Αλ. Χαρίτσης: Η β' αξιολόγηση θα κλείσει σύντομα και θα δώσει ώθηση στην ελληνική οικονομία

Αλ. Χαρίτσης: Η β' αξιολόγηση θα κλείσει σύντομα και θα δώσει ώθηση στην ελληνική οικονομία

Την πεποίθηση ότι θα κλείσει σύντομα η β΄αξιολόγηση και θα δώσει ώθηση στην ελληνική οικονομία, εξέφρασε, μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9Fm», ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης.

Ερωτηθείς για την επικείμενη «μίνι σύνοδο» του Βερολίνου με τη συμμετοχή και του ΔΝΤ, που όμως δεν συμμετέχει η Ελλάδα, ο κ. Χαρίτσης, υπογράμμισε ότι πρόκειται για μια ακόμα συνάντηση που εντάσσεται σε ένα πλαίσιο συζητήσεων που αφορούν σε όλα τα ευρωπαϊκά θέματα, μεταξύ των οποίων το τραπεζικό σύστημα της Ιταλίας και το Brexit.

«Είναι σημαντικό να γίνονται αυτές οι συναντήσεις και εμείς τις παρακολουθούμε με ενδιαφέρον» σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός και συμπλήρωσε: «Εμείς προχωρούμε στην υλοποίηση των δεσμεύσεων μας... και ζητάμε από την άλλη πλευρά να προχωρήσει τις δικές της δεσμεύσεις».

Χαρακτήρισε ρεαλιστικό το σενάριο για την ελληνική οικονομία, όπως αποτυπώνεται στον προϋπολογισμό και τόνισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι όλοι οι θετικοί δείκτες της οικονομίας να αποτυπωθούν στην καθημερινότητα των πολιτών. «Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια μεγάλο μέρος του πλεονάσματος πάει σε κοινωνικές δράσεις, αυξάνεται το σκέλος των δημοσίων επενδύσεων με στόχο της ενίσχυση τοπικών υποδομών με επιπλέον πόρους» επανέλαβε και τόνισε ότι αυτή η κατεύθυνση αποτυπώνει την πρόθεση της κυβέρνησης για δίκαιη ανάπτυξη.

Ο κ. Χαρίτσης υπογράμμισε ότι το 2015 έγινε σημαντική προσπάθεια από το υπουργείο Οικονομικών και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε να απορροφηθούν όλα τα κονδύλια του ΕΣΠΑ και να κρατηθεί όρθια η ελληνική οικονομία, προσπάθεια η οποία, όπως τόνισε, θα συνεχίζεται και το 2016, με αιχμή τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Η διαπραγμάτευση μεταξύ των θεσμών και της ελληνικής κυβέρνησης, ενόψει της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος συνεχίζεται, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 fm».

«Χθες έληξε το στάδιο της διαπραγμάτευσης σε ελληνικό έδαφος. Νομίζω –και αυτή είναι η εικόνα που έχω μιας και συμμετείχα σε αυτή τη διαδικασία– ότι υπήρξε μία πολύ σημαντική πρόοδος σε μία σειρά από ζητήματα. Βεβαίως, υπάρχουν ακόμη θέματα, τα οποία πρέπει να εξεταστούν και να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση σε αυτά. Τις επόμενες ημέρες θα συνεχιστεί αυτή η διαδικασία εξ αποστάσεως» είπε.

Ο κ. Χαρίτσης υπογράμμισε ότι βασικό στοίχημα για την κυβέρνηση το επόμενο διάστημα είναι η «μετάφραση» της μακροοικονομικής σταθεροποίησης, η οποία αποτυπώνεται σε δείκτες και εκθέσεις, σε απτά αποτελέσματα στην πραγματική οικονομία. «Όλες οι τελευταίες μελέτες, τα reports που έχουμε διαβάσει από διεθνείς οίκους και από την ίδια την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δείχνουν μία τάση σταθεροποίησης και σταδιακής ανάκαμψης των βασικών δεικτών της ελληνικής οικονομίας και αυτό βεβαίως αποτελεί μία πολύ σημαντική εξέλιξη, η οποία μας δίνει τη δυνατότητα να πάμε παρακάτω» εξήγησε και πρόσθεσε: «Βεβαίως, καλοί είναι οι δείκτες, καλοί είναι οι αριθμοί, καλά είναι τα πιο αισιόδοξα μεγέθη για την ελληνική οικονομία για το επόμενο διάστημα, το θέμα όμως είναι, αυτά να μπορούν να περάσουν στους πολίτες, να περάσουν στους ανθρώπους, οι οποίοι έχουν υποστεί όλη αυτή την οικονομική καθίζηση των προηγούμενων χρόνων».

Αναφερόμενος στα προγράμματα του ΕΣΠΑ ο κ. Χαρίτσης εκτίμησε: «Βρισκόμαστε σε μία πολύ κρίσιμη περίοδο μετάβασης από τη μία προγραμματική περίοδο στην επόμενη. Σημαντικό είναι τα νέα προγράμματα να ανοίξουν με έναν τρόπο, που θα μας δώσει τη δυνατότητα να απορροφήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους πόρους, αλλά για εμάς, ειδικά στη νέα προγραμματική περίοδο που ανοίγει τώρα, μεγάλη σημασία έχουν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά, με την έννοια κυρίως της αντιμετώπισης των βασικών προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας, με υπ΄ αριθμόν ένα ζητούμενο την ενίσχυση της απασχόλησης και την καταπολέμηση της ανεργίας».

Ερωτηθείς για τα δύο νομοσχέδια, που κατατίθενται σήμερα στη Βουλή και αφορούν την αδειοδότηση των επιχειρήσεων και τις υπηρεσίες μίας στάσης, ο αν. υπουργός έκανε γνωστό ότι θα ψηφιστούν έως το τέλος του Νοεμβρίου από το ελληνικό κοινοβούλιο. «Ο στόχος με αυτά τα νομοσχέδια είναι να καλύψουμε ένα πάρα πολύ σημαντικό κενό, ένα έλλειμμα που παρουσιάζεται στο θεσμικό πεδίο, ένα έλλειμμα διαχρονικό, πανθομολογούμενο για τις επιχειρήσεις, οι οποίες αντιμετωπίζουν πάρα πολλά προβλήματα γραφειοκρατικής κυρίως φύσης στο άνοιγμά τους αλλά και στη λειτουργία τους» είπε.

«Ουσιαστικά εκμηδενίζεται ο χρόνος ίδρυσης μιας επιχείρησης και μέσα σε μία ημέρα θα μπορεί ο ενδιαφερόμενος, με μία πολύ απλή ηλεκτρονική γνωστοποίηση, μέσω ενός email, ενός μηνύματος προς τις αρμόδιες υπηρεσίες να προχωρήσει στην ίδρυση και έναρξη λειτουργίας της επιχείρησής του. Επίσης, είναι πολύ σημαντικό για εμάς να γίνει μία πλήρης καταγραφή των επιχειρήσεων, αλλά και των δικαιολογητικών που αυτές έχουν -αυτό γίνεται μέσω του ΓΕΜΗ- έτσι ώστε να μπορούμε να παρακολουθούμε ηλεκτρονικά τις διαδικασίες ίδρυσης και λειτουργίας των επιχειρήσεων» εξήγησε. Γνωστοποίησε δε ότι «η προσπάθεια αυτή ξεκινάει καταρχάς από τρεις πολύ σημαντικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας»: τη βιομηχανία τροφίμων και ποτών, τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και τα τουριστικά καταλύματα, ενώ θα επεκταθεί πολύ σύντομα και σε άλλους κλάδους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ