Ανάσα 4% στο ΑΕΠ του 2020 από τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης

Ανάσα 4% στο ΑΕΠ του 2020 από τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης

Η επίδοση της ελληνικής οικονομίας το 2020  αποτέλεσε «έκπληξη» μάλλον και για την Κομισιόν η οποία πριν από ένα μήνα προέβλεπε ύφεση 10%.  Η ίδια ωστόσο τον Νοέμβριο προέβλεπε μείωση του ΑΕΠ κατά 8,2%. Τα μέτρα στήριξης ήταν εκείνα που λειτούργησαν ως ανάχωμα σε μία μεγαλύτερη υποχώρηση της οικονομικής δραστηριότητας,  καθώς σύμφωνα με μελέτη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) τα πακέτα κρατικής βοήθειας ενίσχυσαν το ΑΕΠ κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τον περασμένο Νοέμβριο  (18.11.2020) αξιολογώντας τα στοιχεία από τους Προϋπολογισμούς  του 2021 όλων των κρατών μελών είχε προβλέψει – με ακρίβεια δεκαδικού όπως απεδείχθη εκ των υστέρων  – ότι το ΑΕΠ της χώρας θα μειωθεί φέτος κατά 8,2%. Στις φθινοπωρινές προβλέψεις η Επιτροπή προέβλεπε μείωση του ΑΕΠ κατά 9%, ενώ ο Προϋπολογισμός που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας ανέβαζε την ύφεση στο 10,5%.  Στην πράξη απεδείχθη ότι οι προβλέψεις του Προϋπολογισμού ήταν πολύ πιο απαισιόδοξες. Για παράδειγμα, η ΕΛΣΤΑΤ διαπιστώνει μείωση της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 2,2%, έναντι 7,6% που προέβλεπε ο Προϋπολογισμός.

  Ακόμη το βασικό σενάριο του Προϋπολογισμού στηρίχτηκε σε μείωση των εξαγωγών κατά 30%  και των εισαγωγών κατά 17,4%, ενώ η Στατιστική Αρχή κατέγραψε μείωση κατά 13,4% και 9,5% αντιστοίχως.

Στις επενδύσεις ο Προϋπολογισμός προέβλεπε μείωση κατά 14,3% ενώ τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ έδειξαν τελικώς αύξηση κατά 1,6%.

            Το σημαντικότερο όμως, πέραν από  τη σύμπτωση των προβλέψεων της Κομισιόν με τα απολογιστικά στοιχεία που ανακοίνωσε την Παρασκευή η ΕΛΣΤΑΤ, είναι ότι η ελληνική οικονομία παρόλο που είναι από τις πιο ευάλωτες της ευρωζώνης κατόρθωσε να συγκρατήσει την ύφεση της  σε αξιοπρεπή επίπεδα τα οποία βρίσκονται πολύ κοντά στον μέσο όρο της Ε.Ε.

    Το μυστικό βρίσκεται στο πακέτο των μέτρων ύψους 27 δισ. ευρώ που εφάρμοσε η Κυβέρνηση, το οποίο όπως προκύπτει από τα συγκριτικά στοιχεία, ήταν από τα πιο «γενναιόδωρα» της Ε.Ε   

Το δημοσιονομικό κόστος των μέτρων αυτών παρά τις αδυναμίες που εμφανίζει η ελληνική οικονομία,  σύμφωνα με  τα στοιχεία που επεξεργάστηκε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) άγγιξε το 4,5% του ΑΕΠ.  Αν στο πακέτο των δημοσιονομικών μέτρων προστεθούν και οι κρατικές εγγυήσεις τότε το ύψος του φθάνει το 9,4% του ΑΕΠ το 2020 και στο 6,5% το 2021.
Μάλιστα σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ΕΚΤ κατά μέσο όρο τα δημοσιονομικά μέτρα που έλαβαν οι χώρες είχαν ως αποτέλεσμα να βελτιωθεί το ΑΕΠ κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες.

          Τα μέτρα όπως επεσήμανε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης άρχισαν να αποδίδουν στο τρίτο τρίμηνο του έτους. Άλλωστε τα πρώτα μέτρα εξαγγέλθηκαν στις αρχές Απριλίου 2020.  Οι παρεμβάσεις αυτές των 27 δισ. ευρώ αφορούσαν :

-Tους 5 πρώτους κύκλους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, με τους οποίους έχουν εκταμιευθεί 6,8 δισ. ευρώ σε 544.591 επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.

Τις  Αποζημιώσεις Ειδικού Σκοπού με τις οποίες έχουν εκταμιευτεί περίπου 500 εκατ. ευρώ σε περισσότερους από 500.000 ελεύθερους επαγγελματίες και μικρές επιχειρήσεις που απασχολούν έως 20 άτομα.

-Τις  Αποζημιώσεις Ειδικού Σκοπού σε εργαζομένους των οποίων η σύμβαση εργασίας τέθηκε σε προσωρινή αναστολή.  Έχουν εκταμιευτεί περίπου 3 δισ. ευρώ σε 1.727.577 δικαιούχους,  ενώ επιπλέον 1,5 δισ. ευρώ είναι το κόστος πλήρους κάλυψης των ασφαλιστικών εισφορών τους.

-Την  κάλυψη από τον κρατικό προϋπολογισμό των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών των υπαλλήλων των εποχικών επιχειρήσεων και των ξενοδοχείων δωδεκάμηνης λειτουργίας, με κόστος 270 εκατ. ευρώ.

-Τις αναστολές φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.  Το συνολικό ύψος των οφειλών των οποίων έχει ανασταλεί η πληρωμή έως σήμερα υπολογίζεται σε 1,5 δισ. ευρώ, ενώ σε επιπλέον 250 εκατ. ευρώ υπολογίζονται οι εκπτώσεις ΦΠΑ και φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών όσων πλήρωσαν εμπρόθεσμα.

-Την  παράταση επιδομάτων ανεργίας.  Στους ανέργους των οποίων το επίδομα ανεργίας έληξε κατά το τελευταίο έτος, δόθηκε παράταση καταβολής δύο μηνών, ενώ δόθηκε επιπλέον επίδομα 400 ευρώ σε όσους κατέστησαν μακροχρόνια άνεργοι, με το συνολικό κόστος να εκτιμάται σε περίπου 1 δισ. ευρώ.

-Τα εργαλεία ρευστότητας του Εγγυοδοτικού Προγράμματος (1 και 2) και του ΤΕΠΙΧ 2 έχουν εκταμιευθεί δάνεια ύψους 7,3 δισ. ευρώ σε 31.235 επιχειρήσεις.

-Τη μη καταβολή δημοτικών τελών για επιχειρήσεις των οποίων η λειτουργία ανεστάλη με κρατική εντολή λόγω της πανδημίας, με κόστος 200 εκατ. ευρώ.

-Τα ειδικά κλαδικά μέτρα για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα, του πολιτισμού, του αθλητισμού και των μεταφορών, με κόστος 300 εκατ. ευρώ.

-Τη μείωση προκαταβολής φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, με κόστος 1,6 δισ. ευρώ.

-Τη  μείωση ΦΠΑ στις μεταφορές, στα μη αλκοολούχα ποτά, τον καφέ, στα εισιτήρια κινηματογράφων, θεατρικών παραστάσεων και συναυλιών, στο τουριστικό πακέτο και σε προϊόντα και παρασκευάσματα ατομικής υγιεινής, με κόστος περίπου τα 200 εκατ. ευρώ.

-Την κάλυψη των τόκων δανείων των επιχειρήσεων που πλήττονται από την πανδημία, με κόστος 240 εκατ. ευρώ.΄

-Τη μείωση ενοικίων, με καταβολή μέρους της έκπτωσης στους ιδιοκτήτες.  Έως σήμερα, έχουν καταβληθεί χρηματικά ποσά στους λογαριασμούς τους για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο αντίστοιχα, συνολικού ύψους 84 εκατ. ευρώ.

-Την  επιδότηση, μέσω του προγράμματος «ΓΕΦΥΡΑ», με  72 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα.

Την ενίσχυση της Υγείας και κάλυψη αναγκών των φορέων της Κεντρικής Διοίκησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας μέσω της διάθεσης ποσού άνω του 1 δισ. ευρώ.