«H ελληνική οικονομία βρίσκεται πλέον σε αναπτυξιακή τροχιά. Αυτή μάλιστα η ανάκαμψη, σε αντίθεση με το παρελθόν, διαθέτει σημαντικά ποιοτικά χαρακτηριστικά που μας κάνουν πιο αισιόδοξους για την βιωσιμότητα και διατηρησιμότητά της τα επόμενα χρόνια, δηλαδή ισχυρές τάσεις ενίσχυσης μεταποίησης, βιομηχανίας και εξαγωγικής δραστηριότητας»
Αυτά υπογράμμισε μεταξύ άλλων, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας σήμερα στο 10ο περιφερειακό συνέδριο παραγωγικής ανασυγκρότησης, που πραγματοποιείται στην Τρίπολη .
Όσον αφορά στο πρόγραμμα μετά το τέλος του μνημονίου, ο Αλέξης Χαρίτσης είπε ότι «η Ελλάδα βαίνει αποφασιστικά προς την ολοκλήρωση του προγράμματος το καλοκαίρι ανακτώντας σημαντικούς βαθμούς οικονομικής και δημοσιονομικής ελευθερίας» προσθέτοντας ότι «διαμορφώνουμε το δικό μας πρόγραμμα για τη μεταμνημονιακή εποχή, που στηρίζεται σε τρεις άξονες" και εξήγησε:
«Πρώτον, στη συνέχιση της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας που διασφαλίζει τη δημοσιονομική σταθερότητα και θωρακίζει την οικονομία.
Δεύτερον, στην αναπτυξιακή στρατηγική για την ώθηση της οικονομίας σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο που στηρίζεται και αναπτύσσει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας και αντιμετωπίζει τις δομικές παθογένειες του παρελθόντος.
Τρίτον, στην δημιουργία ενός ισχυρού κοινωνικού πυλώνα με την ενίσχυση της εργασίας, την στήριξη και αναβάθμιση του κοινωνικού κράτους, την ενίσχυση της παιδείας, της υγείας και της κοινωνικής ασφάλισης και μέτρα για την αναδιανομή του κοινωνικού πλούτου και την κοινωνική δικαιοσύνη».
Όσον αφορά στην χρηματοδότηση, ο Αλέξης Χαρίτσης είπε ότι «κινηθήκαμε άμεσα για τη διοχέτευση ουσιαστικής ρευστότητας στην οικονομία και τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και των επενδύσεων».
Έτσι συμπλήρωσε «η Ελλάδα βρέθηκε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στην κορυφή της Ευρώπης στην απορρόφηση των ευρωπαϊκών πόρων, ενώ είναι πρώτη στην αξιοποίηση των πόρων του «Σχεδίου Γιούνκερ», αφού όπως ανέφερε, «έχουμε ήδη υπογράψει συμβάσεις άνω του 1,7 δισ. ευρώ, οι οποίες κινητοποιούν επενδύσεις που ξεπερνάνε τα 5,7 δισ. ευρώ».
Επιπλέον, συνέχισε, «οι συμφωνίες χρηματοδότησης που έχουμε συνάψει με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, έφεραν στην ελληνική οικονομία άλλα 2,5 δισ. ευρώ το 2017». Πρόκειται, όπως είπε, «για ποσό ρεκόρ ως ποσοστό του ΑΕΠ για κάθε χώρα της Ε.Ε. το 2017», προσθέτοντας ότι «προχωράμε στη δημιουργία εθνικής αναπτυξιακής τράπεζας, όπου μέχρι τέλος Ιουνίου θα είναι έτοιμο το πλαίσιο λειτουργίας της».
Στην συνέχεια, ο Αλέξης Χαρίτσης είπε ότι «συστήσαμε, μία σειρά από νέα χρηματοοικονομικά εργαλεία για την περαιτέρω χρηματοδότηση της οικονομίας και των επιχειρήσεων με στοχευμένο τρόπο».
«Μέσα από αυτά τα ταμεία», πρόσθεσε, «διοχετεύονται στην οικονομία περισσότερα από 3 δισ. ευρώ» και συμπλήρωσε: «Ήδη το καινοτόμο Ταμείο Συνεπενδύσεων έχει ξεκινήσει τη λειτουργία του. Έχουν επιλεγεί μάλιστα οι πρώτες εταιρίες στις οποίες επενδύει. Αυτές τις μέρες υπογράφουμε με την ΕΤΕπ τη συμφωνία δανειοδότησης του νέου Ταμείου Υποδομών, ύψους 200 εκατ. ευρώ. Το Ταμείο Υποδομών θα κινητοποιήσει δημόσιους και ιδιωτικούς πόρους που φτάνουν το 1 δισ. ευρώ».
Όσον αφορά στις θεσμικές παρεμβάσεις, ο κ. Χαρίτσης τόνισε: «προχωρήσαμε σε μία σειρά από παρεμβάσεις για τη βελτίωση του οικονομικού περιβάλλοντος και τη διευκόλυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, οι οποίες επικεντρώνονται στην απλοποίηση και την επιτάχυνση των διαδικασιών, στη μείωση της γραφειοκρατίας, στη διαφάνεια και την αποτελεσματικότητα».
Σχετικά με τις παρεμβάσεις στην περιφέρεια Πελοποννήσου, ο Αλέξης Χαρίτσης είπε ότι «διαθέτει σημαντικές παραγωγικές δυνατότητες, τόσο στον τομέα της αγροδιατροφής και της μεταποίησης, όσο και στο θεματικό τουρισμό».
Πρόκειται, όπως τόνισε, «για μια περιοχή με φυσικό πλούτο και πολιτιστική κληρονομιά και αυτοί οι τομείς μπορούν να διαδραματίσουν αναπτυξιακό ρόλο, έχοντας κάνει ήδη άλματα».
Ωστόσο, όπως σημείωσε, «υπάρχουν περαιτέρω δυνατότητες, για αυτό αξίζει να υποστηρίξουμε όλες τις προσπάθειες για ανάπτυξη με βιώσιμα χαρακτηριστικά, ώστε να δημιουργηθούν και νέες θέσεις εργασίας».
«Μεγάλα περιθώρια», συνέχισε «υπάρχουν στην ανάπτυξη του τουρισμού, μέσα και από την προώθηση εναλλακτικών μορφών, αλλά το μεγάλο όφελος θα έρθει μέσα από τη σύνδεση των τριών βασικών τομέων που η περιφέρεια διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα, δηλαδή την αγροδιατροφή, την μεταποίηση και τον τουρισμό.»
Όπως πρόσθεσε, «η δημιουργία ολοκληρωμένων αλυσίδων αξίας, θα στηρίξει την παραγωγή και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και στους τρεις κλάδους, θα αυξήσει την προστιθέμενη αξία των προϊόντων τους και θα μειώσει ταυτόχρονα τις εισαγωγές».
Τέλος, ανέφερε ότι «στην Πελοπόννησο χρηματοδοτούμε μία σειρά παρεμβάσεις στις υποδομές, στον τουρισμό και τον πολιτισμό, αλλά και στον τομέα της επιχειρηματικότητας».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ