Κάλεσμα προς την Τουρκία να αναβάλλει τις πρόωρες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές που είναι προγραμματισμένες για τις 24 Ιουνίου, απηύθυνε η Επιτροπή Παρακολούθησης της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, λόγω της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στην οποία βρίσκεται η χώρα από τον Ιούλιο του 2016.
Σύμφωνα με τη Hurriyet, η επιτροπή, από το Στρασβούργο τόνισε πως «την ίδια μέρα που ανακοινώθηκε η διενέργεια των εκλογών, η τουρκική βουλή ενέκρινε την έβδομη επέκταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που κηρύχθηκε για πρώτη φορά μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016. Απηχώντας τις ανησυχίες της επιτροπής της Βενετίας, η επιτροπή επαναδιατυπώνει την άποψή της ότι είναι αδύνατο να διεξαχθούν δημοκρατικές εκλογές υπό το καθεστώς αυτό καθώς και των συνεχιζόμενων επιχειρήσεων ασφαλείας στη νοτιοανατολική Τουρκία».
Σημειώνεται ότι ένας από τους κύριους παράγοντες που μειώνουν τη νομιμότητα των εκλογών είναι το ότι ο χώρος για τον δημοκρατικό διάλογο έχει «περιοριστεί» εξαιτίας της κατάστασης έκτακτης ανάγκης.
«Η κατάσταση αυτή έχει οδηγήσει σε δυσανάλογα μέτρα και απαράδεκτους περιορισμούς βασικών ελευθεριών, ιδιαίτερα της έκφρασης του λόγου, των ΜΜΕ και του δικαιώματος της συνάθροισης», τόνισε η επιτροπή και «πρόσθεσε ότι «έχει επηρεάσει αρνητικά τις φωνές που ασκούν κριτική». Την ίδια στιγμή, η επιτροπή διαπιστώνει πως δεν έχει γίνει καμιά ουσιαστική πρόοδος σε αυτούς τους τομείς από πέρυσι.
Επισημαίνεται ότι ένας σημαντικός αριθμός βουλευτών της αντιπολίτευσης, δημοσιογράφοι και υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων παραμένουν σε κράτηση ενώ άλλοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες που σχετίζονται με τρομοκρατία. Παράλληλα, πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις έχουν κλείσει όπως επίσης και μέσα μαζικής ενημέρωσης.
Η Επιτροπή Παρακολούθησης της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης εξέφρασε την ανησυχία της και για το κατά πόσο το αναθεωρημένο εκλογικό σύστημα της Τουρκίας θα εξασφαλίσει «δίκαιες και ελεύθερες εκλογές».
«Εγείρονται σοβαρά ερωτήματα για διατάξεις του νέου εκλογικού συστήματος και για το αν θα διασφαλίσει διαφάνεια και ασφάλεια ή παρέμβαση της εκτελεστικής εξουσίας στη διοίκηση των εκλογών», τόνισε η επιτροπή που ανέφερε ακόμα πως «η παρουσία αστυνομικών δυνάμεων στους χώρους διεξαγωγής των εκλογών θα μπορούσε να ασκήσει αρνητική επιρροή στους ψηφοφόρους».
Στο μεταξύ, όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπιναλί Γιλντιρίμ, συνέστησε στο Συμβούλιο της Ευρώπης «να κοιτά τη δουλειά του» εννοώντας ότι δεν πρέπει να ασχολείται με ζητήματα που δεν το αφορούν.
Φωτογραφία: AP