Αμερικάνος δικαστής μπλοκάρει την απέλαση 1.400 Ιρακινών

Αμερικάνος δικαστής μπλοκάρει την απέλαση 1.400 Ιρακινών

Την απέλαση 1.400 ιρακινών υπηκόων από τις Ηνωμένες Πολιτείες μπλόκαρε ένας ομοσπονδιακός δικαστής στο Μίτσιγκαν, γεγονός που αποτελεί την πιο πρόσφατη νίκη - από νομικής άποψης - για τους Ιρακινούς που κινδυνεύουν να απελαθούν.

Σύμφωνα με το Reuters, ο δικαστής Mark Goldsmith ενέκρινε μια δικαστική εντολή που ζήτησαν οι αμερικανοί δικηγόροι της Ένωσης Πολιτικών Ελευθεριών, οι οποίοι ισχυρίστηκαν ότι οι μετανάστες θα διωχθούν στο Ιράκ επειδή εκεί θεωρούνται εθνική και θρησκευτική μειονότητα.

Ο Goldsmith τόνισε ότι η εντολή παρέχει στους κρατούμενους τον απαραίτητο χρόνο να αμφισβητήσουν την εντολή απομάκρυνσής τους. Ο ίδιος δήλωσε ότι πολλοί από αυτούς αντιμετώπισαν "μια πυρετώδη περίοδο αναζήτησης νομικής βοήθειας", αφού οι εντολές απέλασης επανεμφανίστηκαν απροσδόκητα από την αμερικανική κυβέρνηση μετά από αρκετά χρόνια.

Ο δικαστής σχολίασε πως ο επιπλέον χρόνος «εξασφαλίζει ότι όσοι υπάρχει περίπτωση να υποστούν σοβαρή βλάβη και ενδεχόμενο θάνατο δεν πρόκειται να εκδιωχθούν από αυτή τη χώρα πριν περάσουν από το αμερικάνικο δικαστήριο».

Η απόφαση τίθεται σε άμεση ισχύ και σημαίνει ουσιαστικά ότι κανένας Ιρακινός πολίτης δεν μπορεί να απελαθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες για αρκετούς μήνες.

Δεν έγινε αμέσως γνωστό εάν η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα έκανε έφεση, ωστόσο κανένας εκπρόσωπος από το Γραφείο του Εισαγγελέα στο Ντιτρόιτ δεν ήταν άμεσα διαθέσιμος για να σχολιάσει.