Ανοίγουν και μας περιμένουν τη Δευτέρα όλοι οι αρχαιολογικοί χώροι, και η Ελλάδα στέλνει ισχυρά μηνύματα παντού: Στο εξωτερικό ότι είμαστε έτοιμοι να δεχτούμε επισκέπτες με κάθε σοβαρότητα και με όλα τα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό, στο εσωτερικό ότι είναι ευκαιρία τώρα, καθώς δεν έχουμε τουρίστες και δεν έχετε και πολλές δυνατότητες ψυχαγωγίας, να περπατήσετε ανάμεσα στα υπέροχα και τόσο διδακτικά ίχνη του παρελθόντος μας. Και σε κάθε ενδιαφερόμενο, ότι η Ελλάδα συνεχίζει να κινείται, να προσπαθεί, να εργάζεται ακούραστα ακούγοντας τους επιστήμονες, τηρώντας τους κανόνες που αυτοί θεσπίζουν, αλλά χωρίς εκπτώσεις στην ποιότητα όσων δημιουργούν ή προσφέρουν οι εργαζόμενοι.
Όλοι είναι πανευτυχείς, πλην Λακεδαιμονίων. Κάποιων συνδικαλιστικών παρατάξεων που, αν τους πέρναγε, (πλην είναι μειοψηφίες) θα ήθελαν να κάνουν μια «ανταρσία» γιατί, σου λέει, θα αποσπασθούν για δύο εβδομάδες 31 φύλακες από δύο μουσεία, προκειμένου να ενισχυθεί η φύλαξη στο κέντρο της Αθήνας (Ιερό Βράχο, Ολυμπιείο, Αρχαία Αγορά κ.α). Έγκλημα! Και ας είναι τα μουσεία κλειστά, και οι φύλακες χωρίς καθήκοντα σε αυτά. Τον έχεις τοποθετήσει κυρία υπουργέ μου στο μουσείο; Έχει βγάλει ρίζες πια, δεν φεύγει.
Είπαμε: Δημόσιο είναι, δυσκινησίες έχει. Ναι, αλλά πρέπει να ζήσουμε πλέον σε μια άλλη εποχή. Άλλωστε, αν θέλουν οι άνθρωποι, ξεπερνούν τα πάντα. Τις τελευταίες είκοσι μέρες, ολόκληρη η Αρχαιολογική Υπηρεσία ασχολείται με το άνοιγμα των αρχαιολογικών χώρων, τη σοβαρότητα του οποίου κατανοούν άπαντες. Η συγκεκριμένη υπηρεσία το έχει αποδείξει πολλάκις ότι αγαπά τη δουλειά της και συχνά υπερβαίνει εαυτήν σε διάθεση και μόχθο. Εργάτες, καθαρίστριες, φύλακες, μηχανικοί, αρχαιολόγοι, όλοι βρίσκονται επί ποδός. Καθαρίζουν, ευπρεπίζουν χώρους και εγκαταστάσεις, χαράζουν διαδρόμους με ταινίες, βάζουν σημάδια για προμήθεια εισιτηρίων με αποστάσεις. Όποιον και να ψάξεις, από τον έφορο αρχαιοτήτων μέχρι τον τελευταίο εργαζόμενο, δύσκολα θα τον βρεις. Εργάζονται χωρίς να μετρούν κόπο και μόχθο. Ούτε χρόνο. Κι αυτοί στους δημοσίους υπαλλήλους ανήκουν. Η συνείδησή τους, έτσι τους λέει να κάνουν, μονίμως.
Πάμε τώρα στο προκείμενο: η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη έχει επισκεφθεί αρκετές φορές τον Ιερό Βράχο με τον γενικό γραμματέα Γιώργο Διδασκάλου ώστε να δει πώς εξελίσσονται τα μέτρα προστασίας αλλά και αν είναι επαρκή για τους εργαζόμενους και τους επισκέπτες. Έχει ασχοληθεί λεπτομερώς και η ίδια και ο ΓΓ και με άλλους μεγάλους χώρους, ώστε να είναι όλα έτοιμα, αλλά και να έχουν πλήρη άποψη. Το υπουργείο, μάλιστα, έκανε και ένα μικρό βίντεο, με εικόνες από αρχαιολογικούς χώρους και το ποίημα του Γιώργου Σεφέρη που τελειώνει με τον στίχο «Λίγο ακόμα, να σηκωθούμε λίγο ψηλότερα".
Έγιναν και τηλεδιασκέψεις με την Ομοσπονδία και τα αρμόδια σωματεία των εργαζομένων, ακούστηκαν απόψεις και προτάσεις, για να μην έχουμε εκπλήξεις και σημειωθεί κάποια παράλειψη. Και κατόπιν, σχεδιάστηκε η επαναλειτουργία των χώρων με μερικά έκτακτα μέτρα, όπως αυτό στους αρχαιολογικούς χώρους του αθηναϊκού κέντρου. Την 1η Ιουνίου, θα είναι στη θέση τους οι έκτακτοι που προσλαμβάνονται κάθε καλοκαίρι. Πώς θα λειτουργήσουν όμως οι κεντρικοί χώροι 8 το πρωί με 8 το βράδυ εάν υπάρχουν ελλείψεις; Και υπάρχουν, γιατί, εκτός των άλλων, ισχύουν και οι γονικές άδειες.
Η μία λογική λέει: Μην τους ανοίγετε για ολόκληρο το ωράριο. Η δεύτερη λέει: Έχω μερικές δεκάδες αρχαιοφύλακες (31 για την ακρίβεια) που αυτή τη στιγμή δεν χρειάζονται στο Εθνικό Αρχαιολογικό και στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, καθώς τα μουσεία είναι ακόμα κλειστά. Ε, θα τους φέρω στην Ακρόπολη και στους άλλους χώρους.
Πώς είπατε ; Σωστή η σκέψη ; Το ίδιο είπαν η ομοσπονδία των εργαζομένων (ΠΟΕ-ΥΠΠΟ) καθώς και το αρμόδιο σωματείο, η Πανελλήνια Ένωση Υπαλλήλων Φύλαξης Αρχαιοτήτων, καθώς και κάποιοι από τους αρχαιοφύλακες που συμφωνήσαν να μετακινηθούν. Στο μεταξύ ωστόσο ξεκίνησε η μεμψιμοιρία. Είτε επειδή κάποιοι εργαζόμενοι δεν ήθελαν να μετακινηθούν για δύο εβδομάδες (και μόνο!) και διαμαρτυρήθηκαν στους συνδικαλιστές τους, είτε διότι κάποιες αντιπολιτευτικές παρατάξεις βρήκαν ευκαιρία. Και άρχισαν τις καταγγελίες. Σου λέει, αυτοί θα μετακινηθούν και όσοι μείνουν πίσω δεν θα έχουν ρεπό (διότι, ως γνωστόν, πώς να αντέξεις χωρίς ρεπό σε μέρες με κλειστά μουσεία;). Άλλοι επιμένουν πως αυτό είναι παράνομο, επειδή οι μετακινούμενοι ανήκουν σε άλλη διεύθυνση (Μουσείων) και μεταφέρονται (για δύο εβδομάδες μην το ξεχνάμε αυτό) σε αρχαιολογικούς χώρους, που ανήκουν διοικητικά στην Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Αθηνών. Επίσης, γιατί να ανοίξουν οι χώροι 8 πμ- 8 μμ αφού δεν έχουμε τουρίστες ; (Για τους Ελληνες; Ποιος τους υπολογίζει μωρέ;) Και η πλειοδοσία γι’ αυτή την «κατάπτυστη» κίνηση της πολιτικής ηγεσίας συνεχίζεται.
Δεν ξέρω πως μου ήρθε στον νου η ημέρα κατά την οποία κάποια σωματεία άφησαν χωρίς μετρό την Αθήνα επειδή 30 υπάλληλοι επρόκειτο να μετακινηθούν από μια θέση σε άλλη και οι συνδικαλιστές αποφάσισαν να δράσουν. Ξέρω μονάχα πως δεν μπορούν οι μειοψηφίες να κηρύττουν απεργίες, κι έτσι οι αρχαιολογικοί χώροι θα ανοίξουν τη Δευτέρα κανονικά. Καλά νέα.