Ανησυχία μετά το νέο ρεκόρ κρουσμάτων - Στο τραπέζι πρόσθετα μέτρα

Ανησυχία μετά το νέο ρεκόρ κρουσμάτων - Στο τραπέζι πρόσθετα μέτρα

Στα όρια του συναγερμού βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές της χώρας και οι ειδικοί μετά το χθεσινό, νέο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων κορονοϊού, με 269 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά. Πλέον η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων εξετάζει το ενδεχόμενο να εισηγηθεί και νέα περιοριστικά μέτρα, σε περίπτωση που ο αριθμός των νέων περιστατικών δεν δείξει σημάδια υποχώρησης. 

Ενδεικτική ήταν, άλλωστε, η δήλωση του καθηγητή και μέλους της επιτροπής λοιμωξιολόγων, Χαράλαμπου Γώγου, ο οποίος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, υπογράμμισε πως η κατάσταση είναι στα όρια του συναγερμού όσο τα κρούσματα είναι σταθερά περί τα 200 και επανέλαβε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει ομάδα ατόμων που «κυκλοφορούν και δεν ξέρουν ότι φέρουν τον ιό».

Σχετικά με τον δείκτη μεταδοτικότητας στην Ελλάδα, ανέφερε πως αυτός είναι λίγο παραπάνω από το «1» και ότι το ζητούμενο είναι τα ημερήσια κρούσματα να πέσουν σε διψήφια νούμερα.

Αναφορικά με τα μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι των λοιμωξιολόγων ανέφερε πως συζητούνται μεταξύ άλλων το 8ωρο κλείσιμο μαγαζιών, η οριζόντια χρήση μάσκας, το κλείσιμο μπαρ, εκδηλώσεων, ενώ απηύθυνε εκ νέου έκκληση στους πολίτες να τηρούν ευλαβικά τα υφιστάμενα μέτρα.

Η Επιτροπή εξετάζει το ενδεχόμενο να προτείνει την επέκταση των εργαστηριακών ελέγχων στην κοινότητα, ώστε να υπάρχει πληρέστερη εικόνα της επιδημίας στη χώρα.

Επίσης δεδομένου ότι η δέσμη των μέτρων για τη λειτουργία των σχολείων βρίσκεται ακόμα υπό διαμόρφωση, οι ειδικοί δεν αποκλείεται ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας να προτείνουν την καθολική χρήση της μάσκας ακόμα και στους προαύλιους χώρους των σχολικών δομών.

Το αμέσως προσεχές διάστημα αναμένονται οι διευκρινιστικές οδηγίες του υπουργείου Παιδείας σχετικά με την ηλικία των μαθητών που θα φορούν μάσκα μετά το άνοιγμα των σχολείων στις 7 Σεπτεμβρίου, όπως ανέφερε την Τρίτη η Νίκη Κεραμέως, η οποία παράλληλα υπογράμμισε πως η απόφαση για το άνοιγμα των σχολείων υπό πλήρη σύνθεση ήταν ομόφωνη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας χθες ανακοινώθηκαν 269 νέα κρούσματα κορονοϊού, εκ των οποίων τα 39 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 7472, εκ των οποίων το 55.3% αφορά άνδρες. 1742 (23.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3516 (47.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Συνολικά 25 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. 7 (28.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 52.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 137 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ. Οι νεκροί στη χώρα μας έφτασαν τους 233.