Ολοκληρώνεται σήμερα στη Νορβηγία η διαδικασία των βουλευτικών εκλογών, με τα αποτελέσματα να θεωρούνται εξαιρετικά αμφίρροπα. Η ψηφοφορία τελειώνει στις 10 ώρα Ελλάδας και αμέσως αναμένονται τα πρώτα exit polls.
Το όριο για την είσοδο στη βουλή είναι το 4%, ενώ φαβορί για να ηγηθούν της επόμενης κυβέρνησης συνασπισμού -δεν υπάρχει περίπτωση αυτοδυναμίας- είναι είτε η απερχόμενη πρωθυπουργός και ηγέτης των Συντηρητικών, Erna Solberg, είτε ο επικεφαλής των Εργατικών, Jonas Gahr Stoere.
Σημειώνεται ότι ενώ οι Εργατικοί, οι οποίοι έχουν ως βασική τους θέση την αύξηση της φορολογίας προκειμένου να βελτιωθούν οι δημόσιες υπηρεσίες και οι κοινωνικές παροχές, έδειχναν να προηγούνται σταθερά τους τελευταίους μήνες, εσχάτως η εικόνα έχει αλλάξει και η αναμέτρηση έχει μετατραπεί σε ντέρμπι, με μικρό μάλιστα προβάδισμα για την Solberg.
Συγκεκριμένα, οι πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις δίνουν στον απερχόμενο κυβερνητικό συνασπισμό 85 στις συνολικά 169 έδρες της βουλής, έναντι 84 για τους Εργατικούς και τους συμμάχους τους, κάτι που σημαίνει ότι όλα πρακτικά τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.
Σε αυτό εκτιμάται ότι συνέβαλαν τα στοιχεία που δείχνουν ανάκαμψη της οικονομίας, η οποία αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 2% φέτος. Ειδικά η ανεργία -η οποία πριν από έναν χρόνο είχε φθάσει στο 5%, το υψηλότερο ποσοστό της τελευταίας εικοσαετίας- υποχώρησε στο 4,3% και αναμένεται να υποχωρήσει περαιτέρω, ενώ η καταναλωτική πίστη βρίσκεται σε υψηλό δεκαετίας.
«Είναι συναρπαστικό, είναι εξαιρετικά αμφίρροπο, έτσι είναι πολύ σημαντικό να ψηφίσουν οι πάντες. Κάθε ψήφος μετράει», δήλωσε χαρακτηριστικά η υπουργός Οικονομικών, Siv Jensen, ηγέτης του ακροδεξιού Κόμματος Προόδου, που συμμετείχε στην κυβέρνηση Solberg. «Χιλιάδες είναι ακόμη αναποφάσιστοι», πρόσθεσε.
Το αποτέλεσμα των εκλογών, εκτός των άλλων, ενδέχεται να έχει συνέπειες για τον πετρελαϊκό κλάδο, τον πιο σημαντικό «μοχλό» της νορβηγικής οικονομίας, η οποία παράγει προϊόντα και υπηρεσίες αξίας 370 δισ. δολαρίων ετησίως. Άλλωστε, είναι γνωστό ότι τα έσοδα από τις πωλήσεις πετρελαίου έχουν αξιοποιηθεί για τη δημιουργία ενός «κουμπαρά» για τις επόμενες γενιές, με κεφάλαια που πλησιάζουν ήδη το ένα τρισ. δολάρια.
Μάλιστα, η Solberg ήταν η πρώτη πρωθυπουργός η οποία δεν δίστασε να «βάλει χέρι» στο αποθεματικό, προκειμένου να ξεπεράσει η χώρα την οικονομική επιβράδυνση.
Σημειώνεται, πάντως, ότι ο βασικός υποψήφιος εταίρος των Εργατικών, οι Πράσινοι, επιδιώκουν να τερματιστεί εντελώς κάθε εξερεύνηση για νέα πετρελαϊκά κοιτάσματα και η εκμετάλλευσή τους, ειδικά στην Αρκτική, επικαλούμενοι τις ανησυχίες για την κλιματική αλλαγή και τη μόλυνση. Όμως, και άλλα μικρά κόμματα που ενδέχεται να συμμετάσχουν στις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης επίσης καλούν να μειωθούν οι νέες συμβάσεις για την εξερεύνηση και την εκμετάλλευση νέων πετρελαϊκών κοιτασμάτων.