Ανοίγει ο δρόμος για τον εμβολιασμό και νεότερων ηλικιακών ομάδων μετά την απόφαση της αρμόδιας επιτροπής να μην χορηγηθεί το εμβόλιο της AstraZeneca στους πολίτες άνω των 65 ετών, ακολουθώντας τη γραμμή και άλλων χωρών της ΕΕ.
Η απόφαση φέρνει χρονικά πιο κοντά τον εμβολιασμό νεαρότερης ηλικίας με παρτίδες εμβολίων της συγκεκριμένης εταιρείας από την οποία η Ελλάδα πρόκειται να παραλάβει 1.300.000 δόσεις μέχρι και τα τέλη Μαρτίου.
Σύμφωνα με αυτή την εξέλιξη, το αμέσως προσεχές διάστημα θα λειτουργούν ταυτόχρονα δύο εμβολιαστικές γραμμές:
- αυτή που «τρέχει» ήδη για τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας
- καθώς και μία δεύτερη για άτομα κάτω των 65 ετών, που θα εμβολιασθούν με το εμβόλιο της AstraZeneca.
Αυτη την περίοδο πραγματοποιούνται οι εμβολιασμοί στην ηλικιακή ομάδα 80-84 χρόνων, ενώ έχουν προγραμματιστεί περίπου 700.000 ραντεβού για τους επόμενους δύο μήνες. Το σύνολο των πολιτών άνω των 85 που έχουν κλείσει ραντεβού είναι 172.000, ενώ το σύνολο των πολιτών 80-84 χρόνων είναι 145.000, αριθμός που αυξάνεται καθημερινά.
Το προσεχές 10ήμερο εκτιμάται ότι θα ανοίξει ο προγραμματισμός των ραντεβού για την ηλικιακή ομάδα 75-79 χρόνων. Εξετάζεται επίσης να ανοίξουν τα ραντεβού για όλους τους ασθενείς που βρίσκονται στην κατηγορία υψηλού κινδύνου για πολύ σοβαρή νόσηση.
Μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου θα έχει ολοκληρωθεί ο προγραμματισμός των ραντεβού για όλους τους ηλικιωμένους, με τελευταία την υποομάδα των ατόμων ηλικίας 70-74 χρόνων.
Όπως όλα δείχνουν, τον Μάρτιο και εφόσον έχουν εξασφαλιστεί οι απαραίτητες δόσεις, θα δοθεί το «πράσινο φως» για να κλείσουν ραντεβού τα άτομα ηλικίας 60-69 ετών και οι εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων.
Δεδομένου του δυναμικού χαρακτήρα της εμβολιαστικής εκστρατείας, σε κάθε φάση προβλέπεται ότι μπορεί να γίνεται «προτεραιοποίηση μέσα στην προτεραιοποίηση», με έμφαση στις μεγαλύτερες ηλικίες και στη βαρύτητα των νοσημάτων.
Την ίδια στιγμή η εκτίναξη των κρουσμάτων (1.161 χθες και 1.241 την Τρίτη), φέρνει νέες σκέψεις για αυστηρότερα μέτρα, προτού η κατάσταση επιδεινωθεί και η απόφαση για ένα ακόμη σκληρό lockdown καταστεί αναπόφευκτη. Ένα από τα σενάρια αφορά απαγόρευση της κυκλοφορίας στην Αττική από τις 6 το απόγευμα αντί για τις 9 το βράδυ και μετά, όπως ισχύει σήμερα.
Ένα μέτρο, που ισχύει ήδη για τις «κόκκινες» περιοχές, με την Αττική, παρ' ότι ανήκει σε αυτές, να έχει μέχρι σήμερα εξαιρεθεί στην λογική ότι λόγω του πληθυσμού μπορεί να προκληθεί συμφόρηση τις ώρες πριν την απαγόρευση, και άρα η επίπτωση του μέτρου να φέρει το αντίθετο, από το επιδιωκόμενο, αποτέλεσμα. Το ενδεχόμενο είχε αφήσει ανοικτό χθες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
Ένα δεύτερο σενάριο που αναμένεται να συζητήσουν οι ειδικοί αφορά το ενδεχόμενο πιο αυστηρών τοπικών lockdown σε περιοχές όπου η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δύσκολη, όπως η Αχαΐα. Ένα τρίτο θέμα που βάζουν ξανά στην συζήτηση κάποιοι ειδικοί, αφορά τα σχολεία. Εδώ εξακολουθούν να υπάρχουν «φωνές» σύμφωνα με τις οποίες αυτά πρέπει να κλείσουν ξανά, χωρίς ωστόσο η κυβέρνηση να ασπάζεται τέτοιες απόψεις. Υπέρ του κλεισίματος των σχολείων τοποθετείται ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μέλος της επιτροπής των ειδικών, η οποία συνεδριάζει αύριο για να οριστικοποιήσει την εισήγηση που θα κάνει προς την κυβέρνηση για την τυχόν λήψη νέων περιοριστικών μέτρων.
Την Παρασκευή οι ανακοινώσεις για το εμβόλιο της AstraZeneca για τους άνω των 65 ετών
Αύριο, αναμένεται να γίνουν και οι επίσημες ανακοινώσεις για την απόφαση που έλαβε χθες η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών σχετικά με το «απαγορευτικό» στην χορήγηση σε άτομα άνω των 65 ετών του εμβολίου της AstraZeneca. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι λόγοι που οδήγησαν τα μέλη της επιτροπής στην συγκεκριμένη απόφαση σχετίζονται με το γεγονός πως στις έως σήμερα κλινικές μελέτες δεν συμμετείχε μεγάλος αριθμός ηλικιωμένων, κάτι που έχει επισημανθεί και από τις αρμόδιες αρχές των άλλων ευρωπαϊκών χωρών που κατέληξαν σε ανάλογη απόφαση.
Το ζήτημα θα ξανασυζητηθεί από την Επιτροπή Εμβολιασμών σε περίπου ένα μήνα, όταν θα υπάρχουν και τα δεδομένα τής εν εξελίξει κλινικής μελέτης της εταιρείας στην Αμερική, στην οποία συμμετέχουν και 7.500 άτομα μεγάλης ηλικίας.
Υπενθυμίζεται πως αντίστοιχες αποφάσεις έχουν λάβει αρκετές ακόμα ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία, η Ελβετία, το Βέλγιο, η Σουηδία, η Πολωνία και η Ιταλία.
Σημειώνεται ότι η απόφαση για ηλικιακό όριο χορήγησης του εμβολίου σε ενηλίκους θα φέρει χρονικά πιο κοντά τον εμβολιασμό ατόμων νεότερων ηλικιών -παράλληλα με τις πιο μεγάλες ηλικίες-, αφού από τις 10 Φεβρουαρίου έως το τέλος Μαρτίου η χώρα μας αναμένεται να παραλάβει 950.000 δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca.
Ουσιαστικά θα λειτουργήσουν ταυτόχρονα δύο εμβολιαστικές γραμμές, αυτή που ήδη «τρέχει» για τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και μία δεύτερη για άτομα κάτω των 65 ετών, που θα εμβολιασθούν με το εμβόλιο της AstraZeneca.
Ανησυχία για την επιδημιολογική κατάσταση στην Αττική
Στο μεταξύ, προβληματισμό προκαλεί σε ειδικούς και κυβέρνηση η επιδημιολογική κατάσταση στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, καθώς στην εντοπίζονται περισσότερα από τα μισά ενεργά κρούσματα της χώρας (3.791 σε σύνολο 7.562 ενεργών κρουσμάτων), όπως ανέφερε ο καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων του ΕΚΠΑ Σωτήρης Τσιόδρας, μιλώντας την Τετάρτη στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.
«Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν έχει τελειώσει ακόμα ο ιός. Είναι εδώ. Ελπίζουμε να είναι για λίγους μήνες ακόμα και με το εμβόλιο να τον καταπολεμήσουμε, αλλά είναι εδώ. Και θα μας πιέζει κι άλλο. Θέλει λοιπόν προσοχή».
Στην Αττική την τελευταία εβδομάδα η επιδημία καταγράφει αύξηση κατά 78%. Η μεγαλύτερη αύξηση εντοπίζεται στον Δυτικό Τομέα Αθηνών (123%) και ακολουθούν ο Πειραιάς (90%), ο Βόρειος Τομέας Αθηνών (81%), ο Κεντρικός Τομέας Αθηνών (67% και 1.040 ενεργά), η Ανατολική Αττική (62%) και η Δυτική Αττική (38,9%). Την ανησυχία των ειδικών για την Αττική εντείνουν και οι μαζικές ανοιχτές δειγματοληψίες που διενεργεί ο ΕΟΔΥ σε πλατείες και κεντρικά σημεία της πόλης. Οπως εξήγησε ο κ. Τσιόδρας, «το πάνω από 1% σε ένα τυχαίο δειγματοληπτικό έλεγχο είναι ανησυχητικό. Σημαίνει καμπανάκι», και ανέφερε ενδεικτικά ότι στον Δυτικό Τομέα Αθηνών στους ελέγχους του ΕΟΔΥ είναι στο 4,8%.
Αλκ. Βατόπουλος για νέα μέτρα: Όλα είναι στο τραπέζι
«Όλα είναι στο τραπέζι προφανώς», υπογράμμισε ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ για την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού που παρατηρείται στη χώρα τα τελευταία εικοσιτετράωρα και για το ενδεχόμενο λήψης περαιτέρω μέτρων.
Όπως εκτιμά ο κ. Βατόπουλος, η αύξηση των κρουσμάτων σχετίζεται με την γενικότερη κινητικότητα που παρατηρείται, ενώ ως προς τη λήψη περαιτέρω μέτρων, τόνισε ότι εάν προκριθεί η λήψη τους τότε αυτό πρέπει και να γίνει.
«Είναι σαφές ότι το υγειονομικά σωστό είναι η ελαχιστοποίηση των επαφών των ανθρώπων και η εντατικοποίηση των εμβολιασμών», επισήμανε και πρόσθεσε ότι εάν είναι να γίνει κάτι «πρέπει να γίνει άμεσα».
Η εφαρμογή της απαγόρευσης κυκλοφορίας πριν τις 9 το βράδυ είναι στο τραπέζι, ανέφερε, ωστόσο λαμβάνεται υπ’ όψιν η δυσκολία εφαρμογής ενός τέτοιου μέτρου λόγω του μεγάλου όγκου πολιτών στην Αθήνα.
Η εξέλιξη της πανδημίας είναι απρόβλεπτη και πολλές φορές εκρηκτική, επισήμανε, επομένως πρέπει να βρισκόμαστε πάντα ένα βήμα πριν από τις εξελίξεις.
Σε κάθε περίπτωση, παραδέχτηκε ότι ένα ενδεχόμενο αυστηρότερο κλείσιμο δημιουργεί σκέψεις, καθώς έχει μεγάλο κόστος τόσο σε οικονομικό όσο και σε ψυχολογικό επίπεδο.
Για το άνοιγμα των σχολείων, ανέφερε ότι θα μελετηθούν τα στοιχεία προκειμένου να εκτιμηθεί αν το άνοιγμα των Γυμνασίων επηρέασε όντως την επιδημιολογική εικόνα. «Να εκτιμηθεί το κατά πόσο το άνοιγμα των γυμνασίων επηρεάζει την κινητικότητα, με την έννοια του ότι τα παιδιά του Γυμνασίου πάνε μόνα τους στο σχολείο», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ωστόσο, κατά τη δική του εκτίμηση το άνοιγμα των δημοτικών δεν πρέπει να έχει επηρεάσει ιδιαίτερα την έξαρση του ιού. Πάντως, «και τα παιδιά κολλάνε», επισήμανε, ενώ ανέφερε επίσης ότι δεν έχουμε σαφή εικόνα για το τι ισχύει για την μετάλλαξη.
Μ. Δερμιτζάκης: Η απότομη αύξηση των κρουσμάτων πιθανά θα φέρει και νέα μέτρα
Την ανησυχία του εξέφρασε ο καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, για την απότομη αύξηση των κρουσμάτων η οποία, όπως είπε, «βγήκε μέσα από τις συμπεριφορές των ανθρώπων που είναι κουρασμένοι».
Ο κ. Δερμιτζάκης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, τόνισε ότι «πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η αύξηση κινητικότητας δεν μπορεί να συνδυαστεί με μηδενική αύξηση στα κρούσματα. Σκοπός είναι να διαχειριστούμε την αύξηση ώστε να μην πάμε σε μεγάλους αριθμούς απωλειών και νοσηλευομένων και να αντέξει το σύστημα υγείας».
Επιπρόσθετα, έκανε ιδιαίτερη μνεία στη σημασία του αριθμού των τεστ που διενεργούνται και στο κατά πόσο αυτά επηρεάζουν τη διαχείριση της πανδημίας. «Δε σημαίνει ότι ο διπλάσιος αριθμός τεστ θα δείξει τον διπλάσιο αριθμό κρουσμάτων. Υπάρχει συνάρτηση της αύξησης των τεστ με την αύξηση των κρουσμάτων. Όσο ψάχνουμε βρίσκουμε αλλά με μικρότερο ρυθμό. Όσο περισσότερα τεστ κάνουμε βρίσκουμε περισσότερα κρούσματα αλλά το ποσοστό των θετικών μειώνεται. Η θετικότητα δεν είναι από μόνη της μια ένδειξη για το πόσο καλά πάμε» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Τόνισε επίσης ότι «το να κάνουμε 500.000 τεστ την ημέρα είναι δύσκολο, γιατί δεν έχουμε συγκεκριμένα σημεία εισόδου και εξόδου από συγκεκριμένο χώρο. Αυτό δουλεύει καλά με συγκεκριμένα σημεία εισόδου και εξόδου. Κάνουμε αρκετά τεστ για να έχουμε καλή εικόνα, αν είχαμε παραπάνω τεστ θα είχαμε καλύτερη εικόνα, όμως δε φθάνει για τη διαχείριση».
Επιπλέον, ο καθηγητής Γενετικής χαρακτήρισε ως «μεγάλη αδυναμία» στον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού τον έλεγχο της κινητικότητας. «Στην ουσία δεν υπάρχει κανένας περιορισμός κυκλοφορίας κατά τη διάρκεια της ημέρας. Στο πρώτο κύμα ο κόσμος είχε το φόβο για τον ιό. Αλλά είχε και την αίσθηση ότι το sms είναι ελεγχόμενο. Τώρα μπορεί κάποιος να στείλει 8 sms για να μετακινηθεί».
AP Photo/Thanassis Stavrakis
Διαβάστε ακόμα: - Στ. Κυριακίδου: Σύντομα θα έχουμε περισσότερα εμβόλια, πέρα των τριών