Αύριο στις 10.30 θα συνεχιστεί η διαδικασία για τις αναστολές στη δίκη της Χρυσής Αυγής, όπου θα αγορεύσουν οι συνήγοροι των υπολοίπων κατηγορουμένων, μεταξύ των οποίων και των περισσοτέρων πρώην βουλευτών.
Σήμερα, οι συνήγοροι των κατηγορουμένων που καταδικάστηκαν σε πρόσκαιρες καθείρξεις, πλην του δράστη της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, Γιώργου Ρουπακιά, ζήτησαν από το δικαστήριο να χορηγήσει ανασταλτικό αποτέλεσμα στις εφέσεις τους ώστε να μην οδηγηθούν στη φυλακή.
Τελευταία σήμερα μίλησε η υπεράσπιση του καταδικασμένου ως μέλος της διευθυντικής ομάδας της Χρυσής Αυγής σε κάθειρξη 13 ετών, Ηλία Παναγιώταρου. Στο δικαστήριο προσήλθε και ο πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής Παναγιώτης Ηλιόπουλος.
Στο δικαστήριο έφτασε περί τις 13:30 και ο Αρτέμης Ματθαιόπουλος, ο οποίος έχει καταδικασθεί σε κάθειρξη 10 ετών για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Επίσης, στο δικαστήριο μετέβη και ο Κωνσταντίνος Μπαραμπαρούσης, επίσης καταδικασμένος σε κάθειρξη 6 ετών. Μάλιστα, στο δικαστήριο πήγε και ο πατέρας του Κωνσταντίνου Μπαρμπαρούση, προκειμένου να καταθέσει ως μάρτυρας υπέρ του και να ζητήσει την αναστολή εκτέλεσης της ποινής, που το δικαστήριο επέβαλε στον γιο του.
Το λευκό ποινικό μητρώο του Διονύση Λιακόπουλου, ενός εκ των δύο δραστών της δολοφονίας του Σαχζάτ Λουκμάν επικαλέστηκε η υπεράσπισή του, ενώ για τον δεύτερο δράστη της δολοφονίας, Χρήστο Στεργιόπουλο, η υπεράσπιση αναφέρθηκε στην υπέργηρη μητέρα του και έκανε λόγο για «υποδειγματική συμπεριφορά από την πλευρά του».
Ο συνήγορος του πυρηνάρχη Περάματος Αναστάσιου Πανταζή, ανάμεσα σε άλλους λόγους που επικαλέστηκε για το ανασταλτικό στην έκτιση της 10ετους κάθειρξης, είπε και πως «από όταν αφέθηκε ελεύθερος, έχει προσφέρει στην χειμαζόμενη ελληνική κοινωνία άλλα δύο παιδιά».
Θανάσης Καμπαγιάννης, Κώστας Παπαδάκης και Κώστας Σκαρμέας, ζήτησαν να μην δοθούν αναστολές.
Επισήμαναν ότι η Χρυσή Αυγή ναι μεν καταδικάστηκε στις 7/10/2020, πλην όμως «η δίκη δεν τελείωσε ακόμα» και «οι αποφάσεις που εκκρεμούν είναι σημαντικές, καθώς μπορούν να ολοκληρώσουν την καταδίκη, αλλά μπορούν και να την καταστήσουν κενό γράμμα».
Το διακύβευμα, σύμφωνα με τους τρεις συνηγόρους, είναι «η απόκρουση της προσπάθειας των κατηγορουμένων να πέσουν στα μαλακά, τα ελαφρυντικά, οι ποινές, η ανασταλτική δύναμη της έφεσης».
Από την πλευρά της, η πολιτική αγωγή θεώρησε πως οι ποινές που επέβαλε το δικαστήριο στην ηγετική ομάδα "τείνουν προς το ανώτατο όριο". Όμως, οι συνήγοροι των θυμάτων θεώρησαν πως οι ποινές για τις συνέργειες σε ανθρωποκτονία Φύσσα και για την απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος Αιγύπτιου αλιεργάτη Αμπουζίντ Εμπάρακ είναι σαφέστατα μικρότερες από την δυνατότητα που είχαν οι δικαστές.
Οι ποινές που επιβλήθηκαν
Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου για τις συνολικές ποινές, πλην του Γιώργου Ρουπακιά εκείνοι που καταδικάστηκαν σε μεγαλύτερες ποινές είναι οι επτά της διευθυντικής ομάδας, με τους έξι στα 13 χρόνια και έναν στα 10 χρόνια αλλά και οι δύο πυρηνάρχες Νίκαιας Γιώργος Πατέλης και Περάματος Αναστάσιος Πανταζής.
Μαζί τους και ο, κατά την δικογραφία, άμεσος συνεργός στην δολοφονία Φύσσα και υψηλόβαθμο στέλεχος, κάτω από τον πυρηνάρχη στη Νίκαια, Ιωάννης Καζαντζόγλου. Οι δύο πυρηνάρχες έχουν παραπεμφθεί μαζί με τους βουλευτές ως μέλη της διοίκησης της εγκληματικής οργάνωσης πλην όμως αποδεχόμενο το δικαστήριο την πρόταση της Εισαγγελέως καταδικάστηκαν ως μέλη.
Οι πιο υψηλές ποινές που επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων αφορούν τον Νίκο Μιχαλολιάκο και πέντε μέλη του πολιτικού Συμβουλίου της Χρυσής Αυγής , δηλαδή τους Γιάννη Λαγό, Ηλία Κασιδιάρη, Γιώργο Γερμενή, Χρήστο Παππά και Ηλία Παναγιώταρο με 13ετή κάθειρξη. Η επόμενη ομάδα είναι ο έβδομος του πολιτικού συμβουλίου Αρτέμης Ματθαιόπουλος, οι δύο πυρηνάρχες και ένα στέλεχος της Τοπικής Νίκαιας, με 10ετή κάθειρξη.
Ακολουθούν εννέα κατηγορούμενοι, όλοι συνεργοί στην δολοφονία Φύσσα, που η συνολική τους ποινή είναι 9 χρόνια κάθειρξης. Οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι μεταξύ των οποίων και οι πρώην βουλευτές που κρίθηκαν μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, αλλά και οι καταδικασθέντες για απόπειρα ανθρωποκτονίας, καταδικάστηκαν είτε σε καθείρξεις 6 ή 7 ετών είτε σε φυλακίσεις 2 έως και 5 ετών.
Πόσο χρόνο θα εκτίσουν στη φυλακή
Να σημειωθεί πως αν το δικαστήριο αποφασίσει τον εγκλεισμό κατηγορουμένων η παραμονή τους στην φυλακή, ανάλογα με την ποινή καθενός, θα κυμαίνεται κατά μέσο όρο από τα 3 έως τα 4,8 έτη με βάση τις ευνοϊκές διατάξεις για αποφυλάκιση με την συμπλήρωση έκτισης των 3/5 της ποινής και αφού αφαιρεθούν οι χρόνοι προσωρινής κράτησης όσων προφυλακίστηκαν.
Στον μέσο όρο αυτό δεν υπολογίζονται οι περιπτώσεις όπου θα προσφέρεται εργασία εντός της φυλακής, τα λεγόμενα "μεροκάματα" όπου η κάθε μέρα μετρά διπλή. Με τη συμπλήρωση πάντως, κατά μέσο όρο, 3,3 ετών έκτισης κάθε κρατούμενος για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής θα μπορεί να ζητήσει απόλυση υπό όρους από τα αρμόδια δικαστικά συμβούλια.