Άνοιξε χθες στην πλατφόρμα των εμβολίων ειδική εφαρμογή όπου οι θεράποντες γιατροί των ασθενών με χρόνια νοσήματα που δεν εντοπίζει το σύστημα σαν ευπαθείς, θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση για να εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα, όπως εξηγεί ο διευθυντής της ένωσης ασθενών Ελλάδας, Γιώργος Τσιακαλάκης.
Η άυλη συνταγογράφηση εντοπίζει τους ευπαθείς ανθρώπους μέσω της θεραπείας στην οποία έχουν υποβληθεί και των φαρμάκων που έχουν λάβει.
Όταν όμως ένας καρδιολογικός ασθενής για παράδειγμα άνθρωπος με ανεύρυσμα δεν λαμβάνει φάρμακα και δεν έχει μέχρι τώρα εγχειριστεί τότε η ΗΔΙΚΑ δεν τον «πιάνει», δεν τον καταγράφει σαν ευπαθή ομάδα και τον αφήνει να εμβολιαστεί με τη σειρά της ηλικίας του που αυτή μπορεί να είναι πολύ αργότερα μέσα στο καλοκαίρι.
Ωστόσο οι άνθρωποι αυτοί που είναι πολλοί και ανήκουν σε παραγωγικές ηλικίες άρα κυκλοφορούν εργάζονται, εκτίθενται στον κίνδυνο του ιού έχουν υψηλή ευπάθεια για νόσηση με τη λοίμωξη COVID Και πρέπει να εμβολιαστούν πριν από τον Ιούνιο η Ιούλιο.
Οι ασθενείς λοιπόν με χρόνια νοσήματα που δεν λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή ώστε να τους εντοπίσει αμέσως το σύστημα θα πρέπει να έρθουν σε επαφή με το γιατρό τους γιατί μέσω του γιατρού θα μπορέσουν να πάρουν προτεραιότητα, Εφόσον δεν περιλαμβάνονται στις ηλικιακές ομάδες άνω των 60 ετών που ήδη εμβολιάζονται.
Στο σημείο αυτό να διευκρινίσουμε ότι κάθε ευπαθής άνθρωπος κάτω των 60 ετών που πρέπει να κάνει το COVID εμβόλιο του, την αίτηση για την πλατφόρμα θα την κάνει ο θεράπων ιατρός του.