Με ισχυρή άνοδο που ξεπερνά και το 2% για τον ιταλικό FTSE MIB κινούνται οι κυριότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες μία ημέρα μετά τη νευρικότητα που έφεραν τα στοιχεία για την εκτίναξη του πληθωρισμού τον Αύγουστο, η οποία μοιάζει ότι λειτούργησε περισσότερο σαν κίνητρο κατοχύρωσης κερδών παρά προκάλεσε ουσιαστικές ανησυχίες στους επενδυτές, με τις αγορές σήμερα να προσεγγίζουν ξανά τα ιστορικά υψηλά τους.
Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης έχοντας ολοκληρώσει χτες επτά διαδοχικούς ανοδικούς μήνες, σήμερα ενισχύεται κατά 0,8% κινούμενος στις 474,64 μονάδες και απέχει λιγότερες από 2 από νέο ρεκόρ, με τις μετοχές του κλάδου των λιανικών πωλήσεων να ηγούνται των κερδών καθώς ενισχύονται άνω του 1,5%.
Παρομοίως, ο γερμανικός DAX βρίσκεται στο +0,7% και τις 15.941 μονάδες με υψηλός στις 16.030, ο γαλλικός CAC 40 σημειώνει άνοδο 1,2% στις 6.768 μονάδες, όπως και ο βρετανικός FTSE που κινείται με κέρδη 0,9% στις 7.184 μονάδες.
Ακόμα καλύτερα κινούνται οι δείκτες της ευρωπαϊκής περιφέρειας, όπου στην Ιταλία όπως προαναφέρθηκε ο FTSE MIB πραγματοποιεί ράλι άνω του 2,2% στις 26.336 μονάδες, ενώ στην Ισπανία ο IBEX 35 ενισχύεται κατά 1,3% και κινείται στις 9.044 μονάδες.
Το ήδη καλό κλίμα από το άνοιγμα ενισχύθηκε περαιτέρω μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για την μεταποιητική δραστηριότητα στην ευρωζώνη, που έδειξαν ισχυρούς ρυθμούς και τον Αύγουστο με το σχετικό δείκτη PMI της Markit να διατηρείται πάνω από τις 60 μονάδες.
Συγκεκριμένα, ο δείκτης τον περασμένο μήνα ανήλθε στις 61,4 μονάδες υποχωρώντας ελαφρώς από τις 62,8 μονάδες του Ιουλίου, αλλά παρέμεινε με άνεση πάνω από τις 50 μονάδες που διαχωρίζουν την ανάπτυξη από την ύφεση, μάλιστα για 14ο διαδοχικό μήνα.
Χτες, η είδηση ότι ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο 3% τον Αύγουστο από το 2,2% του Ιουλίου, καταγράφοντας το υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας 10ετίας και έχοντας ξεπεράσει σημαντικά το στόχο της ΕΚΤ στο 2% (αν και συμμετρικά) είχε οδηγήσει σε αρνητικό γύρισμα σε όλους τους δείκτες.
Ωστόσο, η ΕΚΤ έχει δείξει πως θεωρεί ότι η αύξηση του πληθωρισμού θα είναι παροδική και οφείλεται κυρίως σε μία σειρά παραγόντων που σχετίζονται με το εκ νέου άνοιγμα της οικονομίας, κάτι που φαίνεται να ασπάζονται και οι επενδυτές.
«Ο αυξημένος πληθωρισμός σε ΗΠΑ και Ευρώπη, οι αδύναμες λιανικές πωλήσεις στη Γερμανία και η επιβράδυνση στην Κίνα υποδηλώνουν ότι η αγορά λαμβάνει υπόψη κάποια προσωρινή επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας», επισημαίνει στο Reuters ο Σεμπάστιαν Γκάλι, ανώτερος αναλυτής στη Nordea Asset Management.
Όπως τονίζει ωστόσο ο ίδιος, «σε αυτό που επικεντρώνονται οι αγορές είναι ότι η ρευστότητα αναμένεται να παραμείνει άφθονη από την κεντρική τράπεζα της Κίνας, με ένα μικρό tapering από την Fed και τελικά αντίστοιχα και από την ΕΚΤ».
Κατά τα άλλα, στις εταιρικές επιδόσεις της ημέρας, η γαλλική Pernod Ricard ενισχύεται άνω του 3,3% έπειτα από τα καλύτερα των εκτιμήσεων αποτελέσματα έτους που παρουσίασε.
Η αεροπορική SAS ενισχύεται κατά 1% έχοντας περιορίσει τις ζημιές της στο δεύτερο τρίμηνο, ενώ η γαλλική BioMerieux βρίσκεται στην κορυφή του Stoxx 600 με ράλι σχεδόν 5% αφότου επιβεβαίωσε το στόχο για τα ετήσια κέρδη της.
Αντίθετα, η Carrefour πραγματοποιεί βουτιά 4% αφότου έγινε γνωστό ότι ο δισεκατομμυριούχος Μπερνάρ Αρνό πούλησε το μερίδιο 5,7% που είχε στην εταιρεία.