Στις 26 Μαρτίου ανοίγει η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα 70-74, ενώ στις αρχές Απριλίου για τους 65-69 ετών, όπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους. Ταυτόχρονα από την 1η Απριλίου ανοίγουν και τα άλλα δύο mega εμβολιαστικά κέντρα, το ένα στο Ελληνικό και το άλλο στο κλειστό Περιστερίου.
Τα στατιστικά των εμβολιασμών δείχνουν ότι 993.000 πολίτες έχουν κάνει μια δόση, με την εμβολιαστική κάλυψη να ανέρχεται στο 9,74%, ενώ το σύνολο των εμβολιασμών φτάνει το 1.464.000. Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλεόυς, έχει ήδη ανοίξει η πλατφόρμα για τις ευπαθείς ομάδες, υπάρχουν ήδη περισσότερα από 100.000 ραντεβού, ενώ σήμερα ξεκίνησε ο εμβολιασμός των μεταμοσχευμένων.
Από την Τετάρτη 31 Μαρτίου θα ενεργοποιηθεί επίσης αίτηση με την οποία οι πολίτες θα μπορούν να ενταχθούν στην ομάδα Α με τα υποκείμενα νοσήματα, αν θεωρούν ότι υπάγονται σε αυτή. Επίσης για τις πολύ σπάνιες και υποκείμενες παθήσεις, ο γιατρός θα μπορεί να υποβάλει αίτηση. Αν ο πολίτης πληροί τις προϋποθέσεις θα ενημερώνεται μέσω του συστήματος ανά βδομάδα.
Όσον αφορά στις παραδόσεις των εμβολίων, ο κ. Θεμιστοκλέους σημείωσε ότι τον Απρίλιο αναμένουμε από την Pfizer πάνω από 1,1 εκατ. δόσεις, από την AstraZeneca 450.000 δόσεις και από τη Moderna 100.000 δόσεις.
Όσον αφορά τη Johnson & Johnson θα τηρήσει τη δέσμευση της παράδοσης του 1,2 εκατ. δόσεων, με 70.800 δόσεις τον Απρίλιο, 300.000 δόσεις τον Μάιο και 960.000 τον Ιούνιο.
Ο επιχειρησιακός σχεδιασμός, ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλέους περιλαμβάνει από την 1η Απριλίου την ένταξη ακόμη 272 εμβολιαστικών κέντρων, ανεβάζοντας έτσι από την πρώτη του μήνα τον αριθμό των ενεργών εμβολιαστικών κέντρων σε 1.073, 55 περισσότερα από τον αρχικό αριθμό των 1.018 που είχαμε ανακοινώσει τον Νοέμβριο.
Όπως είπε ο κ. Θεμιστοκλέους, το επόμενο διάστημα «θα εξετάσουμε τους ξενοδοχοϋπαλλήλους για εμβολιασμό πριν το καλοκαίρι, ενώ οι εκπαιδευτικοί έχουν ήδη προτεραιοποιηθεί από το σύστημα. Αυτό θα γίνει μέσα Μαΐου».
Μ. Θεοδωρίδου: «Ο εμβολιασμός είναι η μόνη λύση για να βγούμε από τη λαίλαπα του κορονοϊού
«Ο εμβολιασμός είναι η μόνη λύση για να βγούμε από αυτή τη λαίλαπα», τόνισε από την πλευρά της η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου κατά τη σημερινή ενημέρωση, σημειώνοντας πως είναι «εξαιρετικά χαμηλό το ποσοστό εμβολιασμένων που νοσούν ξανά».
Όπως τόνισε η κα Θεοδωρίδου, το εμβόλιο κατά του κορονοϊού προστατεύει από την εισαγωγή στο νοσοκομείο και από τους θανάτους, αλλά παράλληλα δεν προστατεύει από άλλα νοσήματα. «Συμβαίνουν και εκδηλώνονται άλλα νοσήματα και θάνατοι, που δεν θα πρέπει να σχετίζονται με τους εμβολιασμούς», διευκρίνισε.
«Οι όποιες ανεπιθύμητες ενέργειες σημειώνονται θα πρέπει να τεκμηριώνονται πριν δημιουργήσουν κλονισμό σε οποιοδήποτε εμβολιαστικό πρόγραμμα» σχολίασε η κα Θεοδωρίδου.
Αναφερόμενη στις περιπτώσεις ενδονοσοκομειακής διασποράς της λοίμωξης από τον κορονοϊό και μάλιστα από άτομα τα οποία κατά προτεραιότητα είχαν τοποθετηθεί για να εμβολιαστούν, η κα Θεοδωρίδου σημείωσε πως «τα ποσοστά των εμβολιασθέντων υγειονομικών θα μπορούσαν σαφώς να είναι πολύ καλύτερα. Ελπίζουμε ότι βήμα-βήμα αυτό θα βελτιώνεται όταν βλέπουν τι επιπτώσεις έχει η διάδοση του κορονοϊού μέσα σε ένα νοσοκομειακό περιβάλλον».
«Εξαιρετικά χαμηλό το ποσοστό εμβολιασμένων που νοσούν ξανά»
Η κα. Θεοδωρίδου υπενθύμισε πως ο εμβολιασμός ο οποίος προφυλάσσει τον εμβολιαζόμενο πρέπει να είναι πλήρης, δηλαδή να γίνουν και οι δύο δόσεις, να έχουν παρέλθει 7 μέρες από τη δεύτερη δόση, ενώ υπάρχει και ένα αρχικό διάστημα, όταν δημιουργούνται τα αντισώματα κατά το οποίο ένας άνθρωπος είναι ακόμη πιο ευάλωτος.
«Όντως νοσούν οι εμβολιασμένοι και με μία και με δύο δόσεις» είπε η πρόεδρος της επιτροπής. Όπως είπε βέβαια, στο σύνολο των εμβολιασθέντων ως σήμερα στη χώρα μας, αυτοί που έχουν νοσήσει ξανά είναι τις τάξεως του 0,2%. «Είναι κάτι αναμενόμενο, κανένα εμβόλιο δεν είναι 100% αποτελεσματικό, αλλά με σωστό εμβολιασμό είναι εξαιρετικό μικρό το ποσοστό» είπε.
«18 περιστατικά θρομβώσεων σε 20 εκατ. δόσεις της AstraZeneca»
Η κα. Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στο ζήτημα που προέκυψε την περασμένη εβδομάδα με τα εμβόλια της AstraZeneca, σημειώνοντας πως «η χώρα μας μετά την αξιολόγηση που έγινε συντάχθηκε με τον EMA και τον ΠΟΥ συνεχίζοντας τους εμβολιασμούς και παρακολουθώντας συνεχώς ότι νεότερο προκύπτει από τα επιστημονικά δεδομένα».
Όπως είπε, ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει για τον τρόπο που αντιμετώπισε το θέμα το κοινό, οι συμπολίτες μας, «οι οποίοι στην πλειονότητά τους προσήλθαν στα ραντεβού τους, επιδεικνύοντας εμπιστοσύνη στο θέμα του εμβολιασμού».
Η πρόεδρος της επιτροπής εμβολιασμού επανέλαβε ως προς το εμβόλιο της AstraZeneca πως κοινό συμπέρασμα όλων των οργανισμών που ερεύνησαν το θέμα είναι ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για αυξημένο κίνδυνο θρομβώσεων από τον εμβολιασμό.
Όπως τόνισε δε, σε 20 εκατ δόσεις του AstraZeneca έχουν καταγραφεί 18 περιπτώσεις θρομβώσεων των φλεβών. Από τις 18 αυτές περιπτώσεις η πλειονότητα αφορά γυναίκες μικρότερες των 54 ετών.
Σε κάθε περίπτωση, η κα. Θεοδωρίδου σημείωσε πως συνεχίζεται ο έλεγχος και δίνονται οδηγίες για συνεχή ροή ενημέρωσης και προς τους θεράποντες, αλλά και προς τους εμβολιαζόμενους.