Την έντονη ανησυχία του για τα φαινόμενα βίας και εγκληματικής παρανομίας εντός τής πανεπιστημιούπολης –όπως αυτά καταγγέλλονται από την επιστολή 471 φοιτητών- εκφράζει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Αποφοίτων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), ο οποίος συγκρότησε πρόσφατα το νέο του διοικητικό συμβούλιο.
Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο πρόεδρός του, Παντελής Σαββίδης, ο Σύλλογος των Αποφοίτων του ΑΠΘ, αν και κινείται για θέματα που αφορούν το πανεπιστήμιο έξω από αυτό, δηλαδή κυρίως μέσα από επαφές με φορείς της πολιτείας και της κοινωνίας, είναι βαθιά προβληματισμένος για το συγκεκριμένο πρόβλημα. Σκοπεύει δε –εάν βρει ανταπόκριση- να προχωρήσει άμεσα (πριν το τέλος του Ιουνίου) στη διοργάνωση εκδήλωσης στο ΑΠΘ, με στόχο την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας. «Το συγκεκριμένο πρόβλημα δεν είναι μόνο του Αριστοτελείου και δεν μπορεί να το αντιμετωπίσει μόνο του» είπε.
Αναφορικά με την υποστήριξη από τον δήμο Θεσσαλονίκης –το ΔΣ είχε προχθές συνάντηση με τον Γιάννη Μπουτάρη για θέματα του πανεπιστημίου– είπε ότι πάντα δείχνει ευαισθησία σε ό,τι αφορά το ίδρυμα.
Στην ανακοίνωση, πάντως, του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου αναφέρεται ότι ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, «κάνει λάθος στην υποβάθμιση του φαινομένου και στην αναμονή του να γίνει ρωμαλέο το φοιτητικό κίνημα για να αντιμετωπιστούν οι παρανομίες του κοινού ποινικού δικαίου» και συνεχίζει: «Το ερώτημα είναι πότε θα γίνει ρωμαλέο το φοιτητικό κίνημα και, αν και πότε, θα θελήσει να συμβάλει στη διαμόρφωση ενός ακαδημαϊκού περιβάλλοντος στον χώρο του πανεπιστημίου, ενός περιβάλλοντος που θα εγγυάται την ελεύθερη διακίνηση ιδεών και όχι ναρκωτικών ή τον εξευτελισμό ανθρώπινων ψυχών. Μέχρι, τότε, τι θα γίνει κ. υπουργέ;».
Ο Σύλλογος καλεί την πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της και εκτιμά ότι η παρέμβασή της για την αντιμετώπιση φαινομένων τέτοιου είδους δεν έχει να κάνει με το πανεπιστημιακό άσυλο και είναι υποχρέωσή της απέναντι στους φοιτητές, τους γονείς τους και ολόκληρη την κοινωνία που ματώνει για να μπορέσει να συντηρήσει τον θεσμό του δημόσιου πανεπιστημίου.
«Αυτή την αγωνία της κοινωνίας ο υπουργός Παιδείας δεν μπορεί να την παραπέμπει στις ελληνικές καλένδες. Είναι απαράδεκτο να ζητά από φοιτητές και καθηγητές να αντιμετωπίσουν μόνοι τους τις συμμορίες διακινητών. Είναι ευθύνη της Πολιτείας» καταλήγει, ενώ καλεί τους κοινωνικούς φορείς σε όλη την Επικράτεια να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος και να πάρουν δημοσίως θέση στο πρόβλημα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτογραφία αρχείου: SOOC