«Η πολιτική της Ελλάδας στοχεύει στην εμπέδωση των σχέσεων καλής γειτονίας, της ειρήνης και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Το τελευταίο διάστημα δυστυχώς πολλαπλασιάζονται τα κρούσματα τουρκικής προκλητικότητας εις βάρος της πατρίδας μας» ανέφερε η εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, Μανταλένα Παπαδοπούλου, σε συνέντευξή της στην εφ. "Finance & Markets Voice".
Επισήμανε ότι η Τουρκία «συνειδητά διαχέει την ένταση στο Αιγαίο και στην Κύπρο επιχειρώντας να διαμορφώσει ένα γενικότερο κλίμα αμφισβήτησης της διεθνούς νομιμότητας προσδοκώντας οφέλη που ενδεχομένως θα ισοσκέλιζαν την αποτυχία της σε άλλα μέτωπα» και πρόσθεσε: «Με το επεισόδιο στα Ίμια η προκλητικότητα της Τουρκίας δοκίμασε τις αντοχές της Ελλάδας».
Η κ. Παπαδοπούλου είπε ακόμη οτι η Ελλάδα «σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να παρασυρθεί από την τουρκική προκλητικότητα σε μη νηφάλιες, μη ψύχραιμες κινήσεις, αλλά ούτε και να αποδεχθεί το οποιαδήποτε πλήγμα στην εθνική της κυριαρχία, επιδεικνύοντας αδιαμφισβήτητη βούληση και αποφασιστικότητα».
Αξιολόγησε τη σύλληψη και κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών ως ένδειξη του ότι η Τουρκία βαδίζει σε αντιευρωπαϊκά, αποσταθεροποιητικά και επικίνδυνα μονοπάτια, αντί για τον ευρωπαϊκό δρόμο που δηλώνει ότι επιθυμεί, υπογραμμίζοντας: «Αυτό που προέχει τώρα, είναι να γυρίσουν γρήγορα πίσω στην πατρίδα οι δύο στρατιωτικοί μας».
Η κ. Παπαδοπούλου έκανε λόγο για δεδομένες και υπαρκτές ευθύνες των κομμάτων του «παλαιού πολιτικού συστήματος», για τα σκάνδαλα της Novartis, του Μετρό, της Siemens και άλλα. «Η ευθύνη της τωρινής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας είναι να ρίξει άπλετο φως στις κραυγαλέες περιπτώσεις κατασπατάλησης του δημοσίου χρήματος» είπε και συμπλήρωσε:
«Για τη Novartis, η μόνη θεσμική οδός που η Βουλή είχε μπροστά της, ήταν η πρόταση για τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής. Είναι επιτακτική ανάγκη να διερευνηθούν οι υπερτιμολογήσεις υπέρ των συμφερόντων της συγκεκριμένης εταιρείας και σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος έναντι υπέρογκων χρηματικών ανταλλαγμάτων και να διερευνηθεί εξαντλητικά η πιθανή εμπλοκή των πολιτικών προσώπων».
Επανέλαβε την πάγια θέση των ΑΝΕΛ για την κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, ενώ αναφέρθηκε και στην κατάθεση πρότασης νόμου εκ μέρους του κόμματος, προκειμένου οι υπουργοί να μην απαλλάσσονται από την κατηγορία της δωροληψίας και να υπάγονται στην τακτική Δικαιοσύνη.
Ως προς την περίοδο μετά τον Αύγουστο του 2018 είπε: «Στόχος μας είναι η καθαρή έξοδος από το μνημονιακό καθεστώς, προκειμένου να χαράξουμε μια ιδιόκτητη οικονομική πολιτική. Διορθώνουμε τους αριθμούς και ταυτόχρονα προσπαθούμε να κρατήσουμε όρθια τα φτωχά και τα μεσαία στρώματα».
Χαρακτήρισε «αστεία» την κριτική της αντιπολίτευσης περί υποχώρησης των ΑΝΕΛ από τις αρχές και διακηρύξεις τους έχοντας ως μοναδική έγνοια τους την «καρέκλα (της εξουσίας)» προσθέτοντας: «Προφανώς κρίνουν εξ΄ιδίων τα αλλότρια. Άλλωστε, είναι γεγονός ότι οι άλλοτε αντίπαλοι του δικομματισμού, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, ταυτίστηκαν απόλυτα για την "καρέκλα"».
Ερωτηθείσα αν οι ΑΝΕΛ θα υπεψηφίσουν πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το θέμα της πώλησης εξοπλιστικού υλικού στην Σ. Αραβίλα, απάντησε: «Για τη συγκεκριμένη υπόθεση δεν υπάρχει κατηγορία για κάποιο αδίκημα. Παρά ταύτα, μετά τη διαβίβαση της δικογραφίας στη Βουλή, ο κ. Καμμένος έστειλε επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής εκφράζοντας την προσωπική του βούληση ότι απεκδύεται κάθε προστασίας που προβλέπει το άρθρο 86 του Συντάγματος, προκειμένου να καταθέσει ως απλός πολίτης και να συμβάλει στη διαλεύκανση της υπόθεσης».
Ως προς τα σενάρια ανασχηματισμού και «αν τελικά υπάρχει ζήτημα με αφορμή και το Μακεδονικό οι Τσίπρας - Καμμένος θα εξαντλήσουν μαζί την τετραετία», η εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ είπε: «Η κυβερνητική συνεργασία των ΑΝΕΛ με τον ΣΥΡΙΖΑ βασίζεται σε μια έντιμη συμφωνία των κ.κ. Τσίπρα - Καμμένου. Στηρίζουμε την κυβέρνηση στη βάση της έντιμης και ειλικρινούς συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, με μόνο στόχο να βγάλουμε την Ελλάδα από τη μέγγενη των μνημονίων με την κοινωνία όρθια».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτογραφία intime news