Άμεση σύγκληση πενταμερούς ζητά ο Akinci - Η Τουρκία συνεχίζει να στηρίζει τη διαδικασία, λέει ο Mevlut Cavusoglu

Άμεση σύγκληση πενταμερούς ζητά ο Akinci - Η Τουρκία συνεχίζει να στηρίζει τη διαδικασία, λέει ο Mevlut Cavusoglu

Ολοκληρώθηκαν οι επαφές του Τούρκου ΥΠΕΞ Mevlut Cavusoglu στα κατεχόμενα. Όπως μεταδίδει η "Καθημερινή" της Κύπρου, ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας δήλωσε ότι η χώρα του θα συνεχίσει να υποστηρίζει την διαδικασία λύσης του Κυπριακό.

Από την πλευρά του, ο Akinci επαναλαμβάνει τις θέσεις που κατέθεσε στην πρόσφατη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε αμέσως μετά την επιστροφή του στο νησί: ασκεί κριτική στην ηγεσία του Νίκου Αναστασιάδη για τα όσα συνέβησαν στην Ελβετία, ενώ ταυτόχρονα αναφέρεται στην σημασία του καθορισμού της ημερομηνίας για την πενταμερή διάσκεψη.

Ο Mevlut Cavusoglu δηλώνει ότι η χώρα του είναι έτοιμη να πραγματοποιήσει όλα τα απαιτούμενα βήματα για να συνεχιστούν οι συνομιλίες και να επιτευχθεί άμεσα η λύση.

Ημερομηνία Πενταμερούς ζητά ο Akinci

Ο κ. Akinci καλεί τις δυο πλευρές να εστιάσουν την προσοχή τους στο περιεχόμενο του Κοινού Ανακοινωθέντος και υπογραμμίζει το εξής: «Αυτή την στιγμή έχουμε μπροστά μας μια ευκαιρία. Να μην χάσουμε αυτή την ευκαιρία. Να κινηθούμε παραμένοντας προσκολλημένοι σε αυτόν τον στόχο. Να καθορίσουμε την ημερομηνία της πενταμερούς διάσκεψης».

Ο κ. Akinci προσθέτει το εξής: «Ενδέχεται να πραγματοποιηθεί η συνάντηση Erdogan-Τσίπρα. Θα γίνουν επαφές με την Αγγλία. Πρέπει να προσεγγίσουμε και το δικό τους ενδιαφέρον στο κεφάλαιο της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων. Και εμείς θα συζητήσουμε τα υπόλοιπα θέματα και θα δημιουργήσουμε ένα πολιτικό πλαίσιο. Ενδέχεται να υπάρξουν κάποια θέματα πρακτικής υφής. Αυτά θα μείνουν για το 2017. Δίνοντας αρκετό καιρό στον λαό (για την μελέτη του σχεδίου) στα μέσα του επόμενου έτους θα μπορούσε να διεξαχθεί δημοψήφισμα.

Όλες οι πλευρές πρέπει να έχουν θετική προσέγγιση. Το 2017 θα βρεθούμε αντιμέτωποι με προβλήματα. Να μην χάσουμε αυτή την ευκαιρία».

Προσπάθεια επανεκκίνησης των διαπραγματεύσεων

Στη συνάντηση του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδη με τον ειδικό σύμβουλο του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό κ. Espen Barth Eide την ερχόμενη Δευτέρα, μεταφέρεται το ενδιαφέρον για την πιθανή επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων, έπειτα από το ναυάγιο του Μον Πελερέν.

Όπως μεταδίδει η "Καθημερινή", τη Δευτέρα ο κ. Eide θα έχει ξεχωριστή συνάντηση και με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Mustafa Ak?nc?, σε μια προσπάθεια επανεκκίνησης των συνομιλιών. Ο κ. Eide συνομίλησε χθες τηλεφωνικώς με τον υπουργό Εξωτερικών Ν. Κοτζιά, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επιστροφή του ειδικού απεσταλμένου στην Κύπρο και συμφώνησαν να συναντηθούν την επόμενη εβδομάδα.

Ο κ. Αναστασιάδης, από την πλευρά του, ενημέρωσε χθες την καγκελάριο της Γερμανίας Angela Merkel, την πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Theresa May και τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Sergey Lavrov, ενώ επικοινωνία αναμενόταν να πραγματοποιηθεί και με την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ε.Ε. Federica Mogherini.

Χθες, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας συγκάλεσε το Εθνικό Συμβούλιο, το οποίο ενημέρωσε για το Μον Πελερέν και επικεντρώθηκε στην προσπάθεια να διαψεύσει τις πληροφορίες που περιέγραφαν ρήγμα μεταξύ Λευκωσίας και Αθήνας, αλλά και παρέμβαση του υπουργού Εξωτερικών Ν. Κοτζιά στις διαπραγματεύσεις της Ελβετίας.

Ο κ. Αναστασιάδης τόνισε, χθες, ότι ίσως απαιτηθεί και μια δεύτερη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, προκειμένου, πέρα από την ενημέρωση των κομμάτων, να γίνει και εκτενής συζήτηση για την ευρύτερη δυνατή συναίνεση ενόψει των επόμενων βημάτων. Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Βικτ. Παπαδόπουλος περιέγραψε τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου ως διεξαχθείσα «σε κλίμα σύμπνοιας». Ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ κ. Αντρος Κυπριανού τάχθηκε χθες υπέρ «επανέναρξης του διαλόγου από το σημείο στο οποίο έχουν διακοπεί, χωρίς όρους και προϋποθέσεις». Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ κ. Ν. Παπαδόπουλος επέρριψε την ευθύνη για το ναυάγιο στον κ. Ak?nc? και την Τουρκία, ενώ χαιρέτισε τη στάση του κ. Αλ. Τσίπρα, αλλά και του κ. Κοτζιά, ιδιαίτερα στο θέμα των εγγυήσεων. Στην τουρκική πλευρά επέρριψαν τις ευθύνες, επίσης, ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ κ. Μαρ. Σιζόπουλος καθώς και ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών κ. Γ. Λιλλήκας. Χωρίς να κάνει καμία δήλωση αποχώρησε από τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ κ. Αβ. Νεοφύτου.