Ανοίγει στα μέσα Ιουνίου η πλατφόρμα επιλογής εμβολίων για τους 20-29 ετών

Ανοίγει στα μέσα Ιουνίου η πλατφόρμα επιλογής εμβολίων για τους 20-29 ετών

Επιταχύνεται ακόμα περισσότερο η εκστρατεία εμβολιασμού σε σχέση με τους αρχικούς προγραμματισμούς, καθώς στα μέσα Ιουνίου αναμένεται να ανοίξει και η πλατφόρμα για τις ηλικίες 20-29, όπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιου Συστήματος, Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος.

Ο γενικός γραμματέας ανακοίνωσε, μιλώντας στον Ant1, ότι ανοίγει την Παρασκευή η πλατφόρμα για την επιλογή εμβολίου (AstraZeneca, Pfizer, Johnson & Johnson, Moderna) στις ηλικίες 40-44 ετών και ανάλογα με την ανταπόκριση θα ακολουθήσουν οι ηλικίες 35-39 και εν συνεχεία 30-34.

Όπως έχει γίνει γνωστό από το Υπουργείο Υγείας με βάση τις παραδόσεις των εμβολίων από τις εταιρείες, θα ανοίξουν και οι εμβολιασμοί με όλα τα εμβόλια και για άλλες ηλικιακές ομάδες από 18 ετών, ανάλογα και με τη διαθεσιμότητα των εμβολίων.

Μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 4.513.979 εμβολιασμοί, σύμφωνα με τα στοιχεία του emvolio.gov.gr. Σχεδόν 2.905.229 πολίτες έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με μια δόση και περισσότερο από 1.672.775 πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους.

Σήμερα λειτουργούν 1.515 εμβολιαστικά κέντρα τα οποία το επόμενο διάστημα αναμένεται να αυξηθούν, καθώς θα προστεθούν και του ιδιωτικού τομέα, που μέχρι τώρα έχουν δηλώσει συμμετοχή περίπου 300 τα οποία σύντομα θα ξεκινήσουν να εμβολιάζουν πολίτες. 

Μέχρι τέλος Μαΐου, όπως ανακοίνωσε και ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, αναμένεται να έχουν εμβολιαστεί περίπου 5,6 εκατ. πολίτες, εκ των οποίων με μία δόση περίπου 3,5 εκατ. ήτοι ποσοστό 34%, και με δύο δόσεις 2 εκατ. δηλαδή πλήρως εμβολιασμένοι, ποσοστό 20%.

Αναφορικά με τις παραδόσεις που αναμένονται, ο γενικός γραμματέας ανέφερε ότι:

  • Η Pfizer επιβεβαίωσε την παράδοση 1.860.000 δόσεων και μια έξτρα παράδοση 566.000 δόσεις σε τέσσερις παραδόσεις το μήνα.
  • Η Moderna επιβεβαίωσε 308.000 δόσεις.
  • Η Astrazeneca ενημέρωσε για 348.000 δόσεις μέχρι το τέλος του μήνα και συνολικά περιμένουμε μέχρι 5000.000 δόσεις τον Ιούνιο.
  • Η Johnson & Johnson θα παραδώσει 152.000 δόσεις τον Μάιο, ενώ μετακύλισε την επόμενη ημερομηνία παράδοσης για τον Ιούνιο.

Επίσης, όπως προανήγγειλε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης σε λίγες ημέρες, η κυβέρνηση θα είναι σε θέση να ανακοινώσει και το πώς θα γίνουν οι κατ' οίκον εμβολιασμοί, διευκρινίζοντας ότι ισχύει η δυνατότητα της κατά προτεραιότητας εμβολιασμού των υγειονομικών που δεν το έπραξαν στην πρώτη φάση του προγράμματος.

Νέα ψηφιακή υπηρεσία 

Ο ΓΓ Πληροφοριακών Συστημάτων γνωστοποίησε τη λειτουργία και νέας υπηρεσία χορήγησης βεβαιώσεων για το αποτέλεσμα τεστ κορονοϊού εξηγώντας ότι η βεβαίωση χορηγείται είτε το τεστ γίνει σε ιδιωτικό είτε σε δημόσιο κέντρο και φέρει ηλεκτρονική σφραγίδα.

Μιλώντας στον Ant1 αναφέρθηκε επίσης και στο πιστοποιητικό εμβολιασμού, υπενθυμίζοντας ότι, χορηγείται μετά τη δεύτερη δόση με κωδικούς taxisnet. Αναφορικά με τις βεβαιώσεις για όσους έχουν νοσήσει, είπε πως, αναμένονται ανακοινώσεις στα πλαίσια του πράσινου πιστοποιητικού.

Ο Αναγνωστόπουλος χαρακτήρισε «εξαιρετικά σημαντική» την ψηφιοποίηση της Παιδείας και είπε πως θα υπάρξουν ανακοινώσεις σχετικά με τον τρόπου ενημέρωσης των υποψηφίων στις πανελλαδικές.