Τρεις γερανοί θα βρίσκονται σε λίγες μέρες στην Ακρόπολη. Προσοχή όμως, μόνο για λίγο καιρό. Ύστερα, οι δύο θα απομακρυνθούν και ένας μόνο θα παραμείνει για τα έργα που εκτελεί στον Παρθενώνα η Υπηρεσία Συντηρήσεως Μνημείων Ακροπόλεως (ΥΣΜΑ). Αυτή τη φορά, το εσωτερικό του μνημείου, όπου εκείνος θα είναι λιγότερο ορατός και η αισθητική επιβάρυνση μικρότερη.
«Υπολογίζαμε η αλλαγή του γερανού να γίνει μετά το καλοκαίρι, οπότε και η Ακρόπολη θα είχε λιγότερους επισκέπτες. Διαπιστώνουμε τώρα, πως οι επισκέπτες είναι ακόμα πολλοί- ευτυχώς για τα μνημεία, βέβαια» λέει στο liberal.gr η Βασιλική Ελευθερίου, διευθύντρια της ΥΣΜΑ. Η Υπηρεσία «ζητά την κατανόηση του κοινού για την επιβάρυνση του χώρου κατά την διάρκεια του επόμενου τριμήνου. Είναι όμως αναγκαία προκειμένου να επιτύχουμε μία αισθητά βελτιωμένη εικόνα του αρχαιολογικού χώρου και του Παρθενώνα με την έναρξη του επόμενου έτους» τονίζεται.
Τι δείχνει η αντικατάσταση του γερανού; Ότι τα έργα ξεκινούν. Η κα Ελευθερίου μάς ενημερώνει πως εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ η αποκατάσταση του βόρειου τοίχου στον σηκό (εσωτερικός τοίχος του Παρθενώνα) και η συνέχιση εξυγίανσης στην δυτική πλευρά. Επιτέλους, λοιπόν, τα εργοτάξια λειτουργούν ξανά, με τους παλιότερους, έμπειρους και ειδικευμένους, αλλά και με τους νεότερους τεχνίτες που προσλήφθηκαν.
Ο γερανός τύπου Stiffleg Derrick στο εσωτερικό του μνημείου, λειτουργεί από το 1984. Μετά από 30 και πλέον χρόνια λειτουργίας, αδυνατεί να εξυπηρετήσει τα φορτία που μετακινούνται στο πλαίσιο του αναστηλωτικού έργου και έτσι αποφασίστηκε η απομάκρυνσή του από την Ακρόπολη, σημειώνεται. Σχεδιασμένος όμως εξαρχής από την γαλλική εταιρεία Hulotte ειδικά για τον Παρθενώνα, με την συμβολή των μηχανικών Μ. Κορρέ και Κ. Ζάμπα, με ιδιαίτερες βελτιώσεις, μικροταχύτητες κ.λ.π., αποτελεί αξιόλογο δείγμα του είδους του και για το λόγο αυτό σε συνεννόηση με το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, ο γερανός θα εκτεθεί στο Τεχνολογικό Πάρκο Λαυρίου, δηλαδή στο περιβάλλον με το οποίο κατεξοχήν σχετίζεται, λόγω των γειτονικών μεταλλίων αργύρου, με την οικονομική άνθηση της Αρχαίας Αθήνας.
Στη θέση του Derrick θα τοποθετηθεί ο γερανός που σήμερα βρίσκεται έξω από την δυτική πλευρά του Παρθενώνα. Με ακτίνα εμβέλειας 3600 έναντι 2600 του πρώτου, θα μπορεί να εξυπηρετεί από την κεντρική αυτή θέση στο εξής όλα τα εκτελούμενα έργα στο μνημείο.
Ο βοηθητικός γερανός (οικοδομικός τύπου Ταυ) που θα χρησιμοποιηθεί ως βοηθητικός για την αντικατάσταση, θα έχει μέγιστο ύψος κατακόρυφου ιστού 24μ. και άντιγα συνολικού μήκους 51μ. με λειτουργικό μήκος 40μ. Το μέγιστο ύψος ανάρτησης των φορτίων θα είναι 20.50μ. Στη θέση ανάπαυσης η άντιγα θα είναι παράλληλη στην βόρεια πλευρά του Παρθενώνα και θα υπερβαίνει το ύψος του οριζοντίου γείσου σε αυτήν κατά 3.50μ. έως 4.00μ.
Οι μεταφορές των εξαρτημάτων κατά μήκος της ανατολικής και βόρειας πλευράς του Παρθενώνα θα πραγματοποιούνται νωρίς το πρωί ώστε να μην δυσχεραίνεται η κυκλοφορία των επισκεπτών, χωρίς να αποκλείεται βραχύβια τροποποίηση της υφιστάμενης πορείας ανάλογα με την πρόοδο των εργασιών.
Η κα Ελευθερίου αναφέρει πως έχουν γίνει οι απαραίτητες συνεννοήσεις με το φυλακτικό προσωπικό και θα ακολουθήσει ενημέρωση των ξεναγών, ώστε οι επισκέπτες να ακολουθούν τις οδηγίες για τη δική τους ασφάλεια.
Αγγελική Κώττη