“Να προχωρήσουμε στη δημοκρατική επανίδρυση της Ευρώπης. Η οικονομική κρίση απομάκρυνε την Ευρώπη από τις ιδρυτικές της αξίες, προς άτυπα όργανα που δεν λογοδοτούν στους πολίτες. Έχουμε ηθική υποχρέωση να επανασχεδιάσουμε το μέλλον της Ευρώπης. Ακόμα και οι ισχυρότεροι από εμάς δεν έχουν κανένα μέλλον σε μια Ευρώπη που δεν είναι ενωμένη", τόνισε ο πρωθυπουργός.
Η Ευρώπη πρέπει να μεταβληθεί σε θεσμό οικονομικής και πολιτικής αλληλεγγύης ,είπε ο κ. Τσίπρας, σημειώνοντας ότι είναι αναγκαίος ο εκδημοκρατισμός της ευρωζώνης και ο περιορισμός των κινδύνων μεταξύ της ευρωζώνης ενώ σημείωσε την ανάγκη να προωθηθεί ο διάλογος για "ένα νέο συμβόλαιο Δημοκρατίας στην Ευρώπη" ώστε να επανέλθουν η αλληλεγγύη και η ισονομία μεταξύ κρατών και μεταξύ των πολιτών.
"Μπορούμε να πετύχουμε τη δημοσιονομική ενοποίηση εφόσον πετύχουμε την πολιτική και οικονομική ενοποίηση", τόνισε ο πρωθυπουργός.
Επίσης, τάχθηκε υπέρ της θέσης Macron για υπό προϋποθέσεις για κοινό υπουργό Οικονομικών με δημόσια λογοδοσία αλλά πρόσθεσε πως χρειαζόμαστε και υπουργό κοινωνικής Δικαιοσύνης και κοινοβούλιο της Ευρωζώνης.
Με αναφορές στον... Μαρξ και στη φράση του για “έφοδο στον ουρανό”, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για ειρηνική έφοδο της Ευρώπης. "Εμείς, επιτρέψτε μου να πω, χρειαζόμαστε σήμερα μια ευρωπαϊκή, δημοκρατική, ειρηνική έφοδο. Αλλά έφοδο στη γη, όχι στον ουρανό. Στα πραγματικά καθημερινά προβλήματα των ανθρώπων που αναζητούν λύσεις".
“Να μην γίνει η εκχώρηση εθνικής κυριαρχία σε υποχώρηση της Δημοκρατίας. Η δημοκρατική επανεκκίνηση της Ευρώπης θα στηριχθεί στην οικονομική ένωση της Ευρώπης. Η ευρωζώνη να μετατραπεί από θεσμό ενισχυμένης συνεργασίας σε θεσμό ενισχυμένης αλληλεγγύης, με εργαλεία επιμερισμού του κινδύνου”, επεσήμανε ο πρωθυπουργός.
“Η εμπειρία των τελευταίων χρόνων της Ελλάδας έδειξε ότι η ΕΕ έχει καλύτερη σχέση με την τιμωρία και την άποψη των ισχυρών. Αυτή Ευρώπη δεν έχει μέλλον”, τόνισε ο πρωθυπουργός. "Η δημοσιονομική πολιτική δεν πρέπει να αμφισβητεί την αρχή της λαϊκής κυριαρχίας", είπε χαρακτηριστικά.