Η έγκριση του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson & Johnson από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων αναμένεται να συμβάλλει καθοριστικά στην επιτάχυνση της επιχείρησης εμβολιασμού με την Ελλάδα να ετοιμάζεται να υποδεχτεί την πρώτη παρτίδα των 400.000 δόσεων λίγο μετά τα μέσα Απριλίου.
Καθώς το εμβόλιο χορηγείται σε μια δόση, η πρώτη παρτίδα θα χρησιμοποιηθεί για την πλήρη ανοσοποίηση 400.000 ανθρώπων, γεγονός που αναμένεται να διευκολύνει την επίτευξη του στόχου του υπουργείου Υγείας, να έχουν εμβολιαστεί όλα τα άτομα 60 ετών και άνω μέχρι τα τέλη Απριλίου και έως τα μέσα Μαϊου.
Συνολικά η χώρα, πρόκειται μέχρι και το τέλος του 2021 να παραλάβει 4,7 εκατ. δόσεις του εμβολίου της Johnson & Johnson, εκ των οποίων τα 1,2 εκατομμύρια θα έχουν παραδοθεί μέχρι το τέλος του 2ου τριμήνου, σε 3 ισόποσες παρτίδες των 400.000 δόσεων.
Η έτερη θετική εξέλιξη που αναμένεται να επιταχύνει τους εμβολιασμούς αφορά στην έναρξη λειτουργίας του 2ου mega εμβολιαστικού σταθμού στην Αττική, στις εγκαταστάσεις του Ελληνικού Κέντρου Ξιφασκίας στο χώρο του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό.
Με στόχο να συμβάλει στην εθνική προσπάθεια εμβολιασμού των πολιτών η Lamda Development έπειτα από συνεννόηση με την κυβέρνηση έθεσε στη διάθεση της πολιτείας τις εγκαταστάσεις του Κέντρου Ξιφασκίας, ώστε ο εμβολιαστικός σταθμός να λειτουργήσει μέσα στον Απρίλιο.
Στο παιχνίδι και τα φαρμακεία
Παράλληλα συνεχίζονται οι ζυμώσεις μεταξύ κυβέρνησης, φαρμακοποιών και ιδιωτών ιατρών, προκειμένου με την άφιξη της πρώτης παρτίδας του εμβολίου της Johnson & Johnson, να μπουν στη μάχη του εμβολιασμού κάποια από τα 11.000 φαρμακεία που διαθέτει η χώρα, μαζί με διαγνωστικά κέντρα. Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι τα φαρμακεία στην πατρίδα μας παρέχουν στους πολίτες τον εμβολιασμό για τη γρίπη και το εμβόλιο κατά του τετάνου.
Την ίδια ώρα η Moderna έχει ήδη ξεκινήσει μελέτη με τροποποιημένο (ενισχυτικό) εμβόλιο έναντι της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης Β.1.351 και η εταιρία έχει προχωρήσει στην ανάπτυξη δύο ενισχυτικών εμβολίων για τη μετάλλαξη του κορονοϊού που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Νότιο Αφρική και διερευνάται το κατά πόσο τα ενισχυτικά αυτά εμβόλια θα χορηγούνται σε μια δόση συμπληρωματικά.
Κινήσεις που λαμβάνουν χώρα σε μια κρίσιμη συγκυρία όπου η συσσωρευμένη κόπωση του πληθυσμού φέρνει επιτακτικά στο τραπέζι των διαβουλεύσεων το ζήτημα του ανοίγματος των οικονομικών δραστηριοτήτων και των σχολείων.
Στο μεταξύ, καθυσυχαστικός εμφανίζεται ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ως προς τον κίνδυνο εμφάνισης θρομβώσεων στα άτομα που έχουν εμβολιασθεί κατά της Covid-19 με το εμβόλιο της AstraZeneca.
Είχαν προηγηθεί προ ημερών αναφορές στην Αυστρία ότι αυτό συνδέεται με το θάνατο από θρόμβωση συγκεκριμένου ατόμου που είχε προηγουμένως εμβολιαστεί με το συγκεκριμένο εμβόλιο, ενώ σειρά χωρών, όπως Εσθονία, Λιθουανία, Λετονία, Λουξεμβούργο, όπως επίσης Δανία και Νορβηγία, ανέστειλαν τους εμβολιασμούς με δόσεις που προέρχονταν από την ίδια παρτίδα.
Σύμφωνα με τον ΕΜΑ, που διενεργεί σχετική έρευνα, οι ευρωπαϊκές χώρες μπορούν να συνεχίσουν τους εμβολιασμούς με το σκεύασμα της AstraZeneca.
«Τα μέχρι σήμερα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι ο αριθμός των θρομβοεμβολικών επεισοδίων μεταξύ των εμβολιασμένων ατόμων δεν είναι υψηλότερος από αυτόν που έχει παρατηρηθεί στον γενικό πληθυσμό», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της ευρωπαϊκής ρυθμιστικής αρχής.