Αμερικανός πρέσβης: Η Μόσχα χειραγωγεί τα κράτη με όπλο την ενέργεια

Αμερικανός πρέσβης: Η Μόσχα χειραγωγεί τα κράτη με όπλο την ενέργεια

Του Γιώργου Φιντικάκη

Σκληρή κριτική στη Ρωσία και την Gazprom άσκησε σήμερα ο αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Geoffrey Pyatt σε ομιλία του σε ενεργειακό συνέδριο "Athens Energy Forum 2017".

Είπε μάλιστα ότι ο πρόεδρος D. Trump γνωρίζει πως η Ρωσία χρησιμοποιεί ως όπλο την ενέργεια για να χειραγωγεί τα κράτη, ενώ επανέλαβε την πάγια αμερικανική τοποθέτηση ότι η ΕΕ πρέπει να διαφοροποιήσει τις ενεργειακές της πηγές, προσθέτοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση κινείται προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο αμερικανός πρέσβης τάχθηκε ευθέως κατά των ρωσικών συμφερόντων αγωγών, τόσο αυτού που προωθούν οι ΔΕΠΑ και Edison (παραλλαγή του Turkish Stream με χρήση του παλαιού σχεδίου του ελληνο-ιταλικού ITGI), όσο και του North Stream 2, σημειώνοντας ότι αμφότεροι ενισχύουν το μονοπωλιακό ρόλο της Gazprom. Εφτασε μάλιστα να χαρακτηρίσει την Gazprom ως απειλή για την ενεργειακή ανεξαρτησία της ΕΕ, λέγοντας ότι είναι βασικό να μην είσαι όμηρος σε έναν πάροχο.

Στον αντίποδα εξέφρασε την ένθερμη στήριξη των ΗΠΑ στα ενεργειακά έργα των αγωγών ΤΑP, IGB και του σχεδίου για δημιουργία σταθμού υγροποιημένου αερίου (LNG) στην Αλεξανδρούπολη.

Η στάση του πρέσβη και οι δηλώσεις του ότι "η Μόσχα χειραγωγεί τα κράτη με την ενέργεια, και ο πρόεδρος Τράμπ το γνωρίζει", προκάλεσαν ερωτηματικά, καθώς οι πρώτες κινήσεις της νέας αμερικανικής κυβέρνησης έχουν αφήσει να εννοηθούν ότι θα επιδιώξει εξομάλυνση των σχέσεων ΗΠΑ-Μόσχας, πιθανώς και στον ενεργειακό τομέα.

Σε κάθε περίπτωση, ο πρέσβης απαρίθμησε σειρά πρωτοβουλιών των ΗΠΑ προς τη διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών της Ευρώπης, φέρνοντας σαν παραδείγματα την στήριξη της Ουκρανίας για την διέλευση του καυσίμου, της Λιθουανίας για την κατασκευή τερματικού σταθμού υγροποιημένου αερίου, καθώς και των έργων που δρομολογούνται στα Βαλκάνια.

Δεν έκρυψε ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν την μετατροπή της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο της περιοχής, τονίζοντας ότι οφείλουμε να προστατεύσουμε έργα όπως ο TAP, ο διασυνδετήριος ελληνο-βουλγαρικός αγωγός IGB και το σχεδιαζόμενο τέρμιναλ της Αλεξανδρούπολης από τους αγωγούς North Stream 2 και τον ITGI.

Εξέφρασε επίσης την στήριξη του στην κυβέρνηση για τις ιδιωτικοποιήσεις, φέρνοντας ως παράδειγμα τον ΟΛΠ και τα περιφερειακά αεροδρόμια, την προέτρεψε να τις συνεχίσει, όπως και να επισπεύσει τον νέο διαγωνισμό για τον ΔΕΣΦΑ.

Ο πρέσβης εξήρε και την στάση ελληνικών ενεργειακών εταιρειών που έχουν βγει εκτός συνόρων, φέρνοντας ως παράδειγμα την Energean Oil & Gas, που όχι μόνο εκμεταλλεύεται τον Πρίνο και έχει αναλάβει το δικαίωμα έρευνας στη Δ.Ελλάδα, αλλά έκλεισε πρόσφατα μεγάλες συμφωνίες για εκμετάλλευση κοιτασμάτων στο Ισραήλ.

Εκτός όμως από παρουσία στο εξωτερικό, κινητικότητα φαίνεται ότι αρχίζει και παρουσιάζει και ο ελληνικός τομέας έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η Ισπανική εταιρεία REPSOL, μία από τις παγκοσμίως μεγαλύτερες δυνάμεις στον τομέα των υδρογονανθράκων, ετοιμάζεται να έρθει στην ελληνική επικράτεια. Ο διεθνής όμιλος λέγεται ότι βρίσκεται σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις για συμφωνία με την Energean Oil & Gas προκειμένου να συμμετάσχει στην έρευνα και εκμετάλλευση των δύο χερσαίων περιοχών της Δυτικής Ελλάδας που έχουν κατακυρωθεί στην ελληνική εταιρεία, δηλαδή στις περιοχές των Ιωαννίνων και της Αιτωλοακαρνανίας.