Οι τούρκοι βουλευτές εξέλεξαν σήμερα επτά μέλη του αναδιαμορφωμένου δικαστικού συμβουλίου, θέτοντας σε εφαρμογή τη δεύτερη από τις πρόσφατα εγκριθείσες συνταγματικές αλλαγές που ενισχύουν σε μεγάλο βαθμό τις εξουσίες του προέδρου Τayyip Erdogan.
Οι περισσότεροι διορισμοί στο δικαστικό συμβούλιο αποφασίζονταν προηγουμένως από μέλη του δικαστικού σώματος, ωστόσο η συνταγματική αναθεώρηση που εγκρίθηκε με μικρή πλειοψηφία σε δημοψήφισμα που διεξήχθη τον περασμένο μήνα αποδίδει πλέον αυτή την εξουσία στους βουλευτές – μια αλλαγή η οποία, σύμφωνα με τους επικριτές της, θα πολιτικοποιήσει το δικαστικό σώμα. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η αλλαγή αυτή θα ενισχύσει «τη δημοκρατική νομιμότητα».
Τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της τουρκικής αντιπολίτευσης δήλωσαν πως απείχαν από τη χθεσινοβραδινή ψηφοφορία που διεξήχθη στο κοινοβούλιο, καθώς υποστηρίζουν πως το δημοψήφισμα είναι παράνομο και τα αποτελέσματά του πρέπει να ακυρωθούν.
Ο Ερντογάν λέει πως η συγκέντρωση των εξουσιών στον πρόεδρο είναι απαραίτητη προκειμένου να αποφευχθεί η αστάθεια. Οι αντίπαλοί του τον κατηγορούν ότι υπονομεύει την ανεξαρτησία των δικαστών και οδηγεί σε ενός ανδρός αρχή τη χώρα, μέλος του ΝΑΤΟ η σταθερότητα της οποίας είναι ζωτικής σημασίας για τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Με βάση τις αλλαγές που εγκρίθηκαν στο δημοψήφισμα, το Συμβούλιο Δικαστών και Εισαγγελέων (HSK), που επιβλέπει το δικαστικό σώμα, αποτελείται πλέον από 13 μέλη έναντι 22 προηγουμένως.
Τα επτά μέλη του συμβουλίου, που επιλέγησαν από δύο σημαντικά δικαστήρια και από το νομικό επάγγελμα, εγκρίθηκαν με περισσότερες από τις 330 απαιτούμενες ψήφους στην Εθνοσυνέλευση, που αριθμεί 550 μέλη.
Το κυβερνών κόμμα AK διαθέτει 317 έδρες στο κοινοβούλιο και το εθνικιστικό MHP, η ηγεσία του οποίου συντάχθηκε με το AKP στην προώθηση της συνταγματικής αναθεώρησης, έχει 36 έδρες. Οι 21 υποψήφιοι για τις επτά θέσεις προτάθηκαν όλοι από βουλευτές του ΑΚ και του MHP που μετείχαν σε κοινοβουλευτική επιτροπή.
Τα υπόλοιπα έξι μέλη είναι ο υπουργός και ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, ενώ τέσσερα μέλη επιλέγονται από τον ίδιο τον πρόεδρο. Με το προηγούμενο σχήμα, 16 μέλη του συμβουλίου εκλέγονταν από τα μέλη του ίδιου του δικαστικού σώματος.
Η πρώτη από τις συνταγματικές αλλαγές, που επιτρέπει στον πρόεδρο να είναι μέλος ενός κόμματος, τέθηκε σε εφαρμογή νωρίτερα αυτό τον μήνα, όταν ο Ερντογάν έγινε και πάλι μέλος του κυβερνώντος κόμματος AK. Αναμένεται να ανακτήσει την ηγεσία του κόμματος σε έκτακτο συνέδριο που θα διεξαχθεί την Κυριακή.
Οι υπόλοιπες νομικές αλλαγές θα εφαρμοστούν μετά τις βουλευτικές εκλογές, που έχουν οριστεί για τον Νοέμβριο του 2019. Αυτές οι αλλαγές θα δίνουν την εξουσία στον πρόεδρο να συντάσσει τον προϋπολογισμό, να κηρύσσει κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να εκδίδει διατάγματα χωρίς κοινοβουλευτική έγκριση.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ