Προκλητικές ήταν οι δηλώσεις του Tayyip Erdogan και σκληρές οι απαντήσεις του Προκόπη Παυλόπουλου σε μια σειρά θεμάτων, όπως η Συνθήκη της Λωζάνης, η Θράκη και το Κυπριακό, στη συνάντηση που είχαν οι δύο πρόεδροι στο Προεδρικό Μέγαρο.
Ο κ. Παυλόπουλος χαρακτήρισε ιστορική την επίσκεψη και για τη σχέση των δύο κρατών και για την ασφάλεια στην περιοχή αλλά και για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας «την οποία εμείς οι Ελληνες στηρίζουμε». «Είμαστε εδώ εμείς οι Ελληνες για να σφίξουμε το χέρι και να δημιουργήσουμε γέφυρες φιλίας και όχι διχασμό και να γίνουμε η πόρτα για την είσοδο της Τουρκίας στην ΕΕ» είπε στον κ. Erdogan.
«Λόγω της ιστορίας της Ελλάδας, αυτό προϋποθέτει τον πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου» συνέχισε. «Η βάση που θεμελίωσε τη φιλία μας ήταν η συνθήκη της Λωζάνης. Για μας αυτή η συνθήκη είναι αδιαπραγμάτευτη, δεν χρειάζεται ούτε αναθεώρηση, ούτε επικαιροποίηση, καλύπτει πλήρως τα ζητήματα».
T. Erdogan: Στη Συνθήκη της Λωζάνης υπάρχουν εκκρεμότητες
«Διατυπώσατε κάποιες αλήθειες, ανοιχτά και ξεκάθαρα και το ίδιο θα κάνω κι εγώ», δήλωσε ο τούρκος πρόεδρος, απαντώντας στον Πρ. Παυλόπουλο.
Ο Τ. Erdogan αναφέρθηκε στη Συνθήκη της Λωζάνης σχολιάζοντας πως πρόκειται για μια συμφωνία που έχει υπογραφεί πριν από 94 χρόνια και μάλιστα όχι μόνο από την Ελλάδα και την Τουρκία αλλά από 11 χώρες συνολικά. Τόνισε πως η Συνθήκη δεν εφαρμόζεται στην πράξη, καθώς για παράδειγμα στην Δυτική Θράκη η μειονότητα αντιμετωπίζεται ως μουσουλμανική και όχι ως τουρκική, όπως καταγράφεται σε επίσημα κείμενα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.
«Όταν μιλώ για επικαιροποίηση εννοώ όλα αυτά τα ζητήματα. Υπάρχουν και κάποια στρατιωτικά ζητήματα. Όταν αποχωρήσατε από το ΝΑΤΟ σας στηρίξαμε για την επιστροφής σας. Εάν δεν είχε συμβεί αυτό δεν θα είχατε επιστρέψει. Εμείς σας είδαμε σαν γείτονες και το ίδιο κάνουμε και σήμερα. Το ίδιο ισχύει και για το Κυπριακό. Όπως η Ελλάδα είναι εγγυήτρια χώρα το ίδιο είναι και η Τουρκία. Επίσης καμία υπόσχεση από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν τηρούνται παρά τις δικές μας προσπάθειες. Στόχος μας μία βιώσιμη λύση σε Κύπρο και Αιγαίο», ανέφερε.
Το θέμα της προστασίας των ομογενών μας στη Θράκη, είναι για εμάς ύψιστης προτεραιότητας είπε ο Τούρκος πρόεδρος. «Επιθυμία μου είναι να μην ασχοληθούμε με το άδειο μέρος του ποτηριού, αλλά να κοιτάξουμε το γεμάτο και να ενσχύσουμε τις σχέσεις μας. Και πιστεύω ότι μετά την επίσκεψη αυτή θα κοιτάξουμε μπροστά», προσέθεσε ο κ. Erdogan.
«Το θέμα το έχουμε συζητήσει με τους κ. Σημίτη, Παπανδρέου, Καραμανλή και Σαμαρά το ίδιο κάνουμε και με τον κύριο Τσίπρα αλλά λύση δεν έχει υπάρξει», πρόσθεσε. «Στην Θράκη ακόμη και η λέξη Τουρκική δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Πρέπει να ξεπεράσουμε όλα αυτά τα θέματα».
Μιλώντας μετά τις δηλώσεις Erdogan, ο Έλληνας Πρόεδρος, επικαλούμενος και την πανεπιστημιακή του ιδιότητα, σημείωσε ότι οι Συνθήκες δεν χρειάζονται αναθεώρηση ή επικαιροποίηση. Η ερμηνεία του Δικαίου είναι αυτή που επιτρέπει την προσαρμογή στα σύγχρονα δεδομένα. Με τον τρόπο αυτό αποφεύγονται και όροι που οδηγούν σε παρεξηγήσεις, ανέφερε ο κ. Πρ. Παυλόπουλος.
Νωρίτερα, ο Τ. Erdogan μετέβη στο «Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη», όπου τον υποδέχθηκε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος τον καλωσόρισε στην Αθήνα, αναφέροντας τα εξής: «Καλώς ήλθατε, κ. Πρόεδρε. Είναι ιστορική στιγμή να βρίσκεστε εδώ, στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Τουρκίας, μετά από 65 χρόνια. Έχουμε πολλά να συζητήσουμε».
Τιμές απέδωσε άγημα των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ οι δυο ηγέτες προχώρησαν μέχρι το μνημείο όπου δύο εύζωνοι παρέδωσαν στον κ. Erdogan το στεφάνι το οποίο και κατέθεσε.
Ήδη από χτες βράδυ, ο τούρκος πρόεδρος έκανε «αισθητή την παρουσία του» καθώς έθεσε θέμα αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάνης (σε συνέντευξη στον Αλέξη Παπαχελά και στο Σκάι) επιμένοντας στο casus belli και στην συζήτηση για θέματα «νησιών», ενώ υπεραμύνθηκε των τουρκικών παραβιάσεων στο Αιγαίο και φυσικά στην ύπαρξη «τουρκικής μειονότητας» στη Θράκη.
Στη συνέχεια, ακολουθεί η επίσημη τελετή υποδοχής στην Ηρώδου Αττικού, η οποία περιλαμβάνει την ανάκρουση των Εθνικών Ύμνων των δυο χωρών και την επιθεώρηση τιμητικού αγήματος, θα ακολουθήσει η παρουσίαση των δυο αντιπροσωπειών και αμέσως μετά οι δυο Πρόεδροι θα εισέλθουν εντός του Προεδρικού Μεγάρου, όπου θα πραγματοποιηθεί η κατ΄ιδίαν συνάντησή τους και αμέσως μετά διευρυμένες συνομιλίες των δύο Αντιπροσωπειών.
Αργότερα, ακολουθεί η άφιξη του Προέδρου της Δημοκρατίας της Τουρκίας και της συνοδεύουσας αντιπροσωπείας στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου θα τους υποδεχθεί ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας κ. Αλέξης Τσίπρας και θα ακολουθήσει ιδιαίτερη συνάντηση, μετά το πέρας της οποίας θα γίνουν κοινές δηλώσεις στον Τύπο.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα στις 16:30 ο κ. Erdogan θα έχει συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, στις διευρυμένες διμερείς συζητήσεις θα μετέχουν από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης οι Νίκος Κοτζιάς, Δημήτρης Παπαδημητρίου, Σταύρος Κοντονής, Γιώργος Σταθάκης, Στέργιος Πιτσιόρλας, Χρήστος Σπίρτζης, Νίκος Τόσκας, Γιάννης Μουζάλας και ο ΑΓΕΕΘΑ, Ευάγγελος Αποστολάκης.
Από την πλευρά της τουρκικής κυβέρνησης θα μετέχουν ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και οι υπουργοί Εξωτερικών, Δικαιοσύνης, Οικονομίας, Ενέργειας, Εσωτερικών, Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και ο Τούρκος ΑΓΕΕΘΑ.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε ακόμα:
- Μανιφέστο Erdogan για Λωζάνη, casus belli, νησιά, Θράκη και για την... ελληνική Δικαιοσύνη
Φωτογραφία: Ιntime