Την υφ' όρων απόλυσή του επιδιώκει, σύμφωνα με τη συνήγορό του , ο Σάββας Ξηρός, ο οποίος κατέθεσε σχετική αίτηση.
Ο καταδικασθείς για συμμετοχή στη 17Ν σε πέντε φορές ισόβια ζητά την αποφυλάκισή του λόγω αναπηρίας, επικαλούμενος το άρθρο 110Α ΠΚ. Στην αίτηση που έχει καταθέσει, αναφέρεται ότι το ποσοστό αναπηρίας σύμφωνα με ιατρικό πιστοποιητικό του ΚΕΠΑ ανέρχεται στο 98%, το οποίο ξεπερνά αυτό που απαιτεί ο νόμος.
Όπως μεταδίδει το dikastiko.gr, σε ανάρτηση της στο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η συνήγορός του Άννυ Παπαρούσου, αναφέρεται στο γεγονός, επισημαίνοντας ότι «ο Σάββας μετράει μέρες για την αποφυλάκιση». Όπως αναφέρει, η αίτηση αφορά στο άρθρο 110Α του ΠΚ,που δίνει δυνατότητα στους κρατούμενους με αναπηρία να βγουν από τις φυλακές. Πρόκειται για τμήμα της ίδιας διάταξης που έγινε ευρύτερα γνωστή στην περίπτωση του Αρ. Φλώρου της υπόθεση Energa – Hellas Power η οποία τροποποιήθηκε το 2015 από τον Νίκο Παρασκευόπουλο.
Η βόμβα
Υπενθυμίζεται ότι ο Σ. Ξηρός που έχει καταδικασθεί για ανθρωποκτονίες, ληστείες εκρήξεις και άλλα, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα με την υγεία του ήδη από το 2002, όταν έσκασε στα χέρια του ο αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός που επιχειρούσε να τοποθετήσει στον Πειραιά. Η αποτυχημένη απόπειρα οδήγησε στην εξάρθρωση της οργάνωσης.
Η δυνατότητα αποφυλάκισης πάντως έχει δοθεί από το 2015 με την τροποποίηση της διάταξης του 110 Α ΠΚ του τότε υπουργού Νίκου Παρασκευόπουλου που αφορά σε ισοβίτες με αναπηρία άνω του 80%.
Η διάταξη
«Σε περίπτωση ισόβιας κάθειρξης ο κρατούμενος που έχει ποσοστό αναπηρίας ογδόντα τοις εκατό (80%) και άνω αν έχει εκτίσει με οποιονδήποτε τρόπο πέντε (5) έτη στην περίπτωση που το έγκλημά του δεν ενέχει ανθρωποκτονία, ή δέκα (10) έτη σε κάθε άλλη περίπτωση, εκτίει το υπόλοιπο της ποινής του στην κατοικία του, με ανάλογη εφαρμογή του άρθρου 56 παρ. 3. Στην περίπτωση αυτή δύναται να επιβληθεί ηλεκτρονική επιτήρηση, όπως αυτή ορίζεται στο άρθρο 283Α του Κώδικά Ποινικής Δικονομίας. Επίσης, είναι δυνατή η επιβολή όρων κατά ανάλογη εφαρμογή του άρθρου 100 παράγραφοι 2 και 3 του Ποινικού Κώδικα», αναφέρει η διάταξη.
Τότε όμως ο πολυισοβίτης αρνήθηκε να το πράξει διότι, όπως ανέφερε, δεν ήθελε να φορέσει – κυρίως για θρησκευτικούς λόγους- βραχιολάκι. Προφανώς σήμερα έχει μεταβάλλει άποψη.