό χρηματιστήριο έβγαλε αντίδραση αυτοσυντήρησης και μερικής τακτοποίησης στη σημερινή συνεδρίαση με ώθηση και από την αλλαγή στάσης της Τουρκίας στο Αιγαίο, με το Γενικό Δείκτη να κλείνει στις 633,62 μονάδες με άνοδο 1,20% και τζίρο 42 εκατ. ευρώ. 

Με τους ευρωπαϊκούς δείκτες σε ήπια κίνηση και εξισορρόπηση με μεικτά πρόσημα, το Χ.Α. κάλυψε μέρος του πρόσφατα χαμένου εδάφους, ενώ η αντίδραση ενισχύθηκε μετά το πρώτο δίωρο, όταν έγινε γνωστή η απόφαση για προσωρινό «πάγωμα» των επιχειρήσεων του Όρουτς Ρέις εν αναμονή συζητήσεων με την Ελλάδα. 

Η «στροφή» σε περισσότερο διαλλακτική στάση από την πλευρά της Τουρκίας, έδωσε περισσότερη αυτοπεποίθηση στους αγοραστές, όμως η ανασφάλεια και η αβεβαιότητα παραμένουν κυρίαρχα χαρακτηριστικά της αγοράς, κάτι που αντανακλάται και στην αξία συναλλαγών που δεν συνηγορεί σε ουσιαστική αλλαγή σκηνικού. Ο τζίρος έφτασε στα 42 εκατ. ευρώ, με τα 4,43 εκατ. ευρώ, ήτοι το 10,68% να είναι πακέτα σε ΟΤΕ και ΟΠΑΠ. 

Στις τράπεζες διακινήθηκε τζίρος 12,6 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά στον FTSE 25 διακινήθηκε τζίρος 39,89 εκατ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι στον Mid Cap διακινήθηκε τζίρος μόλις 902 χιλ. ευρώ, ενδεικτικό της «αφυδάτωσης» από ρευστότητα που καταγράφεται σε ολόκληρη τη μικρομεσαία κεφαλαιοποίηση του Χ.Α.. Μια εικόνα στρέβλωσης που μαρτυρά τη μονοφασική και μονοδιάστατη φυσιογνωμία της ελληνικής αγοράς, όπου, ασχέτως ποιοτικών χαρακτηριστικών, ελάχιστα κεφάλαια κατευθύνονται πέρα από το «γκέτο» της ελίτ του FTSE 25. 

Ένα σύνθετο πρόβλημα που οφείλεται σε μια σειρά παραγόντων που συνέβαλαν όλη την τελευταία 15ετία στο να αλλάξει εντελώς η φυσιογνωμία της αγοράς, που πλέον έχει πάψει προ πολλού να ενδιαφέρει τους μικρούς, ιδιώτες επενδυτές που κάποτε ήταν η κινητήριος δύναμη όλου του συστήματος. 

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 633,62 μονάδες με άνοδο 1,20%, κινούμενος όλη την ημέρα σε θετική τροχιά, έχοντας χαμηλό ημέρας στις 629,04 μονάδες (+0,47%) στο άνοιγμα και υψηλό στις 638,42 μονάδες (+1,97%). Ο FTSE 25 έκλεισε στις 1.528,00 μονάδες με άνοδο 1,17%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 327,93 μονάδες με άνοδο 0,81%, χάνοντας την πλειονότητα των ενδοσυνεδριακών κερδών που έφτασαν έως το +4,53%. 

Πέραν του γεγονότος ότι η ανασφάλεια και η αβεβαιότητα είναι κυρίαρχα χαρακτηριστικά, τα χαρτοφυλάκια που δραστηριοποιούνται τελευταία στο Χ.Α. είναι καθαρά βραχυχρόνιας στόχευσης, μιας έως τριών συνεδριάσεων. Σήμερα λοιπόν, η Εθνική έφτασε να κερδίζει έως +5,22% όμως έκλεισε με απώλειες, η Πειραιώς έφτασε έως το +5,57% όμως έκλεισε μόλις στο +0,90%, η Alpha Bank έκλεισε αμετάβλητη παρά το ενδοσυνεδριακό +4,61%, ενώ η Eurobank έκλεισε με άνοδο 2,11% παρ' ότι κέρδισε έως 5,26%. 

Στον ευρύτερο Large Cap, κέρδη άνω του 2% είχαν μετοχές όπως Lamda Development, Coca Cola HBC, Motor Oil, Σαράντης, Τέρνα Ενεργειακή και Μυτιληναίος, ενώ άνω του 1% ενισχύθηκαν οι Viohalco, EXAE, ΔΕΗ, ΓΕΚ Τέρνα και ΟΠΑΠ. Σε ήπια αρνητικό έδαφος έκλεισαν οι ΕΥΔΑΠ και Jumbo. 

Στον Mid Cap ξεχώρισαν οι Intrakat και Κρι Κρι με άνοδο 4,66% και 3,85% αντίστοιχα, ενώ κέρδη είχαν και οι MIG, Πλαστικά Θράκης, Intracom Holdings, AVAX, Πλαίσιο, Cenergy Holdings κ.λπ. Στην ευρύτερη αγορά κινητικότητα και κέρδη είχαν μετοχές όπως Βιοτέρ, Κέκροπας, Παπουτσάνης (+10% μετά τα πολύ καλά αποτελέσματα), Moda Bagno, Εβροφάρμα, Entersoft, Quality & Reliability και Κορδέλλου. Στον αντίποδα, πιέστηκαν μετοχές όπως Ακρίτας, Φιερατέξ, Δομική Κρήτης, Ίλυδα, Βιοκαρπέτ, Intralot, Μουζάκης, Frigoglass, Ελγέκα, Attica Συμμετοχών και Lavipharm. Στο σύνολο της αγοράς, 65 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 37 που υποχώρησαν.