Αναβλήθηκε επ' αόριστον η δίκη για την υπόθεση της Siemens

Αναβλήθηκε επ' αόριστον η δίκη για την υπόθεση της Siemens

Σε επ'' αόριστον αναβολή οδηγήθηκε η δίκη για την υπόθεση της σύμβασης μεταξύ ΟΤΕ και Siemens λόγω ακυρότητας των κλήσεων που παραδόθηκαν αμετάφραστες προς τους αλλοδαπούς κατηγορούμενους της μεγάλης υπόθεσης, η οποία εκκρεμεί μία δεκαετία χωρίς ετυμηγορία.

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, ενώπιον του οποίου εισήχθη και πάλι μετά την αποχή των δικηγόρων πριν λίγες ημέρες η υπόθεση, έκανε δεκτές τις ενστάσεις των αλλοδαπών κατηγορουμένων που με την έναρξη της διαδικασίας τόνισαν πως συνιστά ακυρότητα η μη παράδοση στη μητρική τους γλώσσα τόσο των κλήσεων τους στο δικαστήριο, όσο και του παραπεμπτικού βουλεύματος.

Οι ενστάσεις που τελικά αποδέχθηκε το δικαστήριο υποβλήθηκαν από τους συνηγόρους των 13 Γερμανών κατηγορουμένων και του Γαλλοελβετού κατηγορούμενου, Ζαν Κλοντ Όσβλαντ.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του δικαστηρίου, ανακοινώνοντας την απόφαση επί των ενστάσεων από τη νομολογία, την ελληνική νομοθεσία, την ΕΣΔΑ και τα διεθνή σύμφωνα, επιβάλλεται με ποινή ακυρότητας να μεταφράζεται το παραπεμπτικό βούλευμα στη γλώσσα που ομιλεί ο κατηγορούμενος, ενώ τόνισε πως στην προκειμένη περίπτωση η ακυρότητα είναι δεδομένη καθώς η κατηγορία σε πολλούς εκ των κατηγορουμένων έχει διαφοροποιηθεί με το βούλευμα. Έτσι κηρύχθηκε άκυρη η επίδοση των κλήσεων και του βουλεύματος και ακυρώνεται οποιαδήποτε συζήτηση ως προς τους αλλοδαπούς κατηγορούμενους. Μη νόμιμη επίσης κρίθηκε και η κλήτευση του τραπεζικού στελέχους Φάνη Λυγινού, συνεργάτη και υφιστάμενου του Γαλλοελβετού τραπεζικού Όσβαλντ, καθώς το βούλευμα επιδόθηκε σε συνηγόρους που είχαν εγκαίρως δηλώσει πως δεν εκπροσωπούν πλέον τον κ. Λυγινό.

Η διαδικασία θα πρέπει να επαναληφθεί από την αρχή με επίσημες μεταφράσεις στην γερμανική και την γαλλική των εγγράφων της δικογραφίας γεγονός που καθιστά μη προβλέψιμη οποιαδήποτε νέα δικάσιμο για την υπόθεση και ενώ ,όπως είχε αναφέρει και ο Εισαγγελέας Έδρας στην προηγούμενη συνεδρίαση, ο κίνδυνος παραγραφής ορισμένων αδικημάτων είναι ορατός.

Για την επίμαχη σύμβαση καλούνται να λογοδοτήσουν 64 κατηγορούμενοι αντιμέτωποι με βαριές κατηγορίες που σε ορισμένες περιπτώσεις επισύρουν ποινές ισόβιας κάθειρξης.

Η δικογραφία αφορά την σύμβαση που υπεγράφη το 1997 ανάμεσα στον ΟΤΕ και την γερμανική Siemens, καθώς και τις επεκτάσεις της αρχικής συμφωνίας, για την αναβάθμιση της τεχνολογικής υποδομής του δικτύου του με την προμήθεια ψηφιακών παροχών, για την σύναψη της οποίας φαίνεται να διακινήθηκαν τεράστια παράνομα χρηματικά ποσά επί μακρό χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ογκώδους δικογραφίας τα ποσά που αποτέλεσαν "ωφέλιμες πληρωμές" -όπως στελέχη της πολυεθνικής εταιρίας αποκαλούσαν τις "μίζες"- εκτιμάται ότι αγγίζουν τα 70 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που πλέον υπολογίζεται ως ζημιά που υπέστη το Ελληνικό Δημόσιο καθώς τα παράνομα χρήματα μετακυλήθηκαν στο κόστος για την υλοποίηση του έργου. Σύμφωνα πάντως με το κατηγορητήριο τα παραπεμπόμενα πρώην στελέχη του ΟΤΕ καλούνται να λογοδοτήσουν καθώς δεν προστάτεψαν τα συμφέροντα του οργανισμού και επιπλέον ότι δεν κινήθηκαν με βάση τις πραγματικές ανάγκες της κρατικής -τότε- επιχείρησης.

Μεταξύ των προσώπων που είναι κατηγορούμενοι στην υπόθεση της "8002" είναι ο άλλοτε σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, Θόδωρος Τσουκάτος για την υπόθεση του ενός εκατομμυρίου μάρκων. Υπόλογος επίσης είναι ο επί σειρά ετών Διευθύνων Σύμβουλος και ακολούθως επικεφαλής του Εποπτικού Συμβουλίου του γερμανικού κολοσσού Χάινριχ Φον Πίρερ, αλλά και τα πρώην στελέχη της ΖΗΜΕΝΣ Ηλίας Γεωργίου, Πρόδρομος Μαυρίδης, Φόλκερ Γιούγκ, Ράινχαρτ Σίκατσεκ, Μίχαελ Κουτσενρόιτερ, Εμμανουήλ Σταυριανού κ.α, όπως και οι καταζητούμενοι Μιχάλης Χριστοφοράκος και Χρήστος Καραβέλας. Επίσης τα πρώην στελέχη του ΟΤΕ Γιώργος Σκαρπέλης, Αθανάσιος Γρεβενίτης, Νικόλαος Μανασής, Σωτήρης Τζούμας κ.α. Οι ιδιώτες, χρηματιστές επιχειρηματίες κλπ, Γεώργιος Καλδής, Αθανάσιος Ράμμος, Βασίλειος Τυρογαλάς κ.α.

Αρνείται κάθε ευθύνη το ΥΠΕΞ

Σε ανακοίνωσή του πάντως, το υπουργείο Εξωτερικών διαψεύδει κατηγορηματικά τις πληροφορίες ότι η μεταφραστική υπηρεσία του καθυστέρησε στην παράδοση του μεταφρασμένου βουλεύματος.

Όπως σημειώνει, το μεταφρασμένο κείμενο, 1.580 σελίδων, συντάχθηκε και παραδόθηκε «εγκαίρως» στην Εισαγγελία Εφετών.

Συγκεκριμένα, διευκρινίζει ότι οι πρώτες 700 μεταφρασμένες σελίδες παραδόθηκαν στις 2 Νοεμβρίου του 2015 και οι υπόλοιπες 880 σελίδες, στις 13 Μαΐου φέτος.

«Tο υπουργείο Εξωτερικών καλεί τις αρμόδιες δικαστικές Αρχές να εντοπίσουν και να αποδώσουν ευθύνες σε αυτούς που κακόβουλα και σκόπιμα διέδωσαν τις ψευδείς και ανυπόστατες αυτές πληροφορίες», καταλήγει η ανακοίνωση.

Έντονη ήταν η αντίδραση από το Μέγαρο Μαξίμου

Κυβερνητικές πηγές κάνουν λόγο για ενέργειες που προσβάλλουν βάναυσα το κοινό αίσθημα, αφού η υπόθεση αυτή επέφερε τεράστια ζημιά στο ελληνικό δημόσιο και γέμισε με χρήματα τα ταμεία του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και με «δώρα» προβεβλημένα ηγετικά τους στελέχη.

ΝΔ: Η κυβέρνηση ευθύνεται για το φιάσκο στη δίκη της SIEMENS

Ευθύνες στην κυβέρνηση για το ενδεχόμενο ακύρωσης της δίκης που αφορά τα μαύρα ταμεία της SIEMENS, αποδίδει η ΝΔ.

Πηγές της λεωφόρου Συγγρού έλεγαν ότι "εάν στο Μαξίμου, θέλουν πραγματικά να μάθουν ποιος ευθύνεται για το σημερινό φιάσκο της μη περαιτέρω διερεύνησης της υπόθεσης αυτής, δεν έχουν παρά να κοιτάξουν τον καθρέφτη". Πρόσθεταν ότι είναι οι ίδιοι που επί 18 ολόκληρους μήνες, δεν προσέφεραν την παραμικρή διοικητική στήριξη στις δικαστικές αρχές για να κάνουν αποτελεσματικά τη δουλειά τους.

Οι ίδιες πηγές τόνιζαν την ανάγκη για πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης που δηλητηριάζει, χρόνια τώρα την πολιτική ζωή της χώρας.

Σκάνδαλο επί σκανδάλου, αναφέρει το Ποτάμι

Σε ανακοίνωσή του το Ποτάμι αναφέρει "η παραγραφή ενός από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της μεταπολίτευσης, όπως είναι αυτό της Siemens, για "τεχνικούς" λόγους, πρέπει να αποφευχθεί με κάθε τρόπο. Εάν συμβεί θα πρόκειται για σκάνδαλο μεγαλύτερο κι από το οικονομικό. Γιατί τώρα όλοι ξέρουν.

Οφείλουν λοιπόν όλοι οι αρμόδιοι να κάνουν ό,τι πρέπει ώστε να αποδοθεί Δικαιοσύνη, αλλιώς οι ευθύνες τους θα είναι τεράστιες και θα τους ακολουθούν μέχρι τέλους".

Ολ. Γεροβασίλη: Η αντιμετώπιση της διαπλοκής είναι απαίτηση της κοινωνίας και η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει

«Στην δίκη για την υπόθεση Siemens, παρουσιάστηκε σήμερα εμπλοκή, με αιτιολογία την απουσία μετάφρασης του σχετικού βουλεύματος», επισήμανε σε ανακοίνωσή της η κυβερνητική εκπρόσωπος.

«Το υπουργείο Εξωτερικών έχει εκδώσει ήδη ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι έχει παραδώσει εγκαίρως τις σχετικές επίσημες μεταφράσεις στην αρμόδια Εισαγγελία.

Η αντιμετώπιση της διαπλοκής είναι απαίτηση της κοινωνίας και η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει προς την κατεύθυνση αυτή. Ως εκ τούτου, δεν πρόκειται να ανεχθεί οποιαδήποτε κωλυσιεργία στην δικαστική διερεύνηση της συγκεκριμένης υπόθεσης.    

Στο πλαίσιο αυτό, θα μεριμνήσει άμεσα και με κάθε διαθέσιμο θεσμικό τρόπο, ώστε να βρεθούν οι υπαίτιοι της σημερινής εμπλοκής και να αποδοθούν οι ενδεχόμενες ποινικές ή πειθαρχικές ευθύνες».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ