Αλ. Τσίπρας: Το Μουσείο Ολοκαυτώματος θα διαφυλάξει τη μνήμη του μαρτυρίου των Εβραίων

Αλ. Τσίπρας: Το Μουσείο Ολοκαυτώματος θα διαφυλάξει τη μνήμη του μαρτυρίου των Εβραίων

«Η δημιουργία του Μουσείου του Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη στοχεύει στο να διαφυλάξει και να παραδώσει στις επόμενες γενιές αυτήν την ιστορική μνήμη του πόνου και του μαρτυρίου των Εβραίων της Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, αποτελεί και μια υπόσχεση, και στο παρόν και στο μέλλον, ότι οι λαοί όλου του κόσμου θα αντισταθούν σε κάθε τι που απειλεί η θα απειλήσει την ελευθερία, την αξιοπρέπεια, την ανθρώπινη ζωή» επισήμανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στην τελετή των αποκαλυπτηρίων αναμνηστικής πλακέτας, η οποία θα τοποθετηθεί αργότερα στο Μουσείο Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη.

Τα αποκαλυπτήρια έκαναν μαζί οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και του Ισραήλ, Αλέξης Τσίπρας και Μπέντζαμιν Netanyahu, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών και πριν από την έναρξη της Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, το συνεδριακό κέντρο του Μεγάρου Μουσικής.

Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε τη βούληση να εγκαινιάσουν μαζί με τον κ. Netanyahu τη λειτουργία του Μουσείου Ολοκαυτώματος, κάτι που δέχθηκε με μεγάλη ικανοποίηση και χαρά ο πρωθυπουργός του Ισραήλ.

«Η Θεσσαλονίκη αποτελεί πόλη παράδειγμα συμβίωσης διαφορετικών κοινοτήτων» είπε ο πρωθυπουργός και σημείωσε ότι οι Σεφαραδίτες Εβραίοι, που έφτασαν ως πρόσφυγες τον 15ο αιώνα, συνυπήρξαν ειρηνικά με άλλες δύο κοινότητες, τη χριστιανική και τη μουσουλμανική και έφτασαν να αποτελούν τον μισό πληθυσμό της πόλης.

Αυτό το μωσαϊκό πληθυσμών, γλωσσών και πολιτισμών αποτέλεσε μεγάλο πλούτο για τη Θεσσαλονίκη και της έδωσε γενικότερη ώθηση στην περιοχή των Βαλκανίων και ευρύτερα.

Ο ναζισμός μεθόδευσε την εξόντωση του Εβραϊκού στοιχείου της Θεσσαλονίκης και από τους 50.000 Εβραίους, που μεταφέρθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης επέστρεψαν μόνο 1.950.

Για όλα τα παραπάνω, ο κ. Τσίπρας παρατήρησε ότι «την ιστορία της Θεσσαλονίκης τη μοιραζόμαστε Ελλάδα και Ισραήλ».

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει ολόθερμα την ίδρυση και δημιουργία Μουσείου του Ολοκαυτώματος και ευχαρίστησε για τη συμβολή τους, τον δήμο Θεσσαλονίκης, την Ισραηλιτική Κοινότητα, το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας, τους δωρητές, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και τη ΓΑΙΟΣΕ που παραχώρησε πρόθυμα τον χώρο για την ανέγερση του Μουσείου.

«Η επίσκεψη μας είναι ιδιαιτέρως συγκινητική για εμάς γιατί η Θεσσαλονίκη είναι σημαντική πόλη για την εβραϊκή ιστορία», τόνισε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu στις δηλώσεις του κατά την τελετή αποκαλυπτηρίων της πλακέτας για το Μουσείο Ολοκαυτώματος Θεσσαλονίκης. Σημείωσε ότι για δύο λόγους είναι σημαντικό αυτό το Μουσείο, «για λόγους μνήμης και πρόληψης».

Στην τελετή παραβρέθηκαν ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Καραγκούνης, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Δαυίδ Σαλτιέλ κ.α. 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: SOOC