Ακόμη και δύο χρόνια για επιστροφή στην «κανονικότητα»

Ακόμη και δύο χρόνια για επιστροφή στην «κανονικότητα»

Η κανονικότητα θα αργήσει να επιστρέψει. Έχει άλλωστε αλλάξει η ίδια η αντίληψη που είχαμε περί κανονικότητας. Εχουμε μάθει σε μια νέα συμπεριφορά. Και μπορεί να φτάσουμε και στο 2023, ώστε να νιώσουμε και πάλι ασφαλείς, όπως ανέφερε ο επικεφαλής Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου «Columbia» Τζέφρι Σέιμαν ή και πέραν αυτού, όπως είχε πει παλιότερα ο καθηγητής του Yale, Νίκολας Χρηστάκης. Ξένες έρευνες καταγράφουν μερίδα πληθυσμού που δηλώνει ότι η μάσκα θα παραμείνει στα βασικά της αξεσουάρ και μετά τη λήξη της πανδημίας. 

Πότε λοιπόν θα ξεμπερδέψουμε εντελώς με την πανδημία ; Το καλοκαίρι του 2022 κατά τον καθηγητή Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Νίκο Σύψα. To 2023, κατά τον κ. Σέιμαν, του οποίου οι προβλέψεις είναι ακόμη πιο δυσοίωνες με αιχμή και την έξαρση της μετάλλαξης «Δέλτα». Μιλώντας στο ΣΚΑΙ εκτίμησε ότι θα χρειαστούν ενδεχομένως ακόμη δύο χρόνια προκειμένου να νιώσουμε ασφαλείς και επαναλαμβάνει ότι μόνο ο μαζικός εμβολιασμός θα αποτρέψει τις νέες μεταλλάξεις.

Κάποιοι έχουν θέσει ακόμη πιο πέρα στο χρόνο το οριστικό τέλος της πανδημίας, όπως προ μηνών ο Ν. Χρηστάκης από το Yale, ο οποίος είχε μάλιστα διαρέσει την πανδημία σε τρεις φάσεις. Η πρώτη που θα διαρκέσει έως το τέλος του 2021, οπότε και θα έχει επιτευχθεί ένα ικανοποιητικό τείχος ανοσίας. Η δεύτερη, ενδιάμεση, που θα κρατήσει μέχρι τα τέλη του 2023, στη διάρκεια της οποίας ο πλανήτης θα πρέπει να «αναρρώσει» όχι από τον επιδημιολογικό, αλλά από τον ψυχολογικό, κοινωνικό και οικονομικό αντίκτυπο του ιού, και η τρίτη από τα τέλη του 2023 και μετά όταν και θα μπούμε στην μετά την πανδημία περίοδο.

Ο φόβος των μεταλλάξεων

Και φυσικά λογαριάζουμε χωρίς τον «ξενοδόχο». Τι θα διαδεχθεί τη «Δέλτα» και τι θα συμβεί με εμβολιασμό στον τρίτο κόσμο. Στην Λ.Αμερική για παράδειγμα εξαπλώνεται ένα ακόμη νέο στέλεχος, το «Λάμδα». Δείχνει πολύ ανθεκτικό, έχει εντοπιστεί σε 31 χώρες, στο Περού αντιπροσωπεύει το 82% των νέων λοιμώξεων και στη Χιλή μία στις τρεις επιβεβαιωμένες μολύνσεις.

Σε πρώτη φάση, ίσως και εντός Ιουλίου κατά τον κ. Σύψα, το στέλεχος «Δέλτα» θα έχει καλύψει όλη την Ελλάδα. Τον Αύγουστο θα έρθει ο μεγάλος αριθμός των κρουσμάτων, για να φτάσουμε στο φθινόπωρο όπου πάνω στην έξαρση όλοι οι ανεμβολίαστοι θα κολλήσουν και ως εκ τούτου, θα υπάρξει πολύ μεγαλύτερος αριθμός ατόμων που θα οδηγηθεί στο νοσοκομείο. Ορισμένοι φυσικά δεν θα τα καταφέρουν.

Σίγουρα το 40% των πλήρως εμβολιασμένων βοηθά ώστε να μη φτάσει στα όριά του το ΕΣΥ. Αλλά οι απόλυτοι αριθμοί των ανεμβολίαστων είναι αρκετοί για να πιεστεί το σύστημα. Επομένως το παιχνίδι παίζεται στο πόσο γρήγορα θα εμβολιαστούμε και πόσο γρήγορα θα εμβολιαστούν οι ευπαθείς ομάδες.

Οι προβλέψεις του Τζ. Σέιμαν από το Columbia

Από τη πλευρά του ο Τζ. Σέιμαν, μιλώντας στο ΣΚΑΪ, εκτίμησε ότι η επιστροφή στη λεγόμενη κανονικότητα δεν πρόκειται να γίνει πριν από μια διετία και μίλησε για τα νέα μοντέλα ευέλικτης εργασίας, τη συνεχίση της τηλεργασίας, τον υβριδικό τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων, δηλαδή το νέο μείγμα που ήρθε για να μείνει. «Θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί ώστε να μην επιστρέψουμε σε αυτό που θυμόμαστε ως κανονικότητα πριν την πανδημία, προτού τα πράγματα σταθεροποιηθούν. Και θα χρειαστούμε ακόμη ένα με δυο χρόνια μέχρι να πειστούμε πως είμαστε πραγματικά ασφαλείς», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως τόνισε, λόγω της μετάλλαξης «Δέλτα», οι ιδιότητες της οποίας, «την κάνουν πολύ προβληματική», «θα δούμε ένα τέταρτο κύμα».

«Σε αυτή την περίπτωση τα ποσοστά σοβαρής νόσησης, ο ρυθμός εισαγωγών στα νοσοκομεία και οι θάνατοι θα είναι λιγότεροι», υπογράμμισε, επισημαίνοντας πως με τον συγκεκριμένο ιό η «ανοσία της αγέλης» δεν σημαίνει αυτό που είχαμε στο μυαλό μας.

Όπως εξήγησε, με κάποιους ιούς, όπως πχ. με την ανεμοβλογιά, εάν κολλήσεις μια φορά, αυτό ήταν. Πάει και τελείωσε. Δεν θα την ξανακολλήσεις στο υπόλοιπο της ζωής σου. Από την άλλη υπάρχουν ασθένειες όπως η γρίπη. Οι άνθρωποι κολλούν και ξανακολλούν διότι υπάρχει ένας συνδυασμός μεταξύ της ανοσίας και των συνεχών παραλλαγών και μεταλλάξεων του ιού που είναι συνεχώς εκεί έξω. «Δυστυχώς, ο COVID-19 μοιάζει περισσότερο με τη γρίπη και όχι με την ανεμοβλογιά» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για τους εμβολιασμούς στην Ελλάδα επισήμανε ότι γνωρίζει ότι έφτασαν στα 9 εκατομμύρια, αλλά σχολίασε πως θα πρέπει να επιταχυνθούν.