Αλ. Τσίπρας: Η συνάντησή μου με τον Τ. Ερντογάν δεν ήταν από τις πιο εύκολες

Αλ. Τσίπρας: Η συνάντησή μου με τον Τ. Ερντογάν δεν ήταν από τις πιο εύκολες

Τα αγκάθια που έχουν προκύψει στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αποκάλυψε η συνάντηση του Αλ. Τσίπρα και του Τ. Ερντογάν, στο πλαίσιο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, για την οποία ο πρωθυπουργός σχολίασε ότι δεν ήταν από τις πιο εύκολες. Τόνισε ότι έθεσε επιτακτικά στον Τούρκο πρόεδρο το ζήτημα της κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών ζητώντας να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ώστε να δικαστούν και να επιστρέψουν στις οικογένειές τους.

Ο Αλ. Τσίπρας δήλωσε ότι στις παρεμβάσεις του τις δύο μέρες στις Βρυξέλλες έθεσε με ένταση το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο ως μια ανοικτή πληγή στο ΝΑΤΟ που πρέπει να κλείσει άμεσα. Τόνισε ότι έθεσε το ζήτημα της κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, ένα γεγονός απαράδεκτο και ανεπίτρεπτο που πρέπει να λήξει άμεσα και ζήτησε να προχωρήσουν οι διαδικασίες, καθώς δεν γίνεται να κρατούνται επί 4 μήνες χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες.

Μιλώντας ειδικότερα για τη συνάντηση που είχε νωρίτερα με τον Τούρκο Πρόεδρο, ο κ. Τσίπρας σχολίασε ότι δεν ήταν από τις πιο εύκολες συναντήσεις. Είπε ότι διήρκησε δυο ώρες και ότι έθεσε επιτακτικά και κατ'' ιδίαν στον Τούρκο Πρόεδρο το ζήτημα της κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών. Ανέφερε ότι ο Τ. Ερντογάν έθεσε το ζήτημα των 8 Τούρκων αξιωματικών και του κατέστησε σαφές για άλλη μια φορά ότι στην Ελλάδα η δικαιοσύνη είναι απολύτως ανεξάρτητη.

Ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας σε σχετική ερώτηση δήλωσε πιο αισιόδοξος από ότι πριν ενώ τόνισε ότι το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών είναι μείζον θέμα. Υπογράμμισε δεν υπήρξε σαφής συσχέτιση των 2 Ελλήνων με τους 8 Τούρκους αλλά ο Τ. Ερντογάν έδειξε ότι για τον ίδιο η έκδοση των 8 Τούρκων είναι πολύ σημαντική.

Συνεχίζοντας ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι έδωσε στον Τούρκο πρόεδρο να καταλάβει ότι δεν μπορεί να συσχετίζεται το ένα θέμα με το άλλο και πως αυτό που ζητά η ελληνική πλευρά δεν είναι κάποια χάρη αλλά να προχωρήσουν οι διαδικασίες και εφόσον δεν έχουν διαπράξει κάποιο αδίκημα, που δεν έχουν διαπράξει, να οριστεί η προβλεπόμενη διαδικασία, να δικαστούν και να επιστρέψουν στις οικογένειες τους.

Ερωτηθείς ποιο ήταν το πιο δύσκολο σημείο στη "δύσκολη" όπως τη χαρακτήρισε συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο, ο Αλ. Τσίπρας είπε πως αυτό ήταν το ζήτημα των δύο υποθέσεων που βρίσκονται σε δικαστικό δρόμο (2 Έλληνες στρατιωτικοί και 8 Τούρκοι αξιωματικοί), με τη διαφορά, όπως υπογράμμισε, ότι ο ένας δεν έχει ξεκινήσει ακόμα, ενώ ο άλλος έχει ολοκληρωθεί.

Εκανε μάλιστα λόγο για πρωτοφανές και ανεπίτρεπτο γεγονός ανάμεσα σε δύο χώρες-συμμάχους στο ΝΑΤΟ.

Ο ''Ελληνας πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι ενημέρωσε τον Ταγίπ Ερντογάν για την τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο, όπου όπως του είπε υπάρχουν παραβιάσεις όχι μόνο από θαλάσσιο χώρο αλλά και πάνω από νησιά. 

Ερωτηθείς εάν συζήτησαν για το προσφυγικό με τον Τ. Ερντογάν, ο κ. Τσίπρας είπε ότι κουβέντιασαν επί μακρόν για την ορθή εφαρμογή της ευρωτουρκικής συμφωνίας και πως οι αρμόδιοι υπουργοί των δύο χωρών θα είναι σε πιο στενή επικοινωνία.

"Το τελευταίο διάστημα δεν παρατηρούμε ανησυχητικά φαινόμενα σε ό,τι αφορά τις ροές και ελπίζω αυτή η κατάσταση να συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα", είπε.

Για την απέλαση των Ρώσων διπλωματών ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι δεν ανησυχεί για έξωθεν παρεμβάσεις στα εσωτερικά της χώρας αλλά ως πρωθυπουργός οφείλει να υπερασπίζεται την κυριαρχία της Ελλάδας. «Έχουμε την απαίτηση όλες οι χώρες να σέβονται την εθνική μας κυριαρχία», τόνισε.

Ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε για τη συμφωνία με την πΓΔΜ είναι σήμερα μια ιστορική μέρα γιατί με τη διακήρυξη των Βρυξελλών καθίσταται απολύτως σαφές ότι η πΓΔΜ ξεκινά ενταξιακές συνομιλίες οι οποίες θα καταλήξουν σε ένταξη στο ΝΑΤΟ  αν και μόνο αν αλλάξουν όνομα και Σύνταγμα, κάτι που όπως είπε, είπε και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στολτενμπεργκ.

Όσον αφορά τη διαφορά θέσεων με τον Π. Καμμένο για το ονοματολογικό, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι οι θέσεις και οι απόψεις είναι γνωστές, όπως και οι υποχρεώσεις της κυβέρνησης.

"Περιμένουμε να δούμε αν η κυβέρνηση των Σκοπίων θα καταφέρει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από τη συμφωνία των Πρεσπών και εύχομαι να τα καταφέρει γιατί είναι μια ιστορική παρέμβαση που λύνει χρόνια προβλήματα στην εξωτερική μας πολιτική". Πρόσθεσε πως όταν τα καταφέρει με το καλό, κάποια στιγμή τον Γενάρη, Φλεβάρη, τότε θα κουβεντιάσουν με τον κυβερνητικό εταίρο "πώς θα προχωρήσουμε τη διαδικασία" όπως προβλέπεται απ''τη συμφωνία.