Ανοίγουν οι πλατφόρμες για τους 30-39 και 40-44- Σύσταση στις εγκύους για εμβολιασμό με mRNA εμβόλια
Επιχείρηση «Ελευθερία»

Ανοίγουν οι πλατφόρμες για τους 30-39 και 40-44- Σύσταση στις εγκύους για εμβολιασμό με mRNA εμβόλια

Σύσταση στις εγκυμονούσες γυναίκες ή όσες προγραμματίζουν να κυοφορήσουν να εμβολιάζονται με εμβόλια mRNA  και όχι το εμβόλιο που φέρει τον αδενοϊό, όπως αυτό της AstraZeneca και της Johnson & Johnson, ανακοίνωσε σήμερα η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου στην καθιερωμένη ενημέρωση. Από αύριο σε λειτουργία η πλατφόρμα εμβολιασμού για τις ηλικίες 30-39 ετών, την Μ. Πέμπτη για την ηλικιακή ομάδα 40-44 ετών και την 1η Μαΐου για 45-49 ετών.

Αναλυτικότερα, η κ. Θεοδωρίδου ανέφερε πως «η γενικότερη σύσταση θα είναι οι γυναίκες που είναι έγκυοι ή επιθυμούν να καταστούν έγκυοι να εμβολιάζονται με εμβόλιο mRNA και όχι με εμβόλια με αδενοϊό, σαν αυτό της AstraZeneca. «Την προηγούμενη φορά αναφερθήκαμε πως στάδιο μετά από στάδιο φτάσαμε από την πλήρη απαγόρευση στο στάδιο του να εμβολιάζεται μια έγκυος όπως ο γενικός πληθυσμός» σημείωσε η Μαρία Θεοδωρίδου.

«Τα στοιχεία τα οποία έχουν συγκεντρωθεί για τις κυήσεις ήταν ένα θέμα που απασχολούσε, προήλθαν από τις ΗΠΑ, με ένα registry καλό γυναικών σε κύηση που έδειξε ότι δεν υπάρχει σήμα ανησυχία σχετικά με τον εμβολιασμό. 90.000 κυήσεις με εμβόλια mRNA, έδωσαν τα τεκμηριωμένα στοιχεία ότι ο εμβολιασμός είναι ασφαλής στην κύηση» πρόσθεσε.

Τι γίνεται με τα εμβόλια AstraZeneca και Johnson & Johnson

«Κατά 99% τα εμβόλια αυτά είναι ασφαλή για την κύηση. Σε αυτό το οποίο μειονεκτούν επί του παρόντος είναι ότι δεν υπάρχουν δεδομένα που να στηρίζουν την απόλυτα ασφαλή χορήγηση αυτών των εμβολίων κατά την κύηση» συμπλήρωσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής εμβολιασμού για τα εμβόλια της AstraZeneca και Johnson & Johnson.

«Αν μια γυναίκα εμβολιαστεί κατά την κύηση, μη γνωρίζοντας ότι είναι έγκυος, αυτό δε συνεπάγεται και διακοπή της κύησης. Είναι μια στάση αναμονής για λίγο μέχρι να μπορέσουμε να έχουμε στοιχεία και για αυτά τα εμβόλια. Αυτή η τυπικότητα να μην αποτελέσει εμπόδια για την αναπαραγωγή των γυναικών στην αναπαραγωγική ηλικία» συνέχισε.

Παράλληλα ενημέρωσε ότι δόθηκε από την Επιτροπή το «πράσινο φως» για να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της Johnson and Johnson στην Ελλάδα από την ερχόμενη Τετάρτη 5 Μαΐου. Η επιτροπή γνωμοδότησε θετικά για την άρση της απαγόρευσης που ίσχυε για το εμβόλιο της Johnson & Johnson για τη χώρα μας, λαμβάνοντας υπόψη τα νεότερα διεθνή στοιχεία και τα επιδημιολογικά δεδομένα στην Ελλάδα, τόνισε η κα Θεοδωρίδου.

«Τα οφέλη εξακολουθούν να υπερτερούν από τις σπάνιες πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες» είπε και πρόσθεσε ότι θα συνεχιστεί η παρακολούθηση σε διεθνές επίπεδο, αλλά και η επιτήρηση του εν λόγω εμβολίου, προκειμένου να υπάρξει έγκαιρη και λεπτομερής αναφορά εφόσον προκύψει κάτι διαφορετικό από αυτά που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα. 

Η κ. Θεοδωρίδου αναφέρθηκε και στην ανάλυση των δεδομένων για τα θρομβωτικά επεισόδια που πιθανόν να σχετίζονταν με το μονοδοσικό εμβόλιο Johnson & Johnson από τον FDA και ΕΜΑ, όπου εξετάστηκαν 15 περιπτώσεις σε σύνολο 7,9 εκατ. δόσεων εμβολίου και αφορούσαν σε γυναίκες 18 έως 44 ετών και δύο περιστατικά από τα 15, άνω των 50 ετών.

Η πορεία των εμβολιασμών

Πιο συνεπείς  με τον εμβολιασμό αποδεικνύονται από όλες τις ηλικιακές ομάδες τα άτομα ηλικίας 75 έως 79 ετών που σε ένα ποσοστό 78% είτε έχουν εμβολιαστεί είτε έχουνε κλείσει το ραντεβού τους για το εμβόλιο, ενώ ακόμα στο 67% παραμένουν οι ηλικιακές ομάδες που είναι και οι πιο ευπαθείς δηλαδή οι άνω των 80 ετών και άνω των 85 ετών όπου ένα ποσοστό 33% δεν έχει κάνει κανένα εμβόλιο.

Πολύ ενθαρρυντικό ωστόσο είναι το γεγονός ότι στις ηλικιακές ομάδες τις παραγωγικές δηλαδή 55 με 59 ετών το 53% των ανθρώπων έχουν ήδη κλείσει ραντεβού ενώ στην ηλικιακή ομάδα 50-54 ετών που είναι και κυρίως οι άνθρωποι οποίοι κυκλοφορούν εκεί έξω στις δουλειές - η πιο παραγωγική ηλικία - ο ένας στους δύο έχει ήδη κλείσει το ραντεβού για το εμβόλιο παρότι αυτή η εμβολιαστική κατηγορία άνοιξε μόλις το πρωί του Σαββάτου.

Επίσης, απαντώντας σε ερώτηση για τις περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας που συσχετίστηκαν με το εμβόλιο της Pfizer στο Ισραήλ, η κ. Θεοδωρίδου είπε ότι «το Ισραήλ έχει ένα άριστο σύστημα καταγραφής και εξετάζει την χρονολογική συσχέτιση του εμβολίου με 60 περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας που εμφανίστηκαν στα 5 εκατομμύρια δόσεων». Όλα θα διερευνηθούν λεπτομερώς και θα έχουμε απαντήσεις και γι' αυτό το θέμα, όπως εξήγησε.

Μ. Θεμιστοκλέους: Σε πλήρη εξέλιξη το πρόγραμμα εμβολιασμού κατά της covid-19

Αύριο, Μεγάλη Τρίτη, θα ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού για τις ηλικίες 30-39 ετών, και όπως είπε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19, την επομένη για όποιον δηλώσει θα μπορέσει να εμβολιαστεί με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Το άνοιγμα της πλατφόρμας για τα άτομα των ηλικιακών ομάδων 40-44 θα γίνει στις 29 Απριλίου, με το εμβόλιο της AstraZeneca και 1η Μαΐου για 45-49 ετών.

Μέχρι σήμερα, έχουν πραγματοποιηθεί 2.870.000 εμβολιασμοί. 2.025.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με μια δόση, ποσοστό που αντιστοιχεί σε ποσοστό 19,3% και 845.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί και με τις δυο δόσεις, ποσοστό 8%.

Επίσης είπε πως την Τετάρτη 21 Απριλίου άνοιξε η πλατφόρμα για τα ραντεβού της ηλικιακής ομάδας 55-59 και των εκπαιδευτικών . Ήδη έχουν κλειστεί 263.000 ραντεβού. Το Σάββατο άνοιξε η πλατφόρμα για την ομάδα 50-55 και ήδη έχουν κλείσει 270.000 ραντεβού.

Ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι το εμβόλιο της Johnson & Johnson θα ενταχθεί στους εμβολιασμούς από 5 Μαΐου.

Οι εμβολιασμοί τον Μάιο θα επιταχυνθούν είπε ο γγ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και αναφέρθηκε στην δυναμικότητα του συστήματος, το οποίο επεκτείνεται. Από τις 5 Μαΐου αναπτύσσονται 1.500 εμβολιαστικά κέντρα και αργότερα θα προστεθούν και άλλα.

Διαβάστε ακόμα:

Αθ. Δημόπουλος: Τα εμβόλια προστατεύουν από όλες τις μεταλλάξεις