Ο ερχομός του καλοκαιριού συνέπεσε ξανά με ανάκαμψη των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού, λόγω νέων υποπαραλλαγών της Όμικρον, προκαλώντας εκκλήσεις για επαγρύπνηση. Πολλές ευρωπαϊκές χώρες αντιμετωπίζουν εδώ και μερικές εβδομάδες τη νέα άνοδο των κρουσμάτων.
Πρώτη ήταν η Πορτογαλία, η οποία αντιμετώπισε τον Μάιο αξιοσημείωτη αύξηση των νέων κρουσμάτων, που κορυφώθηκε στις αρχές Ιουνίου σε σχεδόν 30.000 κρούσματα ημερησίως. Το κύμα αυτό έχει έκτοτε αρχίσει να ξεφουσκώνει.
Στη Βρετανία, τα κρούσματα σε 24ωρη βάση βρίσκονται εκ νέου σχεδόν στο υψηλότερο επίπεδο από την αρχή της πανδημίας.
Η Ιταλία παράλληλα κατέγραψε 30.526 νέα κρούσματα σε ένα 24ωρο (Σάββατο προς Κυριακή), σημειώνοντας αύξηση 63,4% σε επτά ημέρες, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του υπουργείου Υγείας της χώρας.
Η Γερμανία έχει την ίδια τύχη.
Η Γαλλία δεν υπολείπεται επίσης, με την μετάδοση του SARS-CoV-2 να έχει επιταχυνθεί εδώ και ένα δεκαήμερο στην ηπειρωτική χώρα και έναν ρυθμό μολύνσεων που ξεπερνάει πλέον τα 44.000 (κατά μέσον όρο επτά ημερών).
Νέες υποπαραλλαγές
Η ανάκαμψη αυτή εξηγείται από τον συνδυασμό δύο στοιχείων, εξηγεί στο AFP ο Μιρτσεά Τ. Σοφονεά, λέκτορας επιδημιολογίας στο πανεπιστήμιο του Μονπελιέ. Από την μία πλευρά υπάρχει μια "μείωση της ανοσίας", δηλαδή "η προστασία από προηγούμενη νόσηση ή μια δόση εμβολίου φθίνει με τον καιρό".
Από την άλλη βρίσκεται η εμφάνιση νέων υποπαραλλαγών της Όμικρον, της BA.4 και κυρίως της BA.5, που εξαπλώνονται πολύ πιο γρήγορα επωφελούμενες από το διπλό πλεονέκτημα της μεταδοτικότητας και της ανοσολογικής διαφυγής.
«Αντιμετωπίζουμε μια διαρκή εξέλιξη του ιού, που συναντά ανθρώπους που έχουν ήδη αντισώματα --επειδή έχουν προσβληθεί στο παρελθόν ή έχουν εμβολιαστεί-- και που θα πρέπει να έχει ένα επιλεκτικό πλεονέκτημα για να τα καταφέρει να τρυπώσει», σημειώνει παράλληλα ο Ολιβιέ Σβαρτς, διευθυντής της μονάδας Ιών και Ανοσίας του Ινστιτούτου Παστέρ.
«Η BA.5 και σε μικρότερο βαθμό η BA.4 εξαπλώνονται στην Ευρώπη», προσθέτει. «Τα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν ότι είναι κατά 10% πιο μεταδοτική από την BA.2, και γι'αυτό παίρνει τα ηνία».
Θα υπάρξει αύξηση των νοσηλειών;
Όσον αφορά τη σοβαρότητα της BA.5 «είναι πρόωρο να πούμε κάτι, ελλείψει σταθερά τεκμηριωμένων κλινικών δεδομένων», δηλώνει ο Σβαρτς.
Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (ECDC) ανακοίνωσε στα μέσα Ιουνίου ότι, βάσει ακόμη περιορισμένων δεδομένων, «δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι οι BA.4 και BA.5 συνδέονται με αυξημένη σοβαρότητα της λοίμωξης σε σχέση με τις παραλλαγές που κυκλοφορούν BA.1 και BA.2».
Ωστόσο, όπως και με τα προηγούμενα κύματα, μια συνολική αύξηση των περιπτώσεων της COVID-19 μπορεί να προκαλέσει αύξηση των νοσηλειών, των εισαγωγών στις μονάδες εντατικής θεραπείας και των θανάτων, προειδοποίησε το ECDC.
Ο ευρωπαϊκός πληθυσμός χαίρει ισχυρής ανοσοποίησης χάρη στα εμβόλια και στις προηγούμενες λοιμώξεις. Αυτό του προσφέρει εκ των προτέρων μια πιο ισχυρή προστασία κατά του κινδύνου να εμφανίσει σοβαρή μορφή της νόσου παρά κατά του κινδύνου να προσβληθεί ξανά, γεγονός το οποίο αναμένεται να περιορίσει την έκταση της αύξησης των νοσηλειών.
Στη Γαλλία, η «μετριοπαθής επιδημιολογική αύξηση» των τελευταίων εβδομάδων (ο αριθμός των κρουσμάτων υπερδιπλασιάστηκε σε τρεις εβδομάδες) "συνοδεύεται από μια μικρή αύξηση των νοσηλειών" και υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσει «μια μετατοπισμένη χρονικά αύξηση» των εισαγωγών στις μονάδες εντατικής θεραπείας και στους θανάτους, επισήμανε χθες, Τρίτη, ο καθηγητής Αλέν Φισέρ, που είναι πρόεδρος του Συμβουλίου Εμβολιαστικής Στρατηγικής.
«Δεν θα συμβεί τίποτα το δραματικό στις μονάδες εντατικής θεραπείας των νοσοκομείων», καθησύχασε από την πλευρά του ο Γερμανός επιδημιολόγος Κλάους Στερ.
Νέα μέτρα για το καλοκαίρι;
Το ECDC κάλεσε τις ευρωπαϊκές χώρες «να παραμείνουν σε επαγρύπνηση», διατηρώντας συστήματα τεστ και παρακολούθησης.
«Αναμένουμε ότι θα είναι απαραίτητες πρόσθετες αναμνηστικές δόσεις (του εμβολίου) για τις ομάδες που διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά, εν αναμονή μελλοντικών κυμάτων», σημείωσε.
Ορισμένες χώρες έχουν ήδη ανακοινώσει νέα μέτρα. Η Ιταλία αποφάσισε στα μέσα Ιουνίου να παρατείνει την υποχρέωση για τη χρήση μάσκας FFP2 στα δημόσια μέσα μεταφορών (εξαιρούνται τα αεροπλάνα) ως τις 30 Σεπτεμβρίου. «Θέλω να συνεχίσω να συνιστώ να προστατεύσετε τον εαυτό σας κάνοντας τη δεύτερη αναμνηστική δόση του εμβολίου κατά της COVID-19», κυρίως αυτοί που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Ρομπέρτο Σπεράντσα, ο οποίος διεγνώσθη αυτήν την περίοδο θετικός.
Ο Γερμανός πρόεδρος του Παγκόσμιου Ιατρικού Συλλόγου Φρανκ Ούλριχ Μοντγκόμερι υποστήριξε από την πλευρά του την ταχεία υιοθέτηση μιας «εργαλειοθήκης» με μάσκα, εμβολιασμό και περιορισμό επαφών.
Στη Γαλλία, η κυβέρνηση ζήτησε αυτήν την εβδομάδα από τους πιο ηλικιωμένους να κάνουν την δεύτερη αναμνηστική δόση εμβολίου «το ταχύτερο δυνατό» στο πλαίσιο μιας «μετριοπαθούς επιδημιολογικής αύξησης».
Το ένα τέταρτο αυτών που προβλεπόταν έχουν κάνει τη δεύτερη αναμνηστική δόση εμβολίου κατά της COVID-19, ένα «σαφώς ανεπαρκές» ποσοστό, υπογράμμισε η κυβέρνηση.