Το διαρκές ράλι αποκλιμάκωσης των ελληνικών ομολόγων και η «επιστροφή» της χώρας στην πλήρη κανονικότητα από πλευράς χρηματοπιστωτικής «βαρύτητας», ανοίγει το δρόμο και για τις ελληνικές εταιρείες που αποκτούν ξανά προνομιακή πρόσβαση στη διεθνή ρευστότητα, με τον ΟΠΑΠ να προχωρά σε έκδοση ομολογιακού δανείου έως 200 εκατ. ευρώ.
Όπως ενημέρωσε με επίσημη ανακοίνωση ο ΟΠΑΠ την Τρίτη το απόγευμα, η εταιρεία θα προχωρήσει σε έκδοση ομολόγου έως 200 εκατ. ευρώ με ελάχιστο ποσό τα 150 εκατ. ευρώ, ενώ κατόπιν οι ομολογίες θα εισαχθούν προς διαπραγμάτευση στο χρηματιστήριο Αθηνών.
Πρόκειται για τη μεγάλη έκδοση που είχε αποφασιστεί στα τέλη του 2019 και είχε στόχο να εκδοθεί μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2020, όμως δεν προχώρησε λόγω της κρίσης του κορονοϊκού και των γεγονότων που ακολούθησαν. Στόχος του ΟΠΑΠ, όπως είχε ανακοινωθεί και τότε, είναι να αποπληρώσει ορισμένα δάνεια προς τις τράπεζες και να βελτιώσει τη χρηματοοικονομική του εικόνα, κατεβάζοντας το κόστος χρήματος, λόγω της ευνοϊκής συγκυρίας.
Θυμίζουμε ότι μιλώντας στην τηλεδιάσκεψη παρουσίασης των αποτελεσμάτων 9μήνου 2019, ο οικονομικός διευθυντής του ΟΠΑΠ Πάβελ Μούκα, σε ερώτηση αν ο όμιλος σκοπεύει νέα έξοδο στις αγορές, είχε τονίζει πως «Ναι, εξετάζουμε διάφορες εναλλακτικές για τη διάρθρωση του συνολικού χρέους της εταιρείας. Οι συνθήκες στις αγορές είναι πολύ καλές αυτή τη στιγμή τόσο στο σύνολο της ευρωπαϊκής αγοράς όσο και στην ελληνική αγορά και τα επιτόκια πράγματι κινούνται πολύ θετικά».
Έτσι, λοιπόν, την Τρίτη 13 Οκτωβρίου η συνεδρίαση του δ.σ. του ΟΠΑΠ αποφάσισε να προχωρήσει στην έκδοση, σύμφωνα με τον Ν. 4548/2018 και τις ισχύουσες διατάξεις του Ν. 3156/2003. Το χρονοδιάγραμμα της έκδοσης του ομολογιακού δανείου και της δημόσιας προσφοράς των ομολογιών στο επενδυτικό κοινό, θα διαμορφωθεί κατόπιν λήψης της έγκρισης του Ενημερωτικού Δελτίου από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
Η υλοποίηση της συναλλαγής θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες της αγοράς, όμως δεν αναμένεται να καθυστερήσει πολύ, δεδομένου ότι τα ομόλογα της χώρας διαμορφώνονται σε ιστορικά χαμηλά όλο το τελευταίο διάστημα, οπότε η συγκυρία είναι άκρως ευνοϊκή. Οι εξειδίκευση των όρων του ομολογιακού δανείου και οι λεπτομέρειες της δημόσιας προσφοράς θα περιληφθούν στο Ενημερωτικό Δελτίο που θα εγκριθεί από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και θα τεθούν στη διάθεση του επενδυτικού κοινού.
Σε κάθε περίπτωση, οι κάνουλες της διεθνούς ρευστότητας έχουν ανοίξει για την Ελλάδα και κατ’ επέκταση για τις ελληνικές επιχειρήσεις που βρίσκονται σε διαδικασία μείωσης του κόστους δανεισμού τους, μέσω μπαράζ εκδόσεων ομολόγων, είτε καινούριων, είτε «επανεκδόσεων» προηγούμενων με πιο βελτιωμένα επιτόκια. Θυμίζουμε ότι μέσα στον Ιούλιο του 2020, η ΓΕΚ Τέρνα «σήκωσε» από την αγορά 500 εκατ. ευρώ μέσω έκδοσης μεγάλου ομολόγου, ενώ η Lamda Development εξέδωσε ομόλογο αξίας 320 εκατ. ευρώ τον ίδιο μήνα. Συνολικά δηλαδή, μόνο τον Ιούλιο υπήρξαν εκδόσεις ομολόγων 820 εκατ. ευρώ, επιβεβαιώνοντας το άνοιγμα της πρόσβασης στη ρευστότητα των ελληνικών επιχειρήσεων.