Ανησυχία για την εξάπλωση του κορονοϊού - Φοβούνται καταστάσεις Ιταλίας οι ειδικοί

Ανησυχία για την εξάπλωση του κορονοϊού - Φοβούνται καταστάσεις Ιταλίας οι ειδικοί

Το καμπανάκι του κινδύνου κρούουν οι ειδικοί για το ενδεχόμενο να αντικρίσουμε εικόνες Μπέργκαμο, εάν δεν αναχαιτιστεί η πορεία του κορονοϊού στην Ελλάδα. Στον απόηχο της ανακοίνωσης των νέων περιοριστικών μέτρων που θα τεθούν σε ισχύ από την Παρασκευή, οι ειδικοί εκφράζουν την ανησυχία τους σε περίπτωση, με δεδομένη την κατάσταση, όπως έχει διαμορφωθεί στη Θεσσαλονίκη, αλλά και σε υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδος.

Συγκεκριμένα, ο καθηγητής, Χαράλαμπος Γώγος, ο οποίος ζήτησε να ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα.

Ειδικότερα, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο κ. Γώγος ανέφερε ότι «ελπίζουμε να μην φτάσουμε στα όρια του Μπέργκαμο», ενώ, όπως είπε χαρακτηριστικά για τις περιοχές της Ελλάδας που καταγράφεται ιδιαίτερα υψηλός αριθμός κρουσμάτων κορονοιού, «κανείς να μην κυκλοφορεί έξω».

«Το lockdown να εφαρμοστεί σε μεγαλύτερη έκταση» ζήτησε προσθέτοντας ότι είμαστε στα όρια στη Θεσσαλονίκη, γι' αυτό και υπάρχει κινητικότητα στη Βόρεια Ελλάδα για να ανοίξουμε και άλλες ΜΕΘ.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, η ανάπτυξη επιπρόσθετων χώρων ΜΕΘ, ακόμα και σε χώρους όπως το Βελλίδειο είναι μια σωστή σκέψη, αλλά προς το παρόν δεν χρειάζεται. 

«Σε μια κρίση πρέπει να είμαστε έτοιμοι», τόνισε σε κάθε περίπτωση, υπογραμμίζοντας πως το σημαντικό είναι ότι υπάρχουν διαθέσιμοι αναπνευστήρες. 

Όπως επεσήμανε ο κ. Γώγος υπάρχει πρόβλημα και στη Λάρισα, όπου ανεβαίνουν τα κρούσματα.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ανέφερε ότι «είμαστε σε πόλεμο».

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, ο κ. Εξαδάκτυλος σημείωσε ότι «οποιαδήποτε συνάντηση, συνάθροιση, συγκέντρωση, αυτή τη στιγμή συνιστά έγκλημα, υγειονομικό έγκλημα».

Ο κ. Εξαδάκτυλος είπε ακόμη ότι δεν απέχουμε και πολύ από το να ζήσουμε και στην Ελλάδα καταστάσεις όπως αυτές που έζησε η Ιταλία στην πρώτη φάση της πανδημίας, ωστόσο εξέφρασε την ελπίδα ότι στο τέλος θα το αποφύγουμε.

Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου απηύθυνε έκκληση σε όλους τους γιατρούς στη χώρα να βοηθήσουν όπως μπορούν, ενώ σημείωσε ότι είμαστε πολύ κοντά στο να στηθούν σκηνές και νοσοκομεία σε δημόσια κτίρια προκειμένου με αυτόν τον τρόπο να καλυφθούν οι αυξανόμενες ανάγκες. Χρειάζονται και άλλα μέτρα και άλλες παρεμβάσεις, πρόσθεσε ο κ. Εξαδάκτυλος.