O στρατός της Κίνας εκτιμάται ότι θα διπλασιάσει το οπλοστάσιό του σε πυρηνικές κεφαλές κατά την διάρκεια της επόμενης δεκαετίας σύμφωνα με έκθεση του Πενταγώνου των ΗΠΑ.
Η έκδοση 200 σελίδων της ετήσιας έκθεσης του Υπουργείου Άμυνας κάνει λόγο για «εκπληκτικά» ποσά, τα οποία ξοδεύει το Πεκίνο στην προσπάθεια να επεκτείνει το στρατιωτικό του αποτύπωμα στο εξωτερικό. «Η Κίνα βρίσκεται ήδη μπροστά από τις Ηνωμένες Πολιτείες σε ορισμένους τομείς», αναφέρει η έκθεση.
Το Πεκίνο σχεδόν διπλασίασε τις αμυντικές του δαπάνες κατά την τελευταία δεκαετία, ξεπερνώντας τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια για πρώτη φορά το 2012. Το Πεντάγωνο εκτιμά ότι η Κίνα μπορεί να ξεπέρασε πέρυσι τα 200 δις. δολάρια σε αμυντικές δαπάνες, ωστόσο υπολείπεται των ΗΠΑ που ξόδεψαν το 2019, περίπου 680 δις. δολάρια.
Χαρακτηριστικό είναι ότι πριν ακριβώς 20 χρόνια, το 2000, η τότε έκθεση του Πενταγώνου περιέγραφε τον στρατό της Κίνας ως «αρχαϊκό», χωρίς ικανότητες, οργάνωση με εκπαίδευση και με τεχνολογία που «ήταν πολύ πίσω από τον μέσο όρο».
Η Κίνα εκτιμάται ότι διαθέτει 290 πυρηνικά όπλα και αναμένεται να φτάσει τουλάχιστον τα 400 ως το 2030, ενώ οι αμερικανικές αρχές θεωρούν ότι πραγματοποιεί ήδη μυστικές δοκιμές. Τον Απρίλιο μάλιστα, έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ την οποία επικαλούνταν η εφημερίδα Wall Street Journal έκανε λόγο για «μυστικές δοκιμές στην περιοχή Λοπ Νορ στην οποία η Κίνα πραγματοποίησε το 1996 την 45η πυρηνική δοκιμή ισχύος 4 φορές πιο πάνω από αυτή της Χιροσίμα».
Η έκθεση του Πενταγώνου στέκεται και στο υπό ανάπτυξη τρίτο αεροπλανοφόρο το οποίο θα επιτρέπει στην Κίνα να αναπτύσσει τις δυνάμεις της με μεγαλύτερη ταχύτητα. «Οταν ολοκληρωθεί, θα ξεπερνά κάθε πολεμικό πλοίο από κάθε άλλη ασιατική χώρα, περιλαμβανομένων της Ινδίας και της Ιαπωνίας», σημείωσε ο αναλυτής θεμάτων ασφαλείας Ιαν Στόρι, που εργάζεται στο ινστιτούτο ISEAS της Σιγκαπούρης.
Η έκθεση στέκεται τέλος και στα σχέδια για επιπλέον στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε χώρες του εξωτερικού, αναφέροντας μεταξύ άλλων τη Μιανμάρ, την Ταϊλάνδη, τη Σιγκαπούρη, την Ινδονησία, το Πακιστάν, τη Σρι Λάνκα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Κένυα, τις Σεϋχέλλες, την Τανζανία, την Αγκόλα και το Τατζικιστάν.