Σε μια εποχή όπου όλα αναθεωρούνται και επανεξετάζονται ποια είναι η σχέση μας με την Ελληνική Επανάσταση; Πώς την αντιλαμβανόμαστε και πώς αφομοιώνουμε τις ιστορίες, τους θρύλους και τα γεγονότα της; Πώς συνδεόμαστε, νοηματικά και συναισθηματικά, με το 1821 και τον ελληνικό αγώνα για ανεξαρτησία;
Όπως αναφέρει το δελτίο τύπου, το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), με αφετηρία την εθνική εορτή της 25ης Μαρτίου, διοργανώνει μία σειρά από ειδικά σχεδιασμένες εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους, αγγίζοντας πτυχές της Ελληνικής Επανάστασης και διερευνώντας όχι μόνο την κληρονομιά της, αλλά, το κυριότερο, τη σχέση μας με αυτήν, διακόσια περίπου χρόνια μετά.
Ανήμερα της Εθνικής Εορτής, μια ξεχωριστή διάλεξη από τον Αναπληρωτή Καθηγητή Ιστορίας της Τέχνης Μάνο Στεφανίδη, θα εξερευνήσει την επιρροή της Επανάστασης του 1821 στην Τέχνη, τόσο στα έργα φιλελλήνων καλλιτεχνών όσο και στους Έλληνες δημιουργούς (Το 1821 στην τέχνη: Ήρωες για μιαν ώρα; // 25.3, 18.00-20.00). Επίσης, οι μικροί μας φίλοι θα γνωρίσουν την Επανάσταση του 1821 μέσα από ένα εργαστήρι ποίησης, αφήγησης και τέχνης, όπου θα γνωρίσουν με βιωματικό τρόπο τα ιστορικά γεγονότα (Η Ελληνική Ιστορία σαν παραμύθι // 25.3, 12.30-14.30).
Την ίδια μέρα, τα σχολικά και νεανικά συγκροτήματα Jungle Whisper, Bailemos και Emperor Tamarin του SchoolwaveFestival, διασκευάζουν, δημοτικά και κλέφτικα τραγούδια που έχουν τις ρίζες τους στη λαϊκή παράδοση, αλλά και στον απελευθερωτικό αγώνα των Ελλήνων, συνδέοντας μουσικά αλλά και νοηματικά το 1821 με το σήμερα. Οι διασκευές, που θα ακουστούν για πρώτη φορά και έχουν υλοποιηθεί ειδικά για την ημέρα, καλούν τους νέους μουσικούς να αναζητήσουν μόνοι τους τους συλλογικούς δεσμούς μας με το ιστορικό και μουσικό παρελθόν μας. (Το Schoolwaveσυναντάει την παράδοση // 25.3, 20.30).
Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με την αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).