Ανοίγουν σήμερα τα Πανεπιστήμια - Τι ανησυχεί τους ειδικούς

Ανοίγουν σήμερα τα Πανεπιστήμια - Τι ανησυχεί τους ειδικούς

Με τον φόβο του επερχόμενου πέμπτου κύματος πανδημίας, ειδικά στις «κόκκινες» περιοχές, με την αυξημένη επιδημιολογική επιβάρυνση, ανοίγουν σήμερα για δια ζώσης διδασκαλία τα Πανεπιστήμια μετά από 18 μήνες που οι πόρτες τους παρέμειναν κλειστές. Τα άνοιγμα των Σχολών ΑΕΙ γίνεται σταδιακά στην Επικράτεια, σήμερα και την επόμενη Δευτέρα 11/10, με τον φόβο των ειδικών να επικεντρώνεται στη βόρειο Ελλάδα και την Λάρισα, εκεί όπου η εμβολιαστική κάλυψη παραμένει κάτω του 50%.

Ημερομηνίες έναρξης μαθημάτων
 

Στα πανεπιστήμια που λειτουργούν από σήμερα περιλαμβάνονται το ΕΜΠ, το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, με διαφοροποιήσεις να υπάρχουν στις επιμέρους σχολές και στα τμήματα, όπως για παράδειγμα στο ΕΚΠΑ, όπου στο Τμήμα Φιλολογίας τα μαθήματα αρχίζουν από σήμερα 4/10 Οκτωβρίου, ενώ στη Νομική Σχολή και στο Τμήμα Ψυχολογίας ξεκινούν στις 11/10.

Την ίδια ημέρα 11/10 ανακοίνωσαν πως θα ξεκινήσουν μαθήματα το ΑΠΘ, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, το ΠΑΜΑΚ, το Πάντειο και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου για την καλύτερη προετοιμασία τους στην εφαρμογή του υγειονομικού πρωτοκόλλου.

Ωστόσο την ώρα που προχωρούν οι προετοιμασίες, στην βόρειο Ελλάδα πέραν στης χαμηλής εμβολιαστικής κάλυψης συμβαίνουν κι άλλα ανησυχητικά φαινόμενα όπως για παράδειγμα συναυλίες στην Θεσσαλονίκη, με μεγάλο συνωστισμό αλλά και προπηλακισμοί ατόμων που εργάζονται ή του προσέρχονται σε εμβολιαστικά κέντρα από ακροδεξιά στοιχεία.

Ποια μέτρα ισχύουν για την προσέλευση των φοιτητών
 

Το άνοιγμα των Πανεπιστημίων γίνεται με αυστηρά μέτρα προστασίας για την πρόληψη της διασποράς του κορονοϊού και το διδακτικό προσωπικό όπως και οι φοιτητές οφείλουν να πληρούν μία από τις εξής προϋποθέσεις για να προσέρχονται στα αμφιθέατρα και τα εργαστήρια: Θα επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού για Covid-19, τον οποίο έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον 14 ημερών ή πιστοποιητικό νόσησης τελευταίου εξαμήνου, ή βεβαίωση αρνητικού αποτελέσματος σε εργαστηριακό έλεγχο rapid ή PCR για κορονοϊό 2 φορές την εβδομάδα, με δική τους δαπάνη, έως 48 ώρες πριν την προσέλευσή τους στα ΑΕΙ κάθε Τρίτη και Παρασκευή. Επιπλέον, δημιουργήθηκε μια ηλεκτρονική βάση δεδομένων, το edupass, στην οποία οι φοιτητές θα καταθέτουν τα δικαιολογητικά εμβολιασμού, νόσησης, εργαστηριακών τεστ.

Τα πιστοποιητικά θα επιβεβαιώνονται από το σύστημα, το οποίο συνδέεται με τις βάσεις του ΕΟΔΥ, ενώ τα δεδομένα θα διαγράφονται μετά από επτά ήμερες. Για τον έλεγχο της διασφάλισης της τήρησης των μέτρων έχουν εκταμιευθεί 2,6 εκατομμύρια ευρώ προς τα Πανεπιστήμια, ώστε να μπορούν να προσλάβουν επιπλέον προσωπικό με σύμβαση παροχής υπηρεσιών. Στους εσωτερικούς χώρους των πανεπιστημίων η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική πλην των μαθημάτων άθλησης και μουσικής, με ενθαρρυντικό στοιχείο να είναι το πού υψηλό ποσοστό εμβολιασμού τόσο στην ακαδημαϊκή όσο και τη φοιτητική κοινότητα.

Οι φοιτητές είναι εμβολιασμένοι σε ποσοστό άνω του 77%, ενώ οι εμβολιασμένοι ακαδημαϊκοί ξεπερνούν το 91% όντας ή 2η κατηγορία των πιο εμβολιασμένων Ελλήνων μετά τους υγειονομικούς-και μάλιστα χωρίς να τους έχει επιβληθεί υποχρεωτικός εμβολιασμός. Το υπόλοιπο διοικητικό προσωπικό είναι κι αυτό εμβολιασμένο κοντά στο 87% κι αυτό τα ποσοστά συνάδουν με την επικρατούσα θεωρία που θέλει το ποσοστό εμβολιασμού να είναι ευθέως ανάλογο του μορφωτικού επιπέδου. Για το μικρό ποσοστό φοιτητών, καθηγητών και λοιπού προσωπικού που ακόμα δεν έχει εμβολιαστεί το Υπουργείο Παιδείας, σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας, δεσμεύτηκε για τη λειτουργία εμβολιαστικών κέντρων μέσα στα ΑΕΙ.

Η επιστροφή των φοιτητών στα πανεπιστημιακά έδρανα ισοδυναμεί με την αυξημένη κινητικότητά τους κι αυτό σαν ανεξάρτητος παράγοντας μπορεί να εκτρέψει τους υπολογισμούς των αλγορίθμων των προβλεπτικών μοντέλων. Στην Αττική -με εξαίρεση τη Δυτική Αττική, η εικόνα είναι πιο καθησυχαστική καθώς το ποσοστό εμβολιασμού στους περισσότερους Δήμους είναι πολύ υψηλό, ενδεικτικά στα βόρεια προάστια ξεπερνά το 80%.

Στη Λάρισα, τη Θεσσαλονίκη, την Πιερία το Κικλίς, τη Χαλκιδική και τη Δράμα υπολείπονται 30 ποσοστιαίες μονάδες για να πιάσουμε τον στόχο, με τον γενικό γραμματέα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους και τον καθηγητή πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκο Τζανάκη να κάνουν λόγο για 600.000 πολίτες άνω των 60 ετών, που παραμένουν μη εμβολιασμένο.